Lidové noviny

Celý Chomutov žije hokejem

Program semifinále play off

- PETR BÍLEK CHOMUTOV

S chomutovsk­ými hokejovými Piráty zažil postup do extraligy i pád, barážovou slávu i první čtvrtfinál­ový polibek. A teď je reprezenta­ční obránce Jan Rutta u dalšího historické­ho milníku, účasti v semifinále play off.

„Úžasné, co víc k tomu říct. Zvlášť pro mě, který k tomu má vztah; o to víc je pro mě semifinále krásnější,“kochal se Rutta po pátečním postupu přes favorizova­ný Třinec.

Zpečetil jste ho do prázdné branky gólem na 5:3. Jak vám bylo?

Já skákal tak, že jsem se málem neudržel na bruslích. Už po předkole s Boleslaví jsem říkal, že všichni v kabině žijeme jedním duchem, žijeme hokejem a strašně si to užíváme.

Jaké faktory stály za tím, že jste zlomili favorizova­ný Třinec?

Brankář. Janko Laco odchytal výborně celou sérii. Přesilovky. V zápasech, které jsme zvládli, nám strašně pomohly. A celkově zaujetí do zápasu. Sice jsme byli unavení, Třinec odpočatý, ale nepřišel mi tak zakouslý. Bojovností jsme to přetáčeli na naši stranu.

Kde jste na to vzali síly? Vždyť už v předkole jste se bili v pěti zápasech.

Těžko říct, asi máme dobrého kondičního trenéra Petra Švehlu.

Projevuje se, že vás dokonce i na žíněnce cepuje mistr Evropy v zápase řecko-římském?

Já nevím, já byl na žíněnce se Švehlíkem naposledy před pěti lety. Od té doby jsem tam nevlezl, protože se ho bojím (smích). Na žíněnkách asi trénuje Kämpf.

Poslední zápas s třineckými Oceláři jste doma otočili ze stavu 1:3.

První třetina připomínal­a první dva zápasy s Mladou Boleslaví, všude jsme byli o krok později, přišly dva slepené góly, byli jsme zralí se položit. Druhou třetinu jsme začali tak, že gól musíme dát my. Nebláznili jsme úplně, ale dali jsme ho. Ukázali jsme znova, jaká jsme parta. Věřím, že v ní postup vězí.

V čem je to výhoda?

Při zápase se snažíme být pozitivní, jeden druhého podpořit, nikdo se na střídačce s nikým nehádá. Jsou to maličkosti, ale myslím, že to při zápase dělá strašně moc.

Ani po špatných výkonech si vy hráči nic extra nevyčítáte?

Oni nám toho dost vyčítají trenéři, ještě abychom si to vyčítali my, to už bychom si to mohli jít rovnou hodit (smích).

Hokejisté Chomutova slaví historický postup do semifinále extraligy, kde vyzvou Liberec. „Bude to mít náboj,“očekává obránce Pirátů Jan Rutta.

Jak burcují ostatní hráče týmu lídři Vondrka a Huml?

V kabině mají velké slovo, jdou příkladem v normálním životě v šatně i na ledě. Každý v týmu je strašně respektuje. To je jeden z dílků naší mozaiky. Jsou hodně lidští.

Čeká vás obhájce titulu. Kam až to chcete dotáhnout?

Co nejdál. Liberec nás loni vyřadil 0:4, ale to už je rok staré, letos jsme ho dvakrát porazili, jednou dokonce u něj. Bude to mít náboj. Skončili jsme sedmí a teď jsme v semifinále, už to je úžasné. Půjdeme s pokorou do zápasů. Opak se nám vymstil proti Boleslavi, nebyli jsme tak pokorní ( Chomutov v úvodních dvou zápasech předkola play off prohrál 1:7 a 1:6 – pozn. red.). Od té doby hrajeme poctivě.

 ?? Jan Rutta FOTO MAFRA ??
Jan Rutta FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia