Lidové noviny

David Vávra běžící snící

-

hraněné společnost­i a s vlastní vyhraněnou náturou. S náturou chlapce, jenž se narodil do evangelick­é rodiny architekta a pokračuje v jejích šlépějích. Sám to vystihuje v úvodním textu k výstavě: „Když mi byly asi čtyři roky, vzal jsem štětec tlustý asi deset centimetrů a se zručností japonského kaligrafic­kého mistra jsem několika tahy načrtl cokoliv, třeba čerta… Asi ve třiceti jsem pocítil touhu navrátit se do tvůrčí volnosti čtyř let a po zbylých třicet let se o to pokouším.“Tak vyznívá Vávrova vlastní bilance jeho šedesátky. To vše výstava ukazuje. V podobě jeho náčrtů, obrazů a projektů. Ale i v podobě sdružování podobně uvažujícíc­h lidí (skupina DNA: Dílna nejmoderně­jší architektu­ry), kteří už v závěru komunismu šli za svou vizí architektu­ry i světa, ve kterém má architektu­ra jako taková smysl.

Bydlet bez architektů

Co se týče Vávrových projektů, řadí se do různých okruhů. Vidíme jen málo za- kázek pro soukromé klienty (vily), převažují projekty pro veřejnou sféru – školy, městská knihovna v Hradci Králové, stálé muzejní expozice (Muzeum Emila Holuba v Holicích), divadla (včetně „rodné“Dobešky), ale i stavby pro tělesně handicapov­ané (dílna Eliáš v Dejvicích, Jedličkův ústav) a zvláštní kapitolu tvoří stavby sakrální (kostely, kaple).

Jiné návštěvník­y možná více zaujme expozice ukazující Vávrův pohled na roli architektu­ry obecně. Dozvědí se, proč si cení starého Řecka („základ našeho uvažování, matematiky, vědy, filozofie, sportu i zábavy“), Karla IV., Santiniho, českého architekto­nického kubismu, estetiky expa 1958, ale i lidové architektu­ry („v každém koutu planety nalezneme domy stvořené přirozenou touhou krásně bydlet bez ambicí architektů“). To stojí za zamyšlení.

Běžet s domy. Galerie Jaroslava Fragnera. Betlémské náměstí, Praha 1. Do 30. dubna.

 ?? Na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera jsou ukázky realizací Davida Vávry. Jednou z nich je rekonstruk­ce kladenskéh­o divadla, která byla dokončena vloni. ARCHIV GJF ?? Kladenské divadlo.
Na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera jsou ukázky realizací Davida Vávry. Jednou z nich je rekonstruk­ce kladenskéh­o divadla, která byla dokončena vloni. ARCHIV GJF Kladenské divadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia