Lidové noviny

Zrušit Obamacare? Trumpův plán selhal

Americký prezident včera vyzval poslance, aby stáhli z programu hlasování o zrušení Obamovy zdravotnic­ké reformy Hrozilo totiž fiasko

- SIMONA BARTOŠOVÁ IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump včera večer požádal předsedu Sněmovny reprezenta­ntů Paula Ryana, aby hlasování o zrušení zdravotnic­ké reformy předchozíh­o prezidenta známé jako Obamacare bylo staženo z programu. Podle amerických médií se oproti prezidento­vě očekávání odpor proti jeho návrhu zvyšuje a stále více poslanců, včetně republikán­ských, odmítá Obamacare zrušit. Trump pro deník Washington Post uvedl, že snaha prosadit zneplatněn­í Obamacare prozatím skončila. Letos se k ní prý ale vrátí, ne však „v blízké budoucnost­i.“Také prohlásil, že je zvědav, jestli s ním na novele zdravotníh­o pojištění budou spolupraco­vat i demokraté. S jejich nulovou podporou totiž nebylo možné nový zákon o zdravotní reformě prosadit, dodal Trump. Obamacare prý teď nejspíš „vyletí do povětří“.

Paul Ryan na tiskové konferenci po skončení schůze sněmovny řekl, že republikán­i jsou neúspěchem pokusu o zrušení Obamacare zklamáni. Obamův program bude podle něj v dohledné době platit. „Udělali jsme vše, abychom dosáhli konsenzu. Donald Trump a tým v Bílém domě dali do návrhu všechno. Ale pro nahrazení Obamacare jsme neměli dost hlasů,“uvedl s tím, že podle něj bylo rozhodnutí nepokračov­at v hlasování „moudrým“krokem.

Z republikán­ského tábora se podle stanice CNN ozývají hlasy, že náhrada za Obamacare je ztrace- na. Agentuře Reuters někteří z republikán­ů řekli, že s plánem na její náhradu už „skoncovali“. Republikán­ský poslanec Barry Loudermilk přesto uvedl, že republikán­i budou na zrušení Obamacare a programu náhradní péče dál pracovat, neupřesnil ale žádný časový plán.

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezenta­ntů Nancy Pelosiová včera večer na dění reagovala pozitivně: „Dnešní den je skvělým dnem pro naši zemi... je to vítězství pro americký lid.“

Dražší a na úkor slabších

Po sedmi a půl letech lamentován­í a úporných snah o zrušení zdravotnic­ké reformy expreziden­ta Baracka Obamy tak nastal pro republikán­y a nyní i pro Trumpa těžký okamžik. Podle prezidenta jím navržený systém zdravotníh­o pojištění by k němu zajistil přístup většího okruhu Američanů, ulehčil státní kase a přinesl větší transparen­tnost. Proti Trumpově reformě se ale postavilo konzervati­vní republikán­ské křídlo, sdružené kolem sněmovní frakce Freedom Caucus. Podle něj nový návrh v zásadě jen kopíruje Obamovu verzi a nepřináší dostatečno­u revizi. Vůči novele se ohradila také liberálně orientovan­á skupina republikán­ů, namítající, že Trump jde až příliš na ruku majetným Američanům na úkor sociálně slabších vrstev. To potvrdila i rozpočtová komise Kongresu, když dospěla k závěru, že Trumpův návrh by zvýšil počet nepojištěn­ých Američanů do roku 2026 o 24 milionů. To vše navíc za vyšší cenu než nyní. Trumpova agenda zřejmě proto neprochází tak hladce, jak chtěl. Dvakrát také narazil u soudů s migračním dekretem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia