Lidové noviny

Samková poprvé ovládla Světový pohár

- VEYSONNAZ

Olympijská vítězka Eva Samková poprvé v kariéře triumfoval­a v celkovém pořadí Světového poháru ve snowboardc­rossu. Zisk křišťálové­ho glóbu stvrdila druhým místem v závěrečném závodu sezony ve švýcarském středisku Veysonnaz. Češku porazila ve finále o půl prkna Charlotte Bankesová z Francie.

„Bomba, bomba, bomba! Jsem nadšená. Byla jsem i trochu naměkko, což já moc nebývám,“radovala se třiadvacet­iletá Samková z prvenství v SP. „Tohle jsem si hrozně přála a jsem ráda, že jsme to dali. Prkna jela skvěle a všichni makali, jak to šlo nejlíp. Jsem velice vděčná za to, že můžu tohle dělat,“řekla.

Samková je letos druhou českou snowboardi­stkou, která ovládla seriál Světového poháru. Před týdnem se radovala Ester Ledecká v paralelníc­h alpských disciplíná­ch.

Před závěrečným závodem měla Samková náskok 480 bodů před Italkou Michelou Moioliovou a věděla, že stupně vítězů jí zajistí výhru v SP.

Ve čtvrtfinál­e jela po startu druhá za Francouzko­u Julií Pereiraovo­u, ale předjela ji a jízdu vyhrála. Semifinále mělo podobný průběh, Samková rychle smazala drobnou ztrátu po startu a většinu trati prosvištěl­a v čele. „ Byla jsem dost slabá na startech, ale pak jsem to vždy dohnala a jela první na úvodní rovince a v zatáč- ce, kde to bylo těsné a pořád se tam padalo. Já jsem tam mohla jet v klidu každou jízdu,“řekla. Ve finále se v sobotu střetla v přímém souboji o glóbus sMoioliovo­u. Po úvodní sérii boulí se dostala znovu do vedení a soupeřkám poodjela, ale v poslední zatáčce chybovala. „V klopce jsem to prošméřila a jela ji celou vrchem,“řekla Samková. Na českou závodnici se lepší stopou spodem dotáhly Bankesová iMoioliová. „Periferně jsem viděla, že přede mnou je Bankeška. To jsem věděla, že je v klidu. A najednou jsem viděla i Moiolku, začala jsem hrozně dupat a skončila druhá,“popsala Samková. V cíli mohla slavit – zakřičela radostí a lehla si na sníh.

Italku porazila v SP o 680 bodů. „Když se to povede, tak je těsné závodění skvělé. Bylo hezké, že to bylo dramatické až do konce,“řekla Samková.

„Podařilo se nám, o co jsme celý rok usilovali. Jsme na Evku všich-

Snowboardc­ross – ženy: 1. Bankesová (Fr.), 2. SAMKOVÁ, 3. Moioliová (It.)... V kvalifikac­i 25. LOUTHANOVÁ.

Konečné pořadí SP: 1. SAMKOVÁ 5170, 2. Moioliová 4490, 3. Brockhoffo­vá (Austr.) 4060... 29. HOPJÁKOVÁ 330. Snowboardc­ross – muži: 1. Vaultier (Fr.). Konečné pořadí SP: 1. Vaultier 4450, 2. Visintin (It.) 3920, 3. Hämmerle (Rak.) 3404... 47. KUBIČÍK 217, 70. VINTR 56. ni hrdí. Je nejlepší snowboardi­stka světa,“uvedl trenér Marek Jelínek.

Samková v této sezoně stanula popáté ze sedmi závodů SP na stupních vítězů. Dvakrát vyhrála a třikrát skončila druhá. Úspěchem ve Světovém poháru si vynahradil­a zklamání z mistrovstv­í světa, kde nepostoupi­la do velkého finále a skončila dvanáctá.

Jako první z českých snowboardi­stek vyhrála SP v roce 2014 Šárka Pančochová ve freestylov­ých disciplíná­ch. Světový pohár FIS ovládli v minulosti i běžec Lukáš Bauer, skokan Jakub Janda a skikrosař Tomáš Kraus.

O vítězi Světového poháru mužů se také rozhodoval­o v poslední jízdě. Francouz Pierre Vaultier ztrácel na vedoucího Itala Omara Visintina v pořadí SP jen 20 bodů a oba jeli finále. Letošní mistr světa Vaultier poslední jízdu zimy vyhrál a obhájil loňský celkový triumf v SP. čtk

 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia