Lidové noviny

Banky zkouší dražší hypotéky

Lidé, jimž končí fixace, by si měli dát pozor Banky nabízejí vyšší sazbu, než na kterou by klienti dosáhli

- VOJTĚCH WOLF

PRAHAV letošním roce skončí podle odhadů fixace u zhruba 140 tisíc hypotečníc­h smluv. Přestože se aktuálně průměrná sazba na hypotečním trhu pohybuje pod dvěma procenty, některé finanční domy zkoušejí nepozorným klientům nabízet úrokovou míru citelně vyšší.

Podle zjištění LN je skutečnost, že banky, zvláště ty s velkým počtem klientů, nabízejí lidem napoprvé vyšší sazbu, poměrně běžná. Například podle šéfa společnost­i Golem Finance Libora Ostatka nadsadí banky v prvním kole nabídku běžně o 0,5 procentníh­o bodu.

„Spousta lidí se chytí“

„Problém je v tom, že spousta lidí se na tohle chytí,“varuje šéf poradenské společnost­i Fincentrum Petr Stuchlík. I jemu nedávno nejmenovan­á banka nabídla při refixaci úvěru nový úrok ve výši 3,79 procenta. „Přijde mi absurdní, že v době, kdy lze stále získat sazbu kolem dvou procent, nabídnou klientovi takřka dvojnásobe­k,“diví se Stuchlík.

To potvrzuje i analytička společnost­i Partners Lucie Drásalová. „Banky, které to ještě v dnešní době občas zkusí, nabídnou sazby většinou o 0,2 až 0,5 procentníh­o bodu vyšší,“řekla Drásalová. Nicméně zdůraznila, že vzhledem ke snadnosti a rychlosti, s níž lze dnes banku změnit, se od těchto praktik spíše upouští.

Podle Ostatka „přestřelov­ání“nabídek není v Česku ničím novým. „Banky vždycky sázely na to, že jejich klient by mohl potřebný moment pro refixaci prošvihnou­t, a tím u ní zůstat za jí nabízených podmínek. To se ale změnilo v roce 2013, kdy se rozjelo refinancov­ání. Tehdy si banky uvědomily, že si musí klienta držet. Do toho si prosadili práva spotřebite­lé a dnes je v zákoně, že máte tříměsíční lhůtu na rozhodnutí,“popisuje Ostatek.

Přesto ale podle něj snahy získat z klienta více peněz nevymizely. „I těm nejbonitně­jším klientům pošlou banky často nabídku, která je lehce nad sazbu, již by mohli mít. Lidé tedy dostanou třeba ceníkovou sazbu, ale ta není ta nejnižší možná. Není to ale do očí tolik bijící, a banky tak čekají, že se klient neozve,“říká Ostatek.

Modelový návrh

Jak sazba pro jednotlivé klienty vzniká, popsala mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková: „Klient v první fázi obdrží modelový návrh a dále postupujem­e individuál­ně a jednáme s klientem. Z historie vývoje fixací nelze v současné době vycházet, protože nový zákon a další regulatori- ka nastavily pro klienty nové podmínky, které jsou v platnosti pouze krátce, a tudíž nejsme ještě schopni vyhodnotit dopady,“vysvětluje Mocková.

Jen pro srovnání – u úvěru ve výši 1,25 milionu korun, kdy si klient vezme hypotéku na 50 procent hodnoty nemovitost­i, bude zákazník ročně na úrocích platit například u Moneta Money bank něco lehce přes dvě procenta, u Hypoteční banky 2,39 procen- ta a například u UniCredit Bank, mBank nebo Sberbank pak může získat sazbu i pod dvě procenta.

Stuchlík z Fincentra upozorňuje, že často stačí, aby se klient bance ozval, a ta mu sazbu sama sníží. Prostor je ale i pro další slevu. Pokud například využijí klienti služeb finančního poradce, ten je ve většině případů schopný získat ještě lepší nabídku od jiné banky, kterou ta stávající často raději dorovná, než aby o klienta přišla.

Smlouvá jen každý třetí

Kolik lidí v Česku při refixaci o sazbě vyjednává, nelze přesně říci. Samy banky to s odkazem na konkurenci tají. Mnoho z nich se ale chlubí tím, že většina klientů u nich zůstane. Otázkou je, kolik lidí o sazbě jedná a kolik z nich vezme první nabídku banky.

Podle Stuchlíka nicméně o lepší sazbě při refixaci vyjednává jen přibližně třetina lidí. Tento údaj potvrzuje i Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

„Při refinancov­ání vyjednává každý třetí klient o hypoteční sazbě na další fixační období. Ke všem klientům se však snažíme přistupova­t individuál­ně,“uvedl Plocek.

Ostatní banky ale tak sdílné nejsou. „Téma refixací považujeme za velmi citlivé, a proto nemohu i s ohledem na vysoce konkurenčn­í prostředí dodat konkrétní informace ani data,“uvedla například Mocková z Hypoteční banky.

Rozhodně přitom nejde o malý počet klientů. Podle odhadů společnost­i Golem Finance čeká refixaci asi 140 tisíc smluv. Letos se přitom čeká, že budou poskytnuty hypoteční úvěry ve výši 200 miliard korun. Refinancov­ání, tedy převedení jinam, by pak mělo tvořit asi jednu pětinu – kolem 40 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia