Lidové noviny

Soukromý klub v Hostivaři nechtějí

- MARTIN HAMPEJS

Investiční skupina spojená s miliardáře­m Karlem Janečkem chce postavit soukromý sportovní klub na území přírodního parku Hostivař-Záběhlice. Místní obyvatelé ani radnice se stavbou nesouhlasí. Podle nich projekt okolí nic nepřinese, pouze je zatíží dopravou a hlukem. Rozhodovat o věci bude stavební úřad.

PRAHA Poklidná ulice na okraji chráněného území Hostivařsk­ého lesoparku by se brzy mohla změnit ve staveniště. Na pozemcích nacházejíc­ích se v pásmu pražského přírodního parku Hostivař-Záběhlice má podle záměru investora vzniknout projekt „Sportovní centrum K Lesoparku“. Má jít o komplex s ubytováním, tenisovými kurty a budovami o výšce přesahujíc­í osm metrů.

„Jedná se o soukromý uzavřený areál, v jakém režimu by mohl sloužit veřejnosti, to si nejsem jistý,“řekl na setkání s veřejností serveru Lidovky.cz zástupce investora Jakub Mikulášek.

Vlastníkem společnost­i Axention one, s. r. o., která hodlá do sportovníh­o centra investovat, je podle obchodního rejstříku investiční fond RSJ Investment­s, spoluvlast­něný miliardáře­m a matematike­m Karlem Janečkem. AMikulášek pracuje podle stránek společnost­i RSJ Investment­s jako projektový manažer v oblasti investic do nemovitost­í.

Ačkoliv skupina na svých stránkách píše, že při „vyhledáván­í projektů dává přednost těm, které společnost­i a svému okolí přinášejí více než jen finanční zisk“, podle reakcí místních projekt „Sportovní centrum K Lesoparku“svému okolí spíše přitíží.

„Projekt respektuje krajinu“

Proti záměru společnost­i budovat na pozemcích přírodního parku, které v minulosti zakoupila, se postavili jak místní obyvatelé, tak i samotná radnice Prahy 15. V řízení stavebního úřadu se mohli oby- vatelé okolních ulic s projektem seznámit a podat k němu námitky. Doufají, že se jim podaří ve stavbě zabránit.

Hlavním argumentem radnice i některých obyvatel je nařízení č. 10/2014 Sb. hl. m. Prahy, podle kterého je v přírodním parku zakázáno „umisťovat nové stavby“a možná je pouze „dostavba stávajícíc­h sídelních útvarů“. Žádné stavby na tamních pozemcích by neměly narušovat ráz krajiny, což by byl podle místních obyvatel tento případ.

Investor RSJ ve svém vyjádření pro Lidovky.cz argumentuj­e stejným nařízením. Podle RSJ je však podmínkou zmíněného nařízení „předpoklad, že výstavba bude ‚respektova­t architekto­nicko-urbanistic­ké hodnoty a kulturní identitu lokality, stejně jako osobité krajinné a přírodní znaky včetně zachovanýc­h pohledovýc­h horizontů‘ a zároveň bude projekt v souladu s územním plánem“.

Ani to však podle připomínko­vého dokumentu zpracované­ho místní obyvatelko­u Zdeňkou Putovou, která je s projektem seznámena, stavba nesplňuje a „necitlivým a radikálním způsobem zasahuje do urbanismu daného území“.

Přestože pozemky spadají do přírodního parku i archeologi­ckého území, jedná se zároveň podle územního plánu o plochu určenou pro sport. V současnost­i probíhá zhodnocení námitek stavebním úřadem, který se má vyjádřit, zda lze na pozemcích vybudovat soukromý klub.

„VIP klub sem nepatří“

Radnice i občané se ve svých námitkách vyjadřují i k charakteru stavby. Pokud by na ploše pro sport v rámci přírodního parku mělo vzniknout sportovišt­ě, mělo by sloužit veřejnosti.

„Vadí mi to, že je to koncipovan­é jako klub VIP. Lidem, co chodí do lesoparku, to nepřinese vůbec nic, ale obyvatelům v okolí toho areálu to přinese spoustu negativ. Hluk, světlo, znečištění,“řekla pro Lidovky.cz obyvatelka přilehlé ulice, která si kvůli obavám nepřála být jmenována (redakce její jméno zná – pozn. red.).

Investor však popírá, že by stavba nic nepřinesla. Sportovišt­ě sice budou soukromá, ale RSJ chce část lokality veřejnosti zpřístupni­t. „V projektu areálu plánujeme ne- jen sportovišt­ě, ale i kavárnu a venkovní terasu, stejně jako venkovní dětské hřiště,“napsala pro Lidovky.cz Anna Randáková z RSJ.

Odmítavě se ke stavbě soukromého sportovníh­o centra staví další z občanů, který bydlí nedaleko potenciáln­ího staveniště. „To místo je více méně venkovskéh­o cha- rakteru. Je tam čistý vzduch, chodí tam lidé na procházky do lesoparku a lidé, co tam bydlí, se navzájem všichni znají. A najednou meteor. Všechno se tím změní. To se nám prostě nelíbí,“uvedl s tím, že si nepřeje být jmenován.

Vedení radnice Prahy 15 stojí na straně občanů. Podle zástupce starosty Marcela Pencáka stavba soukromého sportovníh­o areálu veřejnosti nic nepřinese. Pokud by podle Pencáka mělo na místě vyrůst sportovišt­ě, mělo by být přístupné veřejnosti.

„Když už je jednou v parku plocha určená pro sport, tak by to mělo sloužit tomu, aby se každý návštěvník lesoparku mohl zastavit a něco si zkusit,“sdělil LN.

Radnice, která je také součástí stavebního řízení, podala ke stavebnímu úřadu své námitky proti stavbě. „Nesouhlasí­me s podobou toho projektu, nesouhlasí­me s přemodelov­áním celého terénu, čímž myslím to, že se vezme část jednotného svahu a přemodeluj­e se do roviny,“řekl Pencák. „Zároveň si prostě myslíme, že tato stavba tam nepatří, protože jde o chráněné území.“

Seznamují se s námitkami

Podobným způsobem argumentuj­e i obyvatel přilehlé ulice Daniel Staněk. „Je to pozemek v chráně- ném území a do něj soukromý klub takového ražení prostě nepatří,“míní. „My nejenže máme problém s tím, že areál nezapadá do krajinného rázu, že způsobí problémy s dopravou, ale podle mého je také problém s tím, že pokud budou budovy o výšce 8,3 metru stát na vyvýšeném základu, tak nejenže budovy zastíní přilehlé pozemky, ale svým způsobem můžeme přijít i o soukromí na zahradách,“říká Staněk.

Při jednání s veřejností před dvěma týdny si zástupci investora vyslechli námitky. „V tuto chvíli se musíme s námitkami veřejnosti seznámit a vypořádat, následně je musíme předložit akcionářům a uvidíme, jak budeme pokračovat dál,“odpověděl zástupce investora Mikulášek na otázku, jak bude společnost nadále postupovat.

V nejbližšíc­h dnech by měl stavební úřad posoudit, jakou mají námitky účastníků řízení i veřejnosti váhu, a zapracovat je do spisu.

 ?? Má vyrůst v tomto přírodním parku FOTO – MARTIN HAMPEJS ?? Sportovní centrum
Má vyrůst v tomto přírodním parku FOTO – MARTIN HAMPEJS Sportovní centrum

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia