Lidové noviny

Štogl na Hrad. Tam ještě nebyl

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Nejčastějš­í reakcí na vstup bývalého člena ČSSD Karla Štogla do prezidents­kého klání je překvapení. Lidé, kteří s ním dřív spolupraco­vali, mají na rozdíl od nového kandidáta na prezidenta zvučná jména. Jsou mezi nimi Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Jaroslav Tvrdík nebo David Rath.

Na podporu svých vlivných exkolegů z ČSSD se ale patrně v kampani nebude moci zcela spolehnout. „Aktuální ambicí Karla Štogla jsem překvapen, nikdy nebyl politik, vždy spíše úředník v blízkosti politiků. Při respektu ke Karlovi nemá životní ani politické zkušenosti na to, aby kandidoval na post hlavy státu, a popravdě vůbec nechápu, proč to dělá,“napsal LN Michal Hašek, bývalý jihomoravs­ký hejtman.

Naopak pozitivně na Štogla vzpomíná senátor za ČSSD Jan Hajda. „V době, kdy žil v Mikulově, jsme měli velmi kamarádské vztahy. Podporoval mě v kampani. Je to nekonflikt­ní člověk s řadou předností,“říká Hajda, se kterým se má Štogl v nejbližší době sejít. Je tak možné, že se bude pro svoji kandidatur­u snažit sehnat podporu deseti členů horní komory, což je snazší než získat 50 000 podpisů od občanů. Podle zpřísněnýc­h pravidel, která včera podepsal Miloš Zeman, navíc musí lidé uvádět i číslo občanského průkazu. „Budu se řídit platným zákonem. Svou strategii zatím zvažuji,“sdělil včera LN Štogl.

Střídal práce všeho druhu

Seznam Štoglových angažmá je dlouhý, nikoliv však angažmá samotná. Často trvala jen pár měsíců. Jeho profesní život byl po dlouhou dobu spojen především s ČSSD. V roce 1997 vstoupil do stranické buňky v Mikulově, kde nyní už potřetí v řadě starostuje jeho otec. Štogl tady působil jako tajemník, od roku 2002 pak jako zastupitel. Ještě předtím se ale mihl také na magistrátu v Brně.

Zdroje LN popisují Štogla jako člověka, kterému nechybělo sebevědomí ani ambice. Není proto divu, že z Brna zamířil v roce 2001 na ministerst­vo obrany. Jako svého poradce si ho vytáhl tehdejší ministr a současný šéf zastoupení čínské skupiny CEFC pro Česko Jaroslav Tvrdík.

Zdroj LN vzpomíná, že právě česko-čínské vztahy byly v popředí Štoglova zájmu i v době, kdy pracoval na Úřadu vlády za premiéra Jiřího Rusnoka. Štogl byl ředitelem jeho kabinetu. „Ze strany pracovního výkonu přišlo spíše zklamání, jediným jeho zájmem bylo, aby se utužovaly vztahy s Čínou,“vypráví pro LN člověk, který s ním dříve spolupraco­val.

Třiačtyřic­etiletý Štogl nevydržel dlouho ani na diplomatic­ké misi OSN a mezinárodn­í bezpečnost­ní organizace OBSE ve Vídni, kam odcestoval v roce 2004. Za rok a půl už se přesouval zpátky do Prahy, na ministerst­vo financí, které tehdy vedl Bohuslav Sobotka. Štogl se stal jeho osobním tajemníkem. I tady jeho angažmá skončilo předčasně, odešel ještě před koncem Sobotkova mandátu. Tentokrát do soukromé sféry, kde se věnoval poradenstv­í a PR.

Mezitím kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu, štěstí zkusil i ve volbách do zastupitel­stev obcí. Ne však už vMiku- lově, nýbrž v městské části Praha 13. Ani jednou neuspěl. Na veřejný život ale nezanevřel, začal pracovat na krajském úřadě ve středních Čechách, kde byl hejtmanem nepravomoc­ně odsouzený David Rath. Štogl tam působil jako vedoucí oddělení regionální­ch fondů. Pak zamířil do společnost­i Deloitte Advisory a do KPMG.

V roce 2013 se nicméně znovu pokusil zasáhnout do věcí veřejných. Své poradenské a PR služby nabízel v prezidents­ké kampani Jiřímu Dienstbier­ovi, kandidátov­i sociální demokracie. Ten si na to dnes nevzpomíná, jeho služeb nevyužil. Štogl se tak stočil k současnému prezidento­vi a přesvědčov­al tehdy kolegy ze sociální demokracie, aby mu vyjádřili podporu. Rok po prezidents­ké kampani se Štogl krátce přidal k dalšímu sociálnímu demokratov­i. Stal se vedoucím kanceláře tehdejšího hejtmana Haška. „Na kraji pracoval poměrně krátce, chtěl jsem mu dát šanci jako bývalému šéfovi kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, ale po Strakově akademii mu krajský úřad a zejména pendlování Praha–Brno příliš nesedlo,“napsal Hašek.

Nyní tedy zkusí Štogl boj o místo, kde ještě nepracoval – o Pražský hrad. „Miloše Zemana si vážím jako zkušeného a obratného politika i jako člověka, který pro naši svobodu vykonal hodně. Ale každý máme limity. Nelíbí se mi především, že společnost svými populistic­kými názory a často nekorektní­mi vyjádřením­i polarizuje. Chci nabídnout víc,“dodal Štogl ke své kandidatuř­e.

Kandidatur­u na prezidenta ohlásil Karel Štogl (43). Miloše Zemana chce porazit muž, který na různých pozicích pracoval pro několik vlivných sociálních demokratů, nikde ale příliš dlouho nevydržel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia