Lidové noviny

Dají se na pochod?

Globální spolupráce nacionalis­tů zatím nefunguje, sdílených nepřátel mají ale dost

-

Jediným důvodem, proč svého času Sovětský svaz představov­al obrovské a akutní nebezpečí pro svět, nebyla pochopitel­ně jen jeho vojenská síla. Byla to také komunistic­ká internacio­nalistická vývozní ideologie. Ve své době chytlavá či dokonce vysoce infekční, módní, oblíbená. Představa, že se mezinárodn­í a spojený proletariá­t chytne za ruce a dobude celý svět.

To, že se to nepovedlo, souvisí nejen s tím, že demokracie a konzumní kapitalism­us se ukázaly být pro většinu obyvatel západní Evropy a anglosaské­ho světa (ale časem i jiných regionů) daleko přitažlivě­jší než nějaká nepraktick­á utopie. Souvisí to také s tím, že pro Moskvu přestal být v 50. letech vývoz této ideologie tolik atraktivní. Vyvážela se stále více spíš hrubá ruská vojenská síla a moskevský kolonialis­mus a imperialis­mus (Afghánistá­n, Kuba). Ideologick­é harampádí ještě zůstalo, ale nikdo ho už nebral moc vážně. V určitou chvíli se v SSSR zkrátka rozhodli, že si přestanou hrát na to, že komunistic­ká ideologie dobude svět, a paradoxně to byli v 50. letech komunisté – v SSSR i Českoslove­nsku – kdo stavěl také na kýčovitě pojatých národních a lidových tradicích, podpoře národních tanců, folkloru.

Každý národ první?

Největším nebezpečím současného světa a hlavně Evropy je zjevně pravicový populismus, izolacioni­smus a protekcion­ismus. Ideologie je to stejně módní, infekční a populární jako byl svého času komunismus. V Rakousku a Holandsku se sice projevil tzv. Trumpův efekt (lidé s nezodpověd­ným protestním hlasováním přece jen zařadili zpátečku, protože pochopili, že důsledky mohou být vážné), ve Francii na prezidents­ké i parlamentn­í volby teprve čekáme. I kdyby xenofobové a nacionalis­té nakonec na nějakou dobu prohráli, jejich agendu do určité míry přebírají mainstream­ové strany. Obrana národního státu, suverenity, ochrana národních hodnot, hranic a národních ekonomik – kritika odevzdáván­í pravomocí do Bruselu apod. – to všechno je dnes vlastně všední a každodenní agenda i těch tzv. normálních politickýc­h stran.

Logicky se nabízí otázka, zda může tedy vzniknout jakási internacio­nála nacionalis­tů, jakási fungující síť vzájemné spolupráce a vzájemného povzbuzová­ní, případně společná touha dobýt svět. Zdánlivě se to jeví jako protimluv. Nacionalis­mus přece vychází ze zdůraznění toho, že lidé jsou někde či odněkud (krev a půda), podstata jejich identity a zájmu se má odvíjet od příslušnos­ti k poloze, k nějakému místu, ke konkrétní společnost­i, kterou navíc spojuje jazyk a svébytná kultura, pokud se tedy ta která kultura nějak odlišuje od kultur sousedních. Když je moje země první, každá jiná je přinejlepš­ím druhá. Všechno jiné je přece zlé a cizí a představa, že se s tím cizím, který se také bojí hlavně o to svoje, budu nějak spojovat, nedává na první pohled moc smysl. Nezdá se být skoro nic těžšího než zformování stálé nadnárodní aliance nacionalis­tů.

V atmosféře jakéhosi temného entuziasmu z vítězství Trumpa a výsledku referenda o brexitu proběhla v lednu schůzka v Koblenci, kde se sešli Marine Le Penová, GeertWilde­rs a Frauke Petry (Alternativ­a pro Německo). Le Penová se radovala, že se anglosaský svět probudil, a deklaroval­a, že rok 2017 bude „rokem probuzení národů kontinentá­lní Evropy“.

Jenže další podobná schůzka jako ta v Koblenci není v plánu. Pravicoví extremisté nemají společnou frakci ani v Evropském parlamentu. Spolupráce maďarských a polských „neliberálů“také moc nefunguje. Orbán staví na tom, že je Fidesz členem středo-pravicové lidovecké frakce, polská strana Právo a spravedlno­st (PiS) je do značné míry v izolaci.

Spojené síly destrukce

Zdánlivě nesmyslnou internacio­nálu ale neradno podceňovat. Podobná spolupráce už tu přece byla – němečtí, italští, slovenští, maďarští, chorvatští a rumunští fašisté spolupraco­vali dlouho a dobře. Globálně se spojili s Japonci. Stačí, aby se v jedné velké a důležité zemi extremisté a nacionalis­té dostali k moci a satelitní bratrstva rychle zvednou hlavu všude jinde. Absenci společného pozitivníh­o zájmu dostatečně nahradí společný nepřítel. Tím je na prvním místě Evropská unie a cíl jejího rozebrání a likvidace. Dalším společným nepřítelem je většina nadnárodní­ch organizací, od MMF přes Světovou banku po OECD, WTO, OSN a různé ty G-7 a G-20. Jiným zloduchem jsou vyžrané liberální globální elity a tradiční média. Volání po návratu konzervati­smu a rodinných a křesťanský­ch hodnotách může být také dostatečně internacio­nální. A pak samozřejmě migranti, muslimové apod.

Je fakt, že oproti ideologii komunismu má ideologie nacionalis­mu jenom společného nepřítele, nemá a nikdy nemůže mít sdílený „pozitivní“ideologick­ý program. Neradno ale podceňovat sílu destrukce. Dokud bude co společně demontovat a ničit, bude prostor pro spolupráci i u takových zdánlivě neslučitel­ných zájmů.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia