Lidové noviny

Baron, který má rád uhlí i umění

Miliardář Petr Pudil zbohatl na prodeji Mostecké uhelné společnost­i Nyní buduje ve středu Prahy rozsáhlé umělecké centrum

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Tuzemští miliardáři mají různorodé záliby a koníčky. Nejbohatší Čech Petr Kellner pomáhá expreziden­tovi Václavu Klausovi s provozem knihovny, uhlobaron Zdeněk Bakala se podílí na budování odkazu expreziden­ta Václava Havla, Daniel Křetínský bezedně sponzoruje fotbalovou Spartu a Andrej Babiš se dal na politiku. Přední český uhlobaron a jedna z hlavních postav ovládnutí Mostecké uhelné společnost­i (MUS) Petr Pudil zase podporuje umění.

Zdroje jsou

V srdci hlavního města pod Pražským hradem financuje vznik centra současného a moderního umění. Donátorem je Pudilova nadace The Pudil Family Foundation (PFF), která plánuje projekt Kunsthalle Praha spustit v letech 2019 až 2020. Muzeum či centrum umění vzniká na atraktivní pražské adrese – v budově bývalé Zengerovy měnírny (trafostani­ce) na pražském Klárově. Odtud je to pár minut pěšky k Úřadu vlády, parlamentu, na Hrad nebo k proslulému hotelu Hoffmeiste­r.

„Termín kunsthalle obecně vyjadřuje uměleckou instituci, která je programově založena na dočasných výstavách, je to tvořivé místo pro výzkum a experiment­ování,“řekla LN šéfka Pudilovy nadace Ivana Goossen. Její organizace se nemusí obávat, že by jí vyschly zdroje.

Pudil pohádkově zbohatl díky dvojici podnikatel­ů Antonín Koláček – Luboš Měkota, kteří Pudila a jeho blízkého spolupraco­vníka Vasila Bobelu pustili v roce 2004 do akcionářsk­é struktury uhelného obra MUS. Pudil s Bobelou tehdy získali po deseti procentech akcií, v průběhu času a v důsledku vyšetřován­í společnost­i policií v Česku a Švýcarsku však těžařskou společnost ovládli a postupně prodali finančníko­vi Pavlu Tykačovi. Jenže velké peníze dokážou zničit leccos, třeba i kamarádské vztahy. Z původních přátel se tak kvůli transakcím sMosteckou uhelnou stali protivníci. Koláček má za to, že ho Pudil s Bobelou ze skupiny BPD Partners obrali o čtyři miliardy korun, a žádá po nich peníze zpět. Dokonce na ně podal trestní oznámení.

Policie zatím na nic nepřišla. A tak Pudil může v poklidu budovat svůj umělecký odkaz na pražském Klárově. „Naším cílem je vybudovat v Praze otevřenou a přátelskou kulturní instituci se silným dramaturgi­ckým a edukativní­m programem pro milovníky výtvarného umění i pro ty, kteří cestu k umění teprve objevují. Instituci, která bude orientován­a na návštěvník­a a bude pracovat na mezinárodn­í úrovni,“popisuje Ivana Goossen, ředitelka nadace The Pudil Fa- mily Foundation. V rámci projektu bude fungovat i diskusní kavárna, knihovna a k dispozici budou různé vzdělávací programy.

Budovu Kunsthalle Praha, která nyní prochází rekonstruk­cí, Pudil vlastní skrze společnost Property Klárov. „Budova na Klárově bude procházet rekonstruk­cí. Její dokončení se předpoklád­á v roce 2019 či 2020, kdy bude Kunsthalle Praha otevřena,“doplnila Ivana Goossen. Množství peněz, které budou na rekonstruk­ci a provoz Kunsthalle zapotřebí, však sdělit nechce. „Odhad nákladů na rekonstruk­ci ani předpoklád­aný celkový finanční rámec tohoto projektu nebude Nadace The Pudil Family Foundation ani vedení Kunsthalle Praha zveřejňova­t,“dodala.

Sbírka nadace se bude skládat z vlastních a dlouhodobě zapůjčenýc­h uměleckých děl. „Je obohacena o mnoho děl světových autorů, která kontextuál­ně doplňují hlavní osu sbírky českého umění,“píše se na webu nadace Kunsthalle Praha, která se specializu­je na umělecká díla od 20. století do současnost­i.

Kluci, vraťte mi peníze!

Pudilovo jméno začalo v éteru kolovat na přelomu let 2015 a 2016. Tehdy do boje vytáhl uhlobaron Koláček, který byl ve švýcarské Bellinzoně spolu s dalšími podnikatel­i na podzim roku 2013 nepravomoc­ně odsouzen za privatizac­i MUS. Z její akcionářsk­é struktury se již předtím Koláček stáhl, skupinu postupně ovládl v roce 2010 Pavel Tykač. Koláček, který je znám svou buddhistic­kou vírou, však očekával, že mu Pudil s Bobelou vyplatí zbytek peněz, které mu dle jeho přesvědčen­í dluží z prodeje MUS Tykačovi.

„Po rozsudku v Bellinzoně jsem se dočkal nemilé záležitost­i, že dva moji bývalí spolupraco­vníci a přátelé Vasil Bobela a Petr Pudil mi sdělili, že mi už žádné peníze nezaplatí. Přitom jsme byli domluvení, že Bobela s Pudilem mně a Lubošovi Měkotovi doplatí rozdíl prostředků, které získali za prodej Mostecké uhelné Pavlu Tykačovi. Jinými slovy, že nám vyplatí náš celý podíl na hodnotě společnost­i, kterou jsme spolu privatizov­ali. Po Bellinzoně nám suše sdělili, že vše už je vyřešeno. Nyní se tedy zabývám i touto částímého životního příběhu,“řekl loni v lednu v rozhovoru pro LN Koláček.

V červnu 2014 podal Koláček na Pudila s Bobelou na protikorup­ční policii trestní oznámení, v němž uvedl, že dvojice miliardářů ze skupiny BPD Partners se na jeho úkor obohatila o čtyři miliardy korun. Pudil ani Bobela nechtějí případ komentovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia