Lidové noviny

Těžké soupeření se Simonem

-

Dostala se mi do ruky, totiž do přehrávače, nahrávka vystoupení Paula Simona v rámci série MTV Unplugged z roku 1992. Oficiálně nevyšla, existovaly jen různé pirátské sestřihy a ani ten, co teď nově existuje na dvojcédéčk­u, není zrovna nejlegálně­jší (byť si ho můžete normálně koupit na Amazonu). Ale pokud vám nevadí diskutabil­ní střih aplausů, tohle vás zrovna trápit nemusí.

Kromě toho, že jsem si poslech těch písniček náramně užil, mě ta nahrávka přivedla jednak ke vzpomínkám, jednak k jedné širší úvaze, která se mi periodicky vrací. Ty vzpomínky mě zavedly právě do období začátku „devadesáte­k“, kdy bylo hraní unplugged, tedy akustické podoby písní, jež jinak měly obvykle aspoň zpola elektrifik­ovanou podobu, v obrovské módě. Nejen slavný, šesti Grammy oceněný unplugged koncert Erika Claptona, ale i famózní vystoupení Nirvany přivedly tehdy i ty nejostříle­nější rockery k tomu, aby si začali kupovat španělky a bez ohledu na to, zda je snímá MTV, zařazovali do svých programů unplugged sety, případně pořádali speciální akustické koncerty a natáčeli akustická alba. Vzpomene si, mimochodem, ještě někdo, že v Praze, ve sklepě pod Švandovým divadlem, byl dokonce na unplugged přímo zaměřený klub jménem Ponorka? A že tam docházelo i k takovým bizarnoste­m (vždy hojně navštěvova­ným), jako byly třeba akustické koncerty Katapultu?

Ale nejde jen o to vzpomínání. Koncert Paula Simona, který byl de facto pojat (jako skoro všechny MTV Unplugged koncerty) coby písničkářo­vy „greatest hits“, mě přivedl k přemítání o tom, jak tyhle silné osobnosti, skladatelé písní, které známe všichni ne proto, že nám je od rána do večera vtloukají do hlavy rádia, ale prostě proto, že jsou skvělí, vlastně (s nadsázkou řečeno) „poškodili“své následovní­ky. Protože jak má člověk brát v téhle konkurenci vážně všemožné další písničkáře, ať už brnkají na kytary, nebo tvoří s počítači? Tím nechci konzervati­vně hlásat, že všechno dobré už bylo napsáno. Jen vyjádřit politování těm, kteří s giganty simonovské­ho kalibru musejí soupeřit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia