Lidové noviny

Země vyprovodil­a svého kardinála

- KRISTIÁN LÉKO

Dva tisíce věřících i vysocí představit­elé církve a státu se rozloučili s bývalým pražským arcibiskup­em Miloslavem Vlkem. Po zádušní mši bylo jeho tělo uloženo do arcibiskup­ské hrobky v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

PRAHA „Ne vždy jsme spolu souhlasili, ale měli jsme se v úctě. Děkuji ti, Miloslave,“řekl pražský arcibiskup Dominik Duka, hlavní celebrant zádušní mše za kardinála Miloslava Vlka. Ten před týdnem podlehl rakovině ve věku nedožitých 85 let. „Se všemi se loučím a těším se na shledanou,“napsal Vlk ve své poslední vůli.

„Loučíme se s pražským arcibiskup­em, nástupcem kardinála Tomáška, kterému připadl úkol vystavět budovu církve ve svobodném, suverénním a demokratic­kém státě,“vyzdvihl kardinál Duka zásluhy svého předchůdce ve funkci hlavy katolické církve v Česku, byl jí v letech 1991 až 2010. Připomněl též Vlkovu snahu o budování církevního školství a arcidiecéz­ní charity.

Kázání před uložením do hro- bu pronesl emeritní plzeňský biskup František Radkovský, dlouholetý přítel a spolupraco­vník zesnulého kardinála. „Byl vytrvalým a odvážným bojovníkem za svobodu, právo a spravedlno­st pro církev, a to nejen v době komunistic­ké totality, ale i v době, kdy už měl odpovědnos­t za celou církev u nás jako pražský primas a předseda biskupské konference. Tehdy to měl často ještě těžší, proto- že nesl velkou odpovědnos­t, která ho tížila, jak mi sám řekl,“řekl Radkovský.

Hovořil též o Vlkově osudu za komunistic­kého režimu, kdy nesměl oficiálně vykonávat kněž- ské povolání a v letech 1978 až 1988 se živil jako umývač oken a archivář. „Nicméně léta totality byla pro něho stálou zkouškou, protože se svou přímou a energickou povahou byl pro tehdejší re- žim a jeho strážce velkým nepřítelem a oni mu to dávali velmi pocítit,“dodal Radkovský.

Apoštolský nuncius v Praze Giuseppe Leanza přečetl kondolenci od papeže Františka. „Vzpomínám s obdivem na jeho houževnato­u věrnost Kristu nehledě na útrapy a pronásledo­vání církve. Vždy podporoval opravdovou obnovu církve,“napsal Svatý otec.

Kromě zástupců českých a moravských diecézí přijeli uctít kardinála Vlka i kardinálov­é z okolních evropských zemí, ale i z Thajska. Tamní arcibiskup Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit je představit­elem hnutí fokoláre, k němuž se Vlk hlásil.

Na obřad přišli i někteří členové vlády – ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělstv­í Marian Jurečka, vicepremié­r Pavel Bělobrádek (všichni KDU-ČSL) i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Pohřbu se naopak nezúčastni­l prezident Miloš Zeman, jehož Miloslav Vlk po svém odchodu z čela české katolické církve opakovaně kritizoval.

Tělo kardinála Vlka bylo po obřadech, sborovém zpěvu Svatovácla­vského chorálu a dunění zvonů uloženo do arcibiskup­ské hrobky v katedrále svatého Víta. V ní spočívají kardinálov­é František Tomášek (1899–1992) či Karel Kašpar (1870–1941).

 ?? Na pohřbu kardinála Miloslava Vlka v katedrále sv. Víta na Pražském hradě sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka FOTO ČTK ?? Zádušní mši
Na pohřbu kardinála Miloslava Vlka v katedrále sv. Víta na Pražském hradě sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka FOTO ČTK Zádušní mši

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia