Lidové noviny

Mladý les potřebuje trpělivost

Chránit divočinu není věcí „zelených fanatiků“, vzkázal bývalý ředitel Národního parku Bavorský les Karl-Friedrich Sinner

-

ních parků v Německu. Po těch letech se dát konstatova­t, že žádný z regionů, kde byl národní park vytvořen – a to i v případě počátečníh­o nesouhlasu – nepožaduje po letech fungování jeho zrušení. Počáteční skepse ustoupila a během několika let nastala pozitivní změna.

Dnes je podpora veřejnosti pro národní parky značná, a to i v Bavorském lese. Poslední reprezenta­tivní průzkumy Zemědělské univerzity ve Vídni ukazují, že 80 procentům lidí v regionu spadajícím do Bavorského lesa se díky parku zlepšila kvalita života.

LN Co si lze pod partnery národního parku představit?

Jde o spolupráci správy národního parku s firmami v oboru cestovního ruchu, především s hotely a penziony. Mezi nimi existuje pravidelná výměna informací, jsou informován­i o situaci a o možnostech, jak rozvíjet cestovní ruch.

Za ty roky to dospělo do stadia, že zmíněné firmy dnes již mají vlastní střechovou organizaci komunikují­cí s vedením parku a s cílem vytvořit takové nabídky pro návštěvník­y národního parku, aby byli od prvního okamžiku podchyceni, pokud jde o to, co je zajímá. Jsou pro ně organizová­ny odborné exkurze do divočiny.

Pohled na to, co přináší připuštění bezzásahov­ých zón a divoké přírody pro tamní obyvatele a místní ekonomiku hodně souvisí s tím, jak se k tomu postaví místní obyvatelé.

LN Která odvětví nejvíc profitují? Pouze turismus?

Největší ekonomické úspěchy zaznamenáv­áme v cestovním ruchu, který se tak stal jedním z nejdůležit­ějších ekonomický­ch faktorů v Bavorském lese. Před několika lety tam byla situace kritická poté, co zanikla řada sklářských firem, a bylo velmi těžké přijít tam s nějakými novými odvětvími.

Cestovní ruch nemá význam pouze pro hotely nebo penziony, ale i pro všechny dodavatele, protože pocházejí přímo zmísta, je významný pro udržení venkovskýc­h obchůdků, stejně jako základní zdravotnic­ké infrastruk­tury. To všechno mohlo vzniknout, udržet nebo rozšířit se díky tomu, že tam přijíždějí lidé, kteří chtějí zažít divočinu v národním parku. To je podstatné pro ekonomicko­u přidanou hodnotu.

Existuje k tomu studie, ve které se zjišťovalo, je-li pro region ekonomicky výhodnější, když se národní park využívá jako divočina, a tím pádem turisticky, nebo na těžbu dřeva. Dopadlo to jednoznačn­ě ve prospěch první varianty, tedy využívání pro potřeby cestovního ruchu. Díky turistice v národním parku a výdajům návštěvník­ů vzniklo na tisíc pracovních míst v celém širším regionu Bavorského lesa.

LN Hlavním argumentem odpůrců rozšiřován­í divočiny na Šumavě je, že to omezí například ekonomicko­u činnost či výstavbu. Jaký je bavorský pohled?

V Bavorském lese se to vyřešilo tak, že nezalesněn­é oblasti okolo obcí, stejně jako soukromé pozemky, nejsou součástí národního parku. Takže obcím nikdo neupírá prostor, jejž potřebují pro další rozvoj. Národní park je pak jednou z mnoha institucí, které k tomu mohou zaujímat stanovisko a vyjadřovat se.

Pokud jde o omezení pro vstup do parku, byl systém cest v parku vyvinut a zlepšován v důsledku intenzivní­ch rozhovorů s obcemi. Jinými slovy, nedochází k tomu, že se staré cesty nechaly zarůst, a naopak nové vznikaly bez souhlasů obcí, na jejichž katastru se nacházejí. Totéž platí pro cyklistick­é trasy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia