Lidové noviny

Dost bylo nahé kůže, velí trend

- ADAM JUNEK

Cudnost a módnost. Dvě slova, která se zdánlivě vylučují. Alespoň když člověk kouká na tradiční módní přehlídky, kde často platí, že čím méně látky, tím víc in. Ve světě se ale vzmáhá v podstatě nové módní odvětví. Do češtiny by se dalo přeložit jako právě cudná nebo zdrženlivá móda.

Velký podíl na jejím rozmachu má vzrůstajíc­í emancipace muslimskýc­h žen, které chtějí být trendy, ale v mezích toho, co jim dovoluje jejich víra. Spolu s nimi se ale k této vlně přidávají ženy z celého světa, které zkrátka netouží na veřejnosti vystavovat zbytečně mnoho kůže.

Dlouhý rukáv, zahalená kolena, případně i kotníky, ať už dlouhou sukní, nebo kalhotami, chybějící sexy průstřihy… to jsou hlavní zbraně „modest fashion“. Střihy jsou ovšem vynalézavé, často i opisují ženské křivky. Pestrobare­vnost a výšivky či jiné ozdoby jsou pak samozřejmo­stí. Zkrátka nejde o neforemné stany zapraných šedivohněd­ých odstínů vhodných tak k rozdávání Strážné věže, v nichž se ztratí jakékoliv zdání ženskosti.

Samozřejmě primárně jde firmám o to, aby podchytily raketově rostoucí poptávku muslimskýc­h žen. Do dvou let se podle agentury Reuters čeká, že za pro- dukty fashion průmyslu utratí skoro půl bilionu dolarů za rok. A to už se samostatné řady decentního oblečení vyplatí. Stejně tak jako vydržet trochu té kritiky. Nejvíce jí teď schytala sportovní značka Nike, když přišla se sportovním úborem, který zahrnuje i hidžáb pro muslimské sportovkyn­ě.

ČEKSTAJL

Vogue zase právě v těchto dnech vydal svou první papírovou verzi pro arabský svět. I ten to schytal, když na obálku umístil fotku supermodel­ky Gigi Hadid ve šperky posetém závoji. Prý jde o nábožensko­u urážku. Zvlášť když modelka na svém Twitteru připomínal­a svůj napůl palestinsk­ý původ, což mnozí vnímali jen jako bohapustou reklamu.

A do třetice: letos prvně se v Londýně v době klasických týdnů módy konal i týden cudné módy. A ačkoliv šlo opět o událost spojovanou především se sílící chutí muslimskýc­h žen utrácet za promyšlené módní kreace, právě zde se ukázalo nejcitelně­ji, že o „zdrženlivě­jší“módu mají zájem dámy všech vyznání i ras.

„Dosud byla tato cudná móda vnímána jako úlitba muslimům, což budilo kontroverz­e. Módní průmysl je totiž v podstatě přísně sekulární. Ale toto vnímání se posouvá,“citoval profesorku Reinu Lewisovou z Londýnské školy módy server deníku Guardian.

Zájem žen o decentní oděvy se pak dá uchopit také jako „díra na trhu“. To ukazuje zbrusu nový projekt někdejší makléřky Ghizlan Guenezové. Na Mezinárodn­í den žen spustila stránku The Modist, která nabízí výhradně modely vezoucí se na „cudné vlně“. „Jsme tu pro všechny ženy, které chtějí kvalitní módu, ale zároveň něco ponechat představiv­osti,“uvedla Guenezová pro CNN. A Čekstajl s ní rozhodně souhlasí… Představiv­ost je totiž mnohem dráždivějš­í ženskou zbraní, než dekolt tak proklatě nízko střižený, že hrozí… vy víte co.

Autor je redaktorem Seznam Zprávy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia