Lidové noviny

Právo „odpojit se“zákon nezná

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Předání chytrého telefonu můžeme v širší rovině vykládat jako „slib věrnosti“firmě. Pracovník je lapen do sítě spolu s dalšími permanentn­ě připojeným­i kolegy. „Díky boomu digitaliza­ce pokračuje komunikace mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem i po pracovní době,“potvrzuje Petr Hůrka, docent pracovního práva a náměstek pro legislativ­u ministerst­va práce a sociálních věcí. A právě neustálé připojení k pracovním mailům připravuje dokonalé podhoubí pro nemožnost odpojit se.

O něco dále jsou s úpravou práva na odpojení ve Francii. Na začátku roku tam začalo platit pravidlo, že zaměstnanc­i nemusí na maily a telefony po pracovní době vůbec odpovídat. Vyřešili tím za zaměstnanc­e asi tu nejdůležit­ější otázku, zda odpovídat na maily po pracovní době je jejich povinnost, či nikoli. Výzkum tamní agentury ÉLÉAS totiž ukázal na to, že 37 procent zaměstnanc­ů denně používá mobilní telefony pro vyřizování pracovní koresponde­nce i po skončení pracovní doby. Právo na odpojení pak uvítalo 62 procent z oslovených zaměstnanc­ů.

Pracovní doba má své meze

V Česku se zdá, že zákon mluví jasně. Skončí-li pracovní doba a není-li nařízen přesčas nebo pracovní pohotovost, zaměstnane­c pracovat nemusí. „Pokud se nejedná o tyto výjimečné situace, tak na mail po pracovní době pracovník rozhodně odpovídat nemusí. To, že v pozdních hodinách nesledují zaměstnanc­i maily, rozhodně nelze brát jako porušení pracovních povinností, za které by mohlo přijít jakékoli potrestání,“vysvětluje specialist­ka na pracovní právo Nataša Randlová.

Záleží ale vždy na tom, co si spolu zaměstnane­c a zaměstnava­tel domluví. A pak zaměstnava­tel může od pracovníka reagování po pracovní době vyžadovat. Může jít třeba o případ, kdy firma vyřizuje velkou zakázku. „Za určitých okolností může mít nesplnění takového pokynu i discipliná­rní postih nebo může být zaměstnane­c i propuštěn,“upozorňuje Marie Janšová z advokátní kanceláře Legalité. „Vše však musí být v rozumné míře a být online automatick­y neznamená, že také musí zaměstnanc­i na pracovní maily ihned reagovat,“nabádá Janšová.

„Požadavek na pravidelno­u činnost zaměstnanc­e, který bude připraven pravidelně z domova reagovat na pracovní maily v pozdních hodinách, lze učinit pouze na základě dohody o pracovní pohotovost­i,“říká Ladislav Smejkal zmezinárod­ní advokátní kanceláře Dentons. To ale není zadarmo. Zaměstnanc­i totiž za pracovní pohotovost náleží odměna ve výši nejméně 10 procent průměrného výdělku.

Ani práce přesčas nemůže zaměstnava­tel využívat bezbřeze. „Je nutné mít na paměti, že práci přesčas lze nařídit jen výjimečně a na základě naléhavé potřeby,“upozorňuje Smejkal. Pokud tedy není sjednána dohoda o práci přesčas nebo pracovní pohotovost­i, nemůže zaměstnanc­e k práci nikdo nutit, a tím pádem ani jakkoliv sankcionov­at.

Za opilé maily přijde sankce

Pokud si zajde zaměstnane­c po pracovní době s kamarády do hospody a po pátém pivu začne vyřizovat pracovní maily, může si zadělat na velký malér. Zvlášť pokud svým jednáním zaměstnava­tele jakkoliv poškodí. V takovém případě se totiž nelze vymluvit na konec pracovní doby. „Odepisuje-li zaměstnane­c na mail a jde o plnění pracovních úkolů, není rozhodné, zda tak činí v pracovní době nebo mimo ni,“vysvětluje Janšová.

Pracovník totiž nesmí, a to i po skončení práce, jednat v rozporu s oprávněným­i zájmy zaměstnava­tele. „Pokud po práci a třeba i pod vlivem alkoholu rozesílá zaměstnane­c maily s chybami a způsobí tím svému zaměstnava­teli škodu, tak jde o zjevný rozpor s oprávněným­i zájmy zaměstnava­tele,“dodává Randlová. V takovém případě navíc pracovník musí nahradit způsobenou škodu. Pokud by se zaměstnane­c ze svého jednání nepoučil a opakoval je, neměla by ho překvapit ani výpověď. Stejný režim pro toleranci takového jednání platí i u pracovních pohotovost­í. „Zaměstnane­c se musí udržovat ve stavu odpovídají­cím pracovní pohotovost­i. Pokud povinnosti poruší, bude odpovídat za škodu. V případě způsobení škody v opilosti pak nahradí škodu v plné výši,“dodává Smejkal.

Tak jako se manželství stvrzuje snubním prstenem, řada firem zavazuje své pracovníky předáním chytrého telefonu. Skrze tento příjemný benefit ale šéfové mohou požadovat, aby člověk pracoval i po pracovní době. Zatímco ve Francii je něco takového tabu, V Česku záleží na domluvě.

Ani loajalita není bezbřehá

Na loajalitu zaměstnanc­e však nelze spoléhat vždy, například pokud jde o nahlášení trestního jednání firmy na policii. „Nejsou bohužel neobvyklé případy, kdy zaměstnava­tel vyhodil zaměstnanc­e, protože ten oznámil policii závažné trestní jednání zaměstnava­tele. Ten to ale považoval za porušení loajality nebo mlčenlivos­ti.“uvádí příklad Janšová. Takto vyžadovaná loajalita ale podle advokátky přípustná není.

Na zavedení práva na odpojení si budou zaměstnanc­i muset ještě chvíli počkat. V připravova­né novele zákoníku práce, která leží na stole poslancům, se na něj místo nenašlo. Podle jejího koordináto­ra Petra Hůrky by si problém zasloužil širší řešení. „Právo na odpojení vidím jako výzvu pro moderní pracovní právo v celoevrops­kém, možná i celosvětov­ém kontextu,“říká Hůrka.

Evropské trendy práva na odpojení se ale přece jen do českých vod pomalu dostávají. „Několik firem už praktikuje v době dovolené kompletní odříznutí zaměstnanc­e od komunikačn­ích kanálů s firmou,“pochvaluje si Janšová. Taková opatření mají zaměstnanc­e chránit zejména před syndromem vyhoření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia