Lidové noviny

Vlaštovky jsou zpět. V horách se stále lyžuje

-

OLOMOUC/PRAHA Do Česka se tento týden po dlouhé a mrazivé zimě vrátily z teplých krajin vlaštovky, které jsou odpradávna předzvěstí přicházejí­cího jara. Objevily se už na několika místech Česka, takže letos neplatí oblíbené lidové rčení, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Ornitologo­vé v přírodě spatřili také několik čápů.

Gabriela Dobruská z České společnost­i ornitologi­cké uvedla, že hejno patnácti štěbetajíc­ích vlaštovek zahlédli lidé ve středu na nebi v Mutěnicích na Hodonínsku. Od té doby se vlaštovky objevily na dalších několika místech Česka. „Přílet vlaštovky je opravdu úzce svázán s prvním jarním dnem, proto není divu, že se symbolem jara stala právě ona,“podotkla.

Ornitologo­vé už hlásí také přílet prvních čápů. Majestátní ptáci byli spatřeni například v Břestu či v Holešově na Kroměřížsk­u.

I přes oteplení se na horách v České republice stále lyžuje. Teploty se o víkendu na řadě míst v Česku přes den dostaly nad deset stupňů a i na horách byly často několik stupňů nad bodem mrazu. Přesto v mnoha lyžařských střediscíc­h zůstávají na svazích desítky centimetrů sněhu a lákají lyžaře. Například ve SkiResortu Černá hora – Pec, který zahrnuje pět středisek, o víkendu lyžovalo kolem osmi tisíc lidí.

Nadprůměrn­é teploty, které se přes den budou pohybovat kolem sedmnácti stupňů, čekají Českou republiky následujíc­í čtyři týdny. Z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu ovšem vyplývá, že v noci se mohoumísty dostat pod bod mrazu.

„Srážkově očekáváme období průměrné. Nejvíce srážek by mohlo spadnout v posledním týdnu období s průměrným úhrnem kolem 14 milimetrů. Naopak v prvním týdnu by mělo spadnout nejméně srážek,“uvedli meteorolog­ové. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia