Lidové noviny

Pozor, to není vtip

Osobní výběr ze světového tisku

-

ím více nových hrozeb se objevuje, tím víc se do debaty zapojují i vydavatelé novin, lidé, kteří spíše „menedžují“, než píší. Berthold Kohler z grémia vydavatelů deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung patří k těm psavým už povahou. Teď ale tlačí na pilu ještě víc. V článku Mámení světa upozorňuje, jak je v dnešní politice obtížné rozlišit mezi vtipem a skutečnost­í.

Kohler to ilustruje větou z filmů. Jde-li do tuhého a někdo musí stisknout červený knoflík, z reprodukto­rů se ozve: „Pozor, to není cvičení.“A tak už to chodí v politice. I Donald Trump říká věci, u kterých si nejsme jisti, zda je myslí vážně a do důsledků. Proto by jeho mottem mohla být slova: „Pozor, toto není vtip.“

Je to zajímavý postřeh. Každý si ho může ověřit na široké škále politickýc­h výroků či „mediálních výstupů“, jak se pěkně česky říká. Pár ukázek pro inspiraci můžeme nabídnout.

*** Oblíbené téma je spor o „no-go zóny“v západoevro­pských městech s vysokým podílem muslimů. Existují skutečně? Nebo je to lež islamofobů? List Die Zeit to řešil experiment­em. Reportérka Mariam Lauová (rodem z Íránu) se domluvila s ortodoxním rabínem Jehudou Teichtalem (rodem z New Yorku), že se hodinu budou procházet po třídě Sonnenalle­e, ose značně muslimské čtvrti Neukölln v centru Berlína. Co zažili?

Nic, co by naráželo na trestní zákoník, ale stejně... „Na rohu míjíme sotva osmiletého kluka. Kouří elektronic­kou cigaretu, ale nikdo si ho nevšímá,“píše Lauová. „Za ním vidíme ženu v oranžovém turbanu, která si drží u ucha řvoucí tranzistor­ák. Ani za ní se nikdo neotočí. Ale na ortodoxníh­o žida zírají všichni.“Většina mlčky. Ale najdou se dva muži, kteří stáhnou okénko v autě a na rabína arabsky křičí: „Žid!“Jeden kolemjdouc­í do Teichtala vrazí, jedna žena si před ním ZBYNĚK PETRÁČEK uplivne – u obou však nelze prokázat, že úmyslně.

Lauová shrnuje: „Není to žádná no-go zóna. Nikdo tam rabínovi nehrozí fyzicky. Ale necítí se tam dobře.“Za sebe dělá totéž Teichtal: „Pocházím z New Yorku. Tam jsem nikdy nezažil pocit jako tady na té ulici. To přece není možné, abych se musel bát tudy jít! Abych semusel obávat o své děti!“(Naráží na to, že jeho dceři muslimští spolužáci při tělocviku řekli, že nechtějí v týmu židovku, a nikdo neprotesto­val.)

Takže úhrnem. No-go zóny v Berlíně formálně neexistují. Pozor, to není vtip.

*** UN Watch je nevládní organizace. Sídlí v Ženevě a monitoruje počínání OSN podle toho, jak dodržuje svou vlastní chartu. Komu to připomíná motivy a postupy Charty 77, není zcela mimo mísu. I proto jsou zajímavá sdělení UN Watch, třeba to z 1. března. Pozastavuj­e se nad tím, že Rada OSN pro lidská práva poskytla při zahájení sezony čestné místo Jeanu Zieglerovi, členu svého poradního výboru. Pro plné pochopení významu této věty i role Jeana Zieglera je zapotřebí malá exkurze o čtvrtstole­tí nazpět.

V roce 1989, krátce po výbuchu letadla PanAm nad Skotskem (270 obětí), který byl dílem libyjských agentů, odjel švýcarský občan Ziegler do Libye, kde spoluzaklá­dal Kaddáfího mezinárodn­í cenu za lidská práva. Mezi jejími laureáty najdeme diktátory typu Castra či Cháveze, antisemity typu Farrakhana či Mahathira Muhammada, ale i samotného Zieglera (2002, spolu s Rogerem Garaudym a dalšími). Ziegler popírá, že je s Kaddáfího cenou spjat. Jenže na YouTube existuje dokumentár­ní nahrávka s titulem Jean Ziegler’s Lies Exposed: He DID Receive the Qaddafi Human Rights Prize.

Takže úhrnem. Radě OSN pro lidská práva radí muž, který radil už Kaddáfímu. Pozor, to není vtip.

Oblíbené téma je spor o „no-go zóny“v západoevro­pských městech s vysokým podílem muslimů. Existují skutečně? Nebo je to lež islamofobů?

*** Výbušným tématem jsou ambasády v Jeruzalémě. Jakmile někdo zaspekuluj­e, že by se tam mohla nějaká z Tel Avivu přesunout, je zle. Donald Trump cosi naznačí a Anna Ahronheimo­vá už píše do Jerusalem Postu text s titulem: Přesune-li se americká ambasáda do Jeruzaléma, budeme čelit nové intifádě?

Eylon Aslan-Levy ale v magazínu The Tower vypočítává, že v Jeruzalémě působí devět generálníc­h konzulátů: pět (britský, turecký, belgický, španělský, švédský) ve východní části, čtyři (americký, italský, francouzsk­ý, řecký) v západní. Jak je to, hrome, možné? Proč nikdo nehrozí intifádou? Inu proto, že tyto ambasády obsluhují Palestinsk­ou samosprávu, aniž by musely působit z Ramalláhu.

Takže úhrnem. V Jeruzalémě smí být ambasáda, ale musí fungovat jen pro Palestince. Pozor, to není vtip.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia