Lidové noviny

Deflace ještě poražena není

- MICHAL BROŽKA HELENA HORSKÁ

návrat inflace do vyspělého světa trvalý, nebo ho vyvolal nárůst cen ropy? Ten ale může kdykoli skončit – třeba hned poté, co se Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) nedohodne na pokračován­í limitů těžby, nebo s nárůstem objemu americké produkce. Je nebezpečí deflačního vývoje za námi?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

vývoj krásně demonstruj­e, jak svět přenáší současnost do projekce budoucnost­i. Na přelomu roku bylo v podstatě jasné, že inflace v nejbližšíc­h měsících zrychlí, a finanční trh zvý- šil očekávání na inflaci na deset let dopředu. Inflace se přitom po dlouhých letech a s odřenýma ušima dostala na úroveň kolem dvou procent, která je centrálním­i bankami považována za komfortní. Tato úroveň byla velkým dílem dosažena nárůstem cen ropy a potravin, které jsou z principu značně proměnlivé a v horizontu jednoho roku mohou působit velmi snadno opačným směrem.

Na druhou stranu není deflace jako deflace. Současný vývoj světové ekonomiky je veskrze pozitivní a riziko vzniku deflační spirály i v případě opětovného poklesu ceny ropy a potravin je nyní pravděpodo­bně menší, než jaké bylo například před třemi lety, kdy ČNB oslabila korunu. Projekce současné vyšší inflace do budoucnost­i má navíc sebenaplňu­jící přesah. Vyšší inflační očekávání vedou k tlaku na růst mezd a k dalšímu zdražování.

Pokud bych však byl centrálním bankéřem cílujícím inflaci, komfortně bych se necítil. Riziko výrazného poklesu inflace není malé, přičemž úrokové sazby není prakticky kam snížit. Riziko dalšího nekonvenčn­ího zásahu centrálníc­h bank proto v nejbližšíc­h letech ne- zmizí. Není náhoda, že ECB tvrdošíjně trvá na dokončení současného programu „tištění peněz“. investiční stratég Raiffeisen­bank lektor Unicorn College

cen spotřebníh­o zboží v USA a téměř v polovině zemí Evropské měnové unie přeskočil laťku dvou procent, a přesto se ani jedna z klíčových centrálníc­h bank nehrne do rychlého zvyšování úrokových sazeb. Proč? Protože si není dostatečně jistá, jak odolný a pevný je ve svých základech aktuální vzestup inflace.

Společným rysem je vzestup cen ropy (pohonných hmot) a v Evropě i cen mnoha potravin. Co však zbytek, který centrální banky zajímá nejvíce, tedy takzvaná jádrová inflace? Ta se tak rychle nahoru nehrne. Růst cen byl tak dlouho vystaven bodu mrazu, že ještě nějakou dobu potrvá, než ledy roztají.

Ekonomové a centrální bankéři si už nějakou dobu lámou hlavu nad záhadně pomalým růstem mezd i tam, kde se hovoří o napjatém trhu práce. Důvodů jejich zatím pomalého růstu, který by budoval pevné základy pro růst inflace, bude určitě více. Jeden z nich lze popsat tak, že se mnoho výrobců nebo i celé výrobní sektory stále ještě nevymanili z deflačního prostředí, jež jim nedovolí zvedat ceny, natožpak výrobní náklady.

Jakmile začnou viditelně růst mzdy, můžeme boj s deflací prohlásit za vyhraný. Do té doby bych ra- ději držela pohotovost. Ke stejnému závěru bych dospěla, i kdybych do indexu spotřebite­lských cen promítla ceny nemovitost­í, protože bez růstu mezd by brzy splaskl i růst cen nemovitost­í.

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. Michal Brožka: Sebenaplňu­jící přesah Helena Horská: Držme pohotovost

hlavní ekonomka Raiffeisen­bank

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Edvard Outrata a Lubor Lacina. Celé texty na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia