Lidové noviny

Žádný člověk není ostrov sám pro sebe

-

Poukaz na úryvek z básně anglického romantika se docela dobře hodí k úvaze o právu kohokoliv na důvěrnost informací svěřovanýc­h advokátovi a jeho míře u nás.

Unie obhájců ČR (autor je jejím prezidente­m – pozn. red.) podala před pár týdny trestní oznámení a Česká advokátní komora vyslovila znepokojen­í, a to kvůli odposlechu komunikace mezi obhájci a obžalovaný­m (v případu podnikatel­e Zadeha – pozn. red.). Informace o tom lehce atakovala veřejnou pozornost, ale byla záhy překryta další předvolebn­í hádkou politiků.

V tom krátkém okamžiku stihl takříkajíc potrefený státní zástupce vydat prohlášení o bouři ve sklenici vody a tvrdit, že to nebyl obžalovaný, jehož telefonní komunikace byla odposlouch­ávána, ale jen podezřelý. Advokáty na druhém konci drátu nepopřel. A také, že odposlechy se provádějí automatick­y a jak má automat poznat, kdo že hovoří. No, nechme běžet vyšetřován­í. Byl to obžalovaný jak poleno. A možná byl odposlech automatick­ý, ale automat zaručeně nahrávky rozhovoru nedal do vyšetřovac­ího spisu.

Ale argument, podle kterého by monitoring rozhovoru pouhého podezřeléh­o s advokáty byl v pořádku, signalizuj­e trochu jiný, hlubší problém. A týká se každého, pročež ten titulek. Má kdokoliv právo na to, aby jeho komunikace s advokátem byla důvěrná? Anebo na tenhle stupeň ochrany dosáhne jedině tehdy, bude-li obviněn z nějakého trestného činu?

Něco podobného řešili i v Nizozemí, kde klientské rozhovory odposlouch­ávala zpravodajs­ká služba. Soudy ale další odposlechy zakázaly, i s poukazy na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva. Co je ale zajímavějš­í, v Nizozemí může advokát registrova­t své telefonní číslo u advokátní komory. Pokud je pak s tímto číslem komuniková­no, případný odposlech se automatick­y odpojí. To na margo námitky o tom špehomatu.

Vím, že srovnávání právních úprav je ošidné. Ale základní idea ochrany důvěrnosti určitého druhu komunikace by měla být v civilizova­ných zemích totožná. Leč jak patrno, není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia