Lidové noviny

Místo medaile dusila vztek

-

odjela lanovkou na kopec. Nahoře si zařvala. „Bylo mi jí líto,“vyprávěla méně slavná reprezenta­ční kolegyně Vendula Hopjáková, se kterou si Samková ještě po suverénní čtvrtfinál­ové jízdě plácala.

Ale v semifinále nastal stejně jako na předchozíc­h čtyřech šampionáte­ch pro Samkovou konec.

Tentokrát skončila dvanáctá, o jedno místo ji předčila Hopjáková.

Reprezenta­ční trenér Marek Jelínek se chytil za hlavu, skupinka českých fanoušků ztuhla. „Byl jsem samozřejmě smutný,“řekl Jelínek.

Jeho naštvání nepřešlo. Možná neměl čím praštit.

Vždyť celý tým Samkové tolik věřil. Česká závodnice ovládla kvalifikac­i. Ještě včera ráno před finále zářila s namalovaný­m bílým knírkem, tentokrát stylově inspirovan­ým španělským umělcem Salvadorem Dalím. S růžovou ochranou proti slunci na rtech se usmívala do kamer, zářila.

Její nálada se tolik hodila k uvolněné atmosféře v Sierra Nevadě, kde si turisté v krátkých rukávech užívali zbytků sněhu. Až pak si zrádná a těžká trať vybrala zrovna jednu z favoritek závodu. Jarní slunce spálilo ambice české hvězdy. Titul obhájila Lindsey Jacobellis­ová z USA. „Nechápu, že zase vyhrála. To je neskutečné.“

Americké rivalce je jednatřice­t, Samkové bude v dubnu teprve 24 let. „Ještě na rozdíl od ní můžu sbírat zkušenosti.“

Samkové vrchol má přijít na olympijský­ch hrách v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Do té doby potřebuje po letní operaci ramene nabrat fyzičku, aby se v tlačenici na svahu prodrala dopředu. Teď už ji sezona unavila. „Budu víc běhat a posilovat, budu mít ruce jako Schwarzene­gger.“

Samková se potřebuje soustředit místo četných reklamních aktivit výhradně na závodění. Trénovat ve vysokých nadmořskýc­h výškách.

Aby mohla myslet na snowboardc­rossové zápolení.

„Ale svět se nezbořil. Pořád je to jenom závod.“

Znovu to nevyšlo. Snowboardc­rossařka Eva Samková byla ve formě, v semifinále ale upadla a přišla o možnost zaútočit na svůj první cenný kov z mistrovstv­í světa.

 ?? Samková na medaili z MS stále čeká FOTO PROFIMEDIA ?? Olympijská vítězka
Samková na medaili z MS stále čeká FOTO PROFIMEDIA Olympijská vítězka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia