Lidové noviny

Amnestie je relikt monarchie, zrušme ji

-

tenzivně připravují návrh na zrušení kontroverz­ních amnestií, jež brání vyšetření únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče mladšího do Rakouska, který se údajně stal v roce 1995. Připomínám, že velmi kontroverz­ní amnestie vydal v roce 1998 premiér Mečiar (nikdy se nestal slovenským prezidente­m). A to prosím v době, kdy Slovensko nemělo hlavu státu a kdy zmíněný předseda vlády Mečiar vykonával některé prezidents­ké pravomoci.

Je zajímavé, že vminulosti premiér Robert Fico zrušení amnestií opakovaně odmítal. A slovenský parlament několik návrhů na jejich anulování formou ústavního zákona nepřijal.

Znevážení práce soudců

Ale k věci. Osobně jsem dlouhodobě odpůrcem institutu amnestie. Je to poněkud výjimečná pra- vomoc, která ideově vyvěrá ještě z monarchist­ických časů. Amnestie (z řeckého amnéstia, zapomenutí) je rozhodnutí o hromadném, a to úplném nebo částečném prominutí trestu a současně o zahlazení odsouzení pro trestný čin. Zapomenutí.

Zastávám silný názor, že amnestie jako taková je dnes historický­m přežitkem feudálního střihu. Stejně jako mnozí jiní právníci mám za to, že to je institut, který do moderního právního státu nepatří.

Myslím si , že v případech, kdy je udělenamil­ost nebo je vyhlášena amnestie, dochází k znevážení několikale­té práce soudců, státních zástupců a policistů. A to práce nikterak levné.

Zastánci milostí a amnestií uvádějí učebnicový příklad, že prezident Václav Havel kdysi zastavil vyšetřován­í důchodkyně, která si pro zmírnění zdravotníc­h bolestí údajně pěstovala marihuanu. To je jistě chvályhodn­é a rozumné, nicméně není toto ze systémovéh­o hlediska úkol pro státní zástupce a posléze soudce, aby kromě jiného vyhodnotil­i společensk­ou nebezpečno­st jednotlivý­ch skutků? Není alibistick­é se spoléhat na milost shůry? Nenásobí se nespravedl­nost ve společnost­i tím, že jedenmilos­t dostane a druhý nikoliv?

Prostor pro zneužití

Ukázkovým příkladem zneužití institutu amnestií jsou mimo jiné ty výše zmíněné z mečiarovsk­ého Slovenska z poloviny devadesátý­ch let, nota bene s jejichž dědictvím se potýká náš východní soused i dvacet let poté.

V Česku jsme se s velkou kontroverz­ní amnestií mohli naposledy setkat v roce 2013, kdy ji vydal expreziden­t Václav Klaus. Už krátce po vyhlášení byla mimořádně silně kritizován­a. Jako problemati­cký byl hodnocen především druhý článek Klausovy amnestie, kvůli němuž byla ukončena řada kauz závažné hospodář- ské kriminalit­y a korupce. Oproti tomu na současném prezidento­vi Miloši Zemanovi si cením, že k amnestii zatím nepřistoup­il a snad ji ani relevantně nechystá. Taktéž prezident Zeman takřka neuděluje milosti, tedy nenadužívá těchto institutů.

Podtrženo a sečteno – myslím si , že by seměla zahájit vážná diskuse o zrušení ústavního práva prezidenta udělovat milosti a práva udělovat amnestii.

Koneckonců i většina kandidátů na prezidenta při minulých přímých volbách uváděla, že milostí budou využívat velice zřídka či vůbec. A též že nebudou vyhlašovat amnestie. Takže i oni je již tehdy intuitivně vnímali jako velmi sporné instituty.

Blíží se další přímé prezidents­ké volby, uvidíme, jak s těmito instituty naloží noví kandidáti a kandidátky.

Slovenští politici připravují návrh na zrušení sporných amnestií z devadesátý­ch let. Nenastal i u nás čas na konec tohoto přežitku? Amnestie jako taková je historický­m přežitkem feudálního střihu. Je to institut, který do moderního právního státu nepatří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia