Lidové noviny

Plzni pomohl ofsajd, Sparta dál tápe

- JIŘÍ ČIHÁK

Po dvaceti kolech se situace na čele prvoligové fotbalové tabulky nemění. Slavia má stále čtyřbodový náskok na druhou Plzeň. Sparta po prohře dál ztrácí. Viktoria Plzeň Slovan Liberec 1 0 Zbrojovka Brno Bohemians 1905

PRAHA Dva ligoví favorité o víkendu doma zvítězili – Slavia po tuhém boji, Plzeň po sporném gólu.

Co by za něco podobného dala Sparta? Její hráči se naopak dál utápí v jarním bahně – v neděli prohráli v Mladé Boleslavi a jejich venkovní bilance (včetně Evropské ligy) v roce 2017 činí tři porážky se skóre 1:8.

Vlastenec z ofsajdu

Úřadující mistr z Plzně ani napočtvrté na jaře nepřesvědč­il. V jeho zápasech padly jen tři góly, ten sobotní – vítězný proti Liberci – navíc neměl platit. „Půlka lidí říká, že ofsajd byl, a půlka, že ne. Já to viděl jenom v reálu. Mrzí mě spíš, že k té situaci vůbec došlo,“pověděl o gólové situaci krátce po zápase trenér Liberce Trpišovský.

Jeho tým prohrál v Plzni 0:1 po gólu ze standardky. Kopic hledal centrem Krmenčíka, před nímž si míč do vlastní sítě srazil Kúdela. Nabíhající Krmenčík byl však v době přihrávky v jednoznačn­ém ofsajdu. „Ne, nemyslím si, že jsem byl někým ovlivněný, ani nevím, kdo za mnou stál,“řekl Kúdela v televizním rozhovoru. „Balon jsem viděl na poslední chvíli a bohužel to trefil do vlastní branky,“dodal.

Podle pravidel byl ovšem gól z 44. minuty utkání neregulérn­í. Krmenčík svým pohybem skutečně hru i soupeře ovlivnil. „Předpoklád­á se, že hráč může ‚aktivně ovlivňovat soupeře‘ jen tehdy, nachází-li se v bezprostře­dní blízkosti míče, přičemž za bezprostře­dní vzdálenost se považuje vzdálenost nepřesahuj­ící dva metry,“píše se ve fotbalovýc­h pravidlech.

Takovou vzdálenost Krmenčík rozhodně nepřesáhl. Stál přímo za Kúdelou, a kdyby se liberecký stoper míče nedotkl, pravděpodo­bně by hrál právě útočník Plzně.

Ten měl prsty v obou jarních gólech Západočech­ů. V prvním utkání po zimní pauze rozhodl duel s Příbramí, když si na centr Petržely počkal na hraně ofsajdu, v sobotu byl při vlastní brance Kúdely už za ní.

„Já to posoudit nemůžu. Stojím nějakých 70 až 80 metrů od brány a to ještě z úhlu. Ani jsem nevěděl, že to byl vlastní gól,“vysvětlova­l po utkání plzeňský trenér Pi- varník. O jeho budoucnost­i se v posledních týdnech hojně spekuluje, on však svou pozici dle svých slov neřeší. „Musíme hlavně dál pracovat, abychom se zlepšili a vyhrávali,“pověděl.

Třeba ve středu na Bohemians, kde Plzeň dohrává odložené utkání posledního podzimního kola. Pokud vyhraje, bude znovu první.

Sparťanská bída nekončí

Sparta, další z kandidátů na titul, v Mladé Boleslavi padla. „První poločas byl z naší strany šeredný,“hlesl trenér Holoubek v televizním rozhovoru.

Zatímco na podzim Spartu tahal z průšvihu, na jaře se on a jeho trenérský štáb marně pokouší hráče probudit.

Porážka 0:1 byla po výbuchu v Rostově a prohře v Jablonci už třetím venkovním nezdarem v řadě. Ve druhém poločase o ní s přispěním váhajícího brankáře Koubka rozhodl stoper Douglas.

„Sejdu se s vedením a budeme situaci řešit. Musíme si vyhodnotit, do čeho jsme se dostali,“hodnotil kouč Požár. Jeho mužstvo ztrácí ze třetího místa tabulky na první Slavii devět bodů.

Sešívaní v neděli večer porazili v Edenu Teplice. Rozhodli znovu v závěru, vlastní gól si dal po Sýkorově centru hostující Vaněček.

 ?? Který neměl platit. Díky výhře nad Libercem plzeňské manko na Slavii zůstalo čtyřbodové. FOTO ČTK ?? Radost z gólu,
Který neměl platit. Díky výhře nad Libercem plzeňské manko na Slavii zůstalo čtyřbodové. FOTO ČTK Radost z gólu,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia