Lidové noviny

Umělec je hrozné slovo

- ANTONÍN KOCÁBEK

Početné seskupení J.A.R. neopouští láska k funku, nutkavá potřeba sarkasmu a provokativ­ního humoru. Své nové album pojmenoval­i Eskalace dobra.

LN Název vznikl podle skladby, v jejímž sarkastick­ém textu ze žárlivosti na Romana Holého postupně likvidujet­e členy Monkey Business. Opravdu ta žárlivost někdy nastala?

Podobně jako v české reklamě nejde o přímý přenos z reality. Ale určité zrnko tam samozřejmě je.

Oto Klempíř (O. K.):

Pořád do nás někdo rýpal, zda nám nevadí, že Roman hraje s více kapelami. Tak jsme se s tím dotazem jednou provždy – a myslím, že celkem s grácií – vypořádali.

Ty kapely se mají celkem rády, ale samozřejmě jsou někdy chvíle, kdy to křísne.

Michael Viktořík (M. V.): Roman Holý (R. H.):

LN Je těžké se při vytíženost­i vás všech vůbec sejít a udělat novou desku?

Je. Proto to trvalo tak dlouho. Ale naštěstí nám pomáhá technika a už všichni nemusejí být na jednom místě. Nicméně dobu, kdy jsme spolu trávili hodně času a třeba jezdili na dovolenou, už máme za sebou. Ne že bychom nechtěli, ale bydlíme každý jinde, máme rodiny a opravdu toho každý z nás má hodně. O to víc si užíváme koncerty.

Je to těžké. Ale kdyby se nám nechtělo, mohli bychom mít mnohem víc času a bylo by to ještě mnohem těžší.

Už nejsme takoví bohémové. Lásku si šetříme pro své rodiny – když už jsme si je pořídili.

Peter Sellers prý jednou šel na natáčení a jeho malá dceruška se ho zeptala: „Tatínku, ty už nás nemáš rád?“A on jí odpověděl: „Mám. Ale Sophii Lorenovou mám daleko radši.“Možná kdybychom byli větší bohémové jako on, udělali bychom velké věci. Snad to i tak není moc velká nuda.

R. H.: Dan Bárta (D. B.): M. V.: R. H.:

LN Vydavatel desku komentuje slovy, že „jste tentokrát hodili umění za hlavu“. Opravdu?

Bavit se o umění je příliš

R. H.:

tenký led. Ale kdyby se mě někdo zeptal, zda si upřímně myslím, že naše hudba je umění, musel bych mu popravdě odpovědět, že trochu ano.

Umělec je ovšem hrozné slovo. Ale zároveň dobrý zedník je taky umělec. A bavit lidi je určitě umění. Nicméně než se sám pasovat na umělce, to už je snad lepší být „ten ožrala z baru“.

Jsou ale tací, kteří se tak sami titulují. Začínají třeba větu: Já, jako umělec, to vidím tak...

V tu chvíli bych je nejradši praštil lahví od piva. Včera jsem viděl cosi v televizi a padla tam věta: „Ale pánové, chovejte se slušně! Jste na umělecké půdě!“Takové lidi bych mučil elektřinou.

Já jako umělec s vámi, hoši, do puntíku souhlasím. S poznámkou, že nikdo jiný než umělec umění za hlavu hodit nedokáže.

M. V.: O. K.: R. H.: D. B.:

LN Vedle obvyklé ironie se vám do nových skladeb občas vkrádá i určitá melancholi­e a ohlížení se. Máte už sklony bilancovat?

R. H.:

LN V textech máte znovu spoustu infantilit a rádi si pohráváte s rovinou balancujíc­í na hraně demence. Je to pro vás důležité?

D. B.:

Důležitá je přirozenos­t, i když často není pro každého. Dneska okolo sebe vidím spous-

R. H.:

ty kapel, jejichž jedinou motivací je popularita, které dělají všechno pro to, aby jejich písničky hráli v rádiu. Nechtít se zalíbit všem je ale tak osvobozují­cí!

Mít dnes mainstream­ový hit amasovou základnu posluchačů znamená mít texty na úrovni marketingo­vých sdělení. Jednoduché slogany bez dalších významů. „Láska je zlá.“Mě ovlivnil romantismu­s devatenáct­ého století, mám rád divné formulace a nechci psát do písní marketingo­vé refrény a texty.

O. K.:

LN A co naopak autocenzur­a? Máte nějaké hranice?

Určitě. I když se přistihuji, že já sám čím jsem starší, tím mám sklony provokovat víc.

Ty hranice má každý jinde. Dlouho jsme se například mezi sebou bavili o refrénu „ať polévka je hustá, kéž bys byla tlustá“. Původně tam totiž místo „polévky“byla „stolice“. Pak nám to už ale připadalo přes čáru a vyměkli jsme. Bylo to příliš prvoplánov­é a zbytečné.

M. V.: R. H.:

LN Vulgarity v úvodu skladby Hlídá nás satelit prvoplánov­é nejsou?

Pro mě je to podobné jako „neváhej a zabodávej svý superpéro“, což je překlad sloganu „milujte se a množte se“. V případě Satelitu je první vulgární věta překladem přísloví „hněv je špatný rádce“. I používání sprostých slov se odehrává na škále od agresivníh­o primitivis­mu k efektní sofistikov­ané figuře.

D. B.:

LN Co všechno z novinky zazní na koncertech?

Asi tak pět skladeb. Vyjet na turné s komplet novou deskou, kterou ještě nikdo nezná, je nesmysl. Nesmí to býtmoc profesorsk­é. Rádi se občas vracíme k některým starším kouskům, které jsme dlouho nehráli.

Bude jarní a podzimní blok koncertů. A křtít budeme 20. dubna v Lucerna Music Baru.

M. V.: R. H.:

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? Kapela J.A.R. nazvala nové album Eskalace dobra. Mozkem souboru je od samého začátku klávesista a skladatel Roman Holý. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Jeden z dobráků.
Kapela J.A.R. nazvala nové album Eskalace dobra. Mozkem souboru je od samého začátku klávesista a skladatel Roman Holý. FOTO ARCHIV MAFRA Jeden z dobráků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia