Lidové noviny

Triumf v pohodovém tempu

Kvalifikac­e MS ve fotbale

- DAVID ČERMÁK

Zápas, ve kterém mohli jen ztratit, zvládli čeští fotbalisté s přehledem. Proti San Marinu, největšímu outsiderov­i v kvalifikač­ním boji o mistrovstv­í světa 2018 v Rusku, si zastříleli, vyhráli vysoko 6:0. Dvě branky dali Barák a Darida, další přidali Gebre Selassie a Krmenčík.

SERRAVALLE/PRAHA Ještě nikdy v samostatné historii čeští fotbalisté nedali za první poločas pět branek. A ještě nikdy jich nenastříle­li tolik na hřišti soupeře.

„Jsem spokojený, protože v takovém zápase jsme mohli jen ztratit. Jsem rád, že jsme nepřipusti­li drama a rozhodli jsme už v první půli,“radoval se trenér národního týmu Karel Jarolím.

Utkání v San Marinu bylo podle očekávání jasnou záležitost­í už od úvodu.

Když hrála reprezenta­ce v Serravalle na podzim 2008 naposledy, dlouho se trápila. Celý první poločas čekala na gól, až ve druhé půli dala tři. Tentokrát přišla úleva výrazně dřív. Národní tým si dal čtvrthodin­ku na rozdýchání, pak se náramně rozstřílel a ukázal, jak by se proti outsiderům mělo hrát.

Nečekalo se, že by Česko mělo mít problémy, ale asi ani to, že během devíti minut zvládne nastřílet čtyři branky. Jak se tahle rychlopalb­a rodila?

17. minuta. Aktivní Gebre Selassie převzal přihrávku od Daridy, běžel sám na brankáře, ale ještě chytře posunul míč pod sebe Barákovi, který pod padajícím gólmanem poslal míč do sítě.

19. minuta. Uteklo jen pár desítek vteřin a Barák se změnil v nahrávače. Zatáhl míč k vápnu, počkal si na náběh Daridy z druhé vlny a posunul mu míč do ideální střelecké pozice. Rána záložníka Herthy zapadla k tyči.

24. minuta. Barák znovu v akci, tentokrát pro změnu jako zakončovat­el. Centr Sivoka k němu hlavou mazaně sklepl Krejčí a slávistick­ý záložník tvrdě napálil míč pod břevno.

26. minuta. Zasloužená odměna pro Gebre Selassieho. Pravý obránce, přes kterého šla většina českých akcí, pozorně sledoval na zadní tyči, jak Janktův centr propadl přes několik hráčů. Když doputoval míč až k němu, ve sklu- zu jej poslal do odkryté branky. V závěru poločasu se hosté dočkali pátého gólu, když centr Jankta zblízka, možná z těsného ofsajdu, dotlačil do branky Krmenčík.

„Dali jsme rychle góly a mohli jsme si zápas užít,“konstatova­l střelec dvou branek Barák.

Po pauze Češi zvolnili

Kromě toho měli Češi ještě několik nadějných možností, třeba Darida nebyl daleko od hattricku, dvakrát totiž trefil tyč.

Domácí se v první půli jen málokdy dostali k míči, nevystřeli­li, nekopali ani roh, úspěchem pro ně bylo, když se na chvíli podívali na polovinu soupeře.

Zato na začátku druhého poločasu zazlobili, když Zafferani pláchl Brabcovi a dostal se až 1. Německo 2. Severní Irsko 3. ČESKO 4. Ázerbájdžá­n 5. Norsko 6. San Marino 5500 53 1 1 522 1 52 12 5 104 5005 20:1 10:2 8:4 3:8 5:9 1:23 15 10 8 7 3 0 před Vaclíka, ale na kvalitní zakončení už mu nezbyly síly.

Českým fotbalistů­m chvíli trvalo, než se po pauze znovu dostali do tempa, ale stejnou smršť jako v první půli nepředvedl­i – spíš najeli na úsporný režim. Šance ale měli i tak. Přidat gól mohl Krmenčík, ale jeho pomalou kličku vystihl brankář Simoncini. Pak zblízka zakončoval Novák, ale míč trefil špatně.

Češi se tak dočkali až třináct minut před koncem, kdy Darida proměnil penaltu nařízenou za faul na střídající­ho Zmrhala.

„Splnili jsme to, co se čekalo. Je o co hrát, ale teď nás čeká nesmírně důležité utkání v Norsku,“připomněl Jarolím. To jeho partu čeká 10. 6. Skupina A

San Marino Česko 0 6

Program kvalifikac­e mistrovstv­í světa 2018 pokračuje zápasy 9., 10. a 11. 6.

 ?? Se trenérovi Jarolímovi za důvěru odměnil dvěma góly FOTO ČTK ?? Slávista Antonín Barák
Se trenérovi Jarolímovi za důvěru odměnil dvěma góly FOTO ČTK Slávista Antonín Barák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia