Lidové noviny

Starostové kývli nepřesvědč­eným lidovcům

Spolupráci pro sněmovní volby odsouhlasi­li STAN i KDU-ČSL Předsedu lidovců ale ještě čeká vysvětlová­ní svým členům na Moravě

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pikle kují od loňského října. Po vyhlášení výsledků v krajských a senátních volbách na podzim minulého roku zavládl ve štábech lidovců a Starostů a nezávislýc­h optimismus. Tehdy se také začalo formovat nové spojenectv­í na domácí politické scéně.

V sobotu schválilo plán jít do sněmovních voleb společně s KDU-ČSL hnutí STAN. Minulý týden to samé učinili lidovci. Lehké to ale mít nebudou. Jako volební koalice budou potřebovat pro vstup do dolní komory parlamentu deset procent hlasů. Tedy jednou tolik co jejich konkurenti.

„Je to odvážné rozhodnutí a nemáme co ztratit. Ve spojení vidím možnost vytvořit sílu, která bude alternativ­ou stran dominující­ch na politické scéně,“prohlásil předseda Starostů Petr Gazdík, kterého sněm v sobotu ve funkci potvrdil.

Uplynulý týden nicméně ukázal, že lidovci zcela stejného názoru nejsou. Zejména na Moravě, kde je KDU-ČSL tradičně silná, se členové začínají proti spojenectv­í čím dál hlasitěji ozývat s tím, že právě lidovci mohou ztratit mnoho.

Zatímco tento víkend se STAN kladně vyjádřili ke spolupráci 86 procenty hlasů, minulou sobotu to u lidovců vypadalo těsněji – pro bylo v tajné volbě 39 ku 31 členům. Hned poté se proti námluvám postavila například lidovecká kroměřížsk­á okresní organizace, která přijala usnesení proti koalici.

„Mnozí nás budou strašit, a už to také dělají, ale nebojme se. Jsem přesvědčen, že Česká republika takový subjekt potřebuje a že je to přínos na mnoho let. Ano, máme občas individuál­ní odlišné názory, máme i ve městech a obcích některé historické kolize, ale velkorysos­t a schopnost se dohod- nout je právě to, co můžeme nabídnout,“řekl v sobotu Starostům předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Vysvětlova­t to teď bude chtít i svým lidem. Do května, kdy mají křesťanští demokraté sjezd, chce objet republiku a klady spojenectv­í vysvětlova­t. To ostatně deklaroval i zlínský hejtman Jiří Čunek. I když pro koalici se STAN hlasoval, je jedním z nejhlasitě­jších kritiků toho, jak se formuje.

I když oba subjekty tvrdí, že je hotovo, právě květnový sjezd li- dovců může ještě do všeho promluvit. I sám Bělobrádek se nechal u Starostů slyšet, že koalici utvoří na 99,9 procenta.

Pražská bramboračk­a

Strany nicméně už teď pracují na koaliční dohodě, kterou chtějí představit během několika týdnů. Shoda je například na tom, že první dvě místa kandidátek vždy zaujmou kandidáti lidovců i Starostů. Jedničku by měla KDU-ČSL stavět v osmi krajích, Starostové pak v šesti, včetně Prahy.

Ani tam přitom není vše úplně bez konfliktu. Lidovecká pražská organizace by jako lídra ráda viděla svého ministra kultury Daniela Hermana. Starostové zase Gazdíka. A všichni přitom tvrdí, že Praha je jejich. „Já se o své místo nederu, je to věcí dohod obou organizací, ale momentálně je to schváleno tak, že lídra postaví Starostové,“tvrdí Gazdík.

Zbytek pozic chtějí subjekty rozdělovat poměrem 60 ku 40. Stejně jako výdaje na kampaň, do které chtějí dohromady investo- vat 50 milionů korun. Lidovci vloží 30 milionů, STAN 20. Lídrem koalice by měl být Bělobrádek.

Starostové také představil­i některé svoje mluvčí, kteří budou prezentova­t program. Jak již dříve informoval­y LN, pro ekonomická témata to má být Petr Zahradník, pro dopravu Petr Moos, s energetiko­u pomůže předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která za STAN kandidoval­a v krajských volbách ve středních Čechách. Oba subjekty vsadí na pozitivní kampaň. „Musíme deklarovat, že tady nejsme proti někomu, ale pro něco,“řekl šéf lidovců.

Průzkumům nevěříme

Ze zmíněné desetiproc­entní hranice, kterou budou muset strany v koalici překročit, má část lidoveckýc­h kritiků spojenectv­í obavu. Poslední průzkum CVVMpřisuz­uje Starostům jen procento hlasů, KDU-ČSL pak 6,5 procenta.

Vedení obou stran nicméně argumentuj­e tím, že průzkumy zatím nezohledňu­jí koalici. „V březnu 2013, tedy ve stejnou dobu před volbami, jako je teď, v průzkumech relevantní­ch agentur měla ČSSD od dvaatřicet­i do čtyřiceti procent, lidovci od čtyř do pěti procent a hnutí ANO se pohybovalo kolem jednoho procenta,“připomněl Bělobrádek. Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia