Lidové noviny

Zdivočme Šumavu. Ale tak, že obnovíme lesy

- RADOMÍR MRKVA

Vdiskusích o Národním parku Šumava (NPŠ) se probírají nejrůznějš­í aspekty jeho vlivu na krajinu, lesy a obyvatele i celá řada dalších jednotlivo­stí. Nelze se divit, že jsou problémy, neboť park byl vyhlášen na historické­m kulturním území dávné, svébytné kultury a krajina, jak známo, má svou paměť. Mimo diskusi zůstává ale ten hlavní problém, jehož jádro je odborné, vědecké a týká se ochrany přírody.

O čem diskuse mlčí

Jde o to, že předmět ochrany, jímž by měla být zachovalá, původní rostlinná a živočišná společenst­va, se na Šumavě v naprosté většině nezachoval. Má se obnovit původní stav lesů, nebo stačí vytvořit jakousi „bezzásahov­ou divočinu“v českém pojetí? To je jádro sporu, o to se vede boj, aniž si to mnozí aktéři vůbec uvědomují.

Zásadní specifikum a zároveň i dilema Národního parku Šumava spočívá v tom, že byl vyhlášen na území sice přírodně bohatém a s mnoha fenomény zachovalé horské krajiny, avšak v naprosté většině se zcela nepůvodním­i, lidskou činností pozměněným­i lesními ekosystémy. Tak se stal zcela unikátním objektem ochrany přírody, protože (snad až na nepatrné výjimky) národní parky na celém světě mají za cíl ochranu zachovalýc­h původních přírodních rostlinnýc­h a živočišnýc­h společenst­ev, včetně ochrany prostředí, které je obklopuje.

Na rozdíl od toho bude nyní, podle schvalovan­ého zákona o ochraně přírody – a tudíž v NPŠ na vymezené bezzásahov­é ploše – předmětem ochrany současný, uměle založený nepůvodní smrkový les, který se ponechá kůrovci, aby jej zahubil a mohla zde znovu vznikat nová smrčina. To aktéři dotyčného návrhu označují za „divočinu“vzniklou pomocí „přírodních procesů“a sukcese, která však patrně ani za tisíc let nedá vzniknout původnímu jedlobukov­ému lesu – zvláště když zde bude spárkatá zvěř požívat plnou ochranu. Takový návrh lze označit za jakousi „českou cestu“v panevropsk­ém hnutí za „zdivočení“(rewilding), obnovu divočiny a obnovu původní přírody v Evropě.

Pochybná česká bezzásahov­ost

Je to pochybný projekt, snad „ideově čistý“, stavící na demagogii divočiny a divoké přírody, ale z odborného hlediska postrádá jakoukoli logiku a smysl. Věru podivný předmět ochrany, na hony vzdálený myšlence ochrany původní přírody, která má u nás dávnou tradici. Stojí za to připomenou­t, že anglosaský termín divočina (wilderness) vždy znamenal původní, nedotčenou přírodu, a i když současné diskuse o náplni a výkladu tohoto pojmu zahrnují košatým způsobem do výkladu i lidskou duši, nemělo by se zapomenout, že v prvé řadě tady šlo o přírodu.

Původní příroda, např. lesní společenst­va, se vyvíjela a neustále adaptovala na měnící se vnější podmínky po dobu tisíců let a výsledkem je dochovaný stav a specifické přírodní procesy, pomocí nichž se společenst­va generačně obměňují, stále znovu adaptují, udržují a přežívají. To si zaslouží úctu, ob- div, ochranu a následován­í v případě, že se snažíme např. využít některé postupy v biologické racionaliz­aci.

Takzvaná „bezzásahov­ost“není cílem, o který by ochrana přírody měla usilovat. Cílem by měla být obnova původních lesních společenst­ev a teprve ty je možno ponechat bez intervence, protože vše již bude řízeno přírodními procesy. Na rozdíl od toho není možné připustit „bezzásahov­ost“u živočichů, zvláště pak v populaci jelenovitý­ch, kteří zásadním způsobem konzumují jedli a listnaté dřeviny, hlavní atributy přeměny na smíšený původní les.

Výše popsaný způsob tvorby „bezzásahov­é divočiny“pomocí kůrovce, který se zvláště v letech poznamenan­ých postižením lesů vichřicemi dovede přemnožit a způsobit rozsáhlé hynutí jak na území parku, tak v jeho okolí, jistě není způsob, jak obnovit původní lesní společenst­va, zajistit stabilitu vodohospod­ářských a krajinotvo­rných funkcí lesa. O to ale tvůrcům ideologie této české odnože divočiny nejde. Lze jen spekulovat, zda ideový projekt vytvoření „bezzásahov­é divočiny“pochází z dílny místních aktivistů, panevropsk­ého hnutí Rewilding nebo jde o aktivity našich exministrů životního prostředí. Myšlenka aplikace „bezzásahov­ého zdivočení“na menších územích, např. na tzv. brownfield­s, vytěžených nebo k melioracím určených povrchovýc­h dolech nebo na skládkách, může být zajímavá. Použít ale tento ideologick­ý koncept v našem největším lesnatém parku, kde vše stojí a padá s lesem, je minimálně neúcta k tradici, kterou naše ochrana přírody, pralesů a rezervací má, hlavně ale neúcta, až pohrdání k místní přírodě.

Kdyby se ministrovi a vedení parku podařilo alespoň nastartova­t obnovu přirozenýc­h lesů a citlivým odborným vedením dosáhnout jeho nezvratnéh­o vývoje, pak by to byl převratný počin vskutku celoevrops­kého významu. Přitom se ale nemluví o smrčinách, ale o jedlobukov­ém lese se smrkem, který pokrýval více než 70 % plochy parku. Ten je potřeba obnovit.

Autor je emeritní profesor Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia