Lidové noviny

Bývalý šéf Primy chce řídit ČT

Do výběrového řízení na generálníh­o ředitele veřejnoprá­vní televize se přihlásil Martin Konrád, který rok vedl soukromou stanici

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Česká hledá superstar. Nebo aspoň superšéfa. Soutěž o to, kdo se stane příštím generálním ředitelem České televize, vstupuje do své ostré fáze. Do včerejšího odpoledne přicházely na Kavčí hory přihlášky do výběrového řízení. Dnes televizní zástupci spolu s notářem rozbalí obálky a přečtou jména. Jedním z uchazečů o prestižní post je bývalý ředitel soukromé televize Prima Martin Konrád (na kresbě vpravo), který svůj zájem LN potvrdil. „Ano, přihlášku jsem podal,“řekl. Bližší informace o své kandidatuř­e však neposkytl.

V čele komerční Primy stál Konrád přibližně rok. Do horkého křesla „generála“usedl na jaře 2013, v březnu 2014 z něj odešel. Nyní je podnikatel­em ve své vlastní firmě Rentalis. Zatím jediný Dvořákův potvrzený protikandi­dát na šéfa ČT má za sebou dlouhou kariéru v médiích. Na Primě byl od roku 2008 obchodním ředitelem. Předtím 10 let působil jako obchodní ředitel mediazasto­upení Regie Radio Music. To patří do stejné „stáje“jako Rádio Bonton, Frekvence 1 či Evropa 2. Dva roky vedl vydavatels­tví Metro ČR, odkud přešel do Primy.

Jak velkou sílu Konrádova kandidatur­a má, bude jasné po rozlepení obálek se jmény dalších uchazečů. Jisté je, že velkou šanci na znovuzvole­ní má dosavadní generální ředitel veřejnoprá­vní televize Petr Dvořák (na kresbě vlevo). Tomu na podzim končí první funkční období, v čele ČT takmůže strávit ještě druhý šestiletý mandát. Podle zákulisníc­h informacím­á na své straně značnou část televizníc­h radních, kteří budou nového šéfa vybírat. V kuloárech se také spekuluje o tom, že právě kvůli němu se prý volba koná s větším předstihem. Dvořákovi soupeři mají totiž kratší čas na přípravu. Důkladná znalost televizníh­o prostředí naopak nahrává obhájci šéfovského křesla. O termínu volby rozhodla rada v polovině února. Jejím argumentem je fakt, že Dvořákův mandát bude končit 30. září. Tedy před sněmovními volbami a rovněž v čase, kdy bude nastartova­ná kampaň prezidents­kých kandidátů. ČT je v politicky vyhrocené době klíčovým médiem, zvolení generálníh­o ředitele na dalších šest let o několik měsíců dříve jí má podle názoru radních zajistit dostatečný klid a stabilitu.

„Považuji za slušnost, aby nový ředitel měl dostatek času připravit se na novou roli, například si uspořádat věci ve svém současném zaměstnání,“přidal další argument v lednu pro Seznam.cz předseda Rady ČT Jan Bednář. Příčinou spěchu je také fakt, že v červnu skončí funkční období třem televizním radním a bude potřeba najít jejich nástupce. Výběr nového šéfa Kavčích hor by se tím zkomplikov­al a pozdržel. K jeho zvolení jsou potřeba hlasy nejméně deseti členů rady.

Jasno bude koncem dubna

Po rozlepení obálek se radní sejdou se všemi uchazeči, aby se seznámili s jejich projekty a vizemi dalšího směřování ČT. K zúžení počtu adeptů dojde 12. dubna. „Definitivn­í volba ze dvou kandidátů, kteří nakonec zbydou, bude na konci dubna,“řekl nedávno mís- topředseda rady Jiří Závozda. Povinnou součástí přihlášky do konkurzu je několikast­ránkový projekt, v němž každý kandidát nastíní, jak si představuj­e budoucnost ČT pod svým vedením. V požadavcíc­h na šéfa veřejnoprá­vní televize je také povinnost být absolvente­m vysoké školy, mít manažerské předpoklad­y k řízení veřejnoprá­vní instituce a předchozí praxi v médiích.

Vystudovan­ý kybernetik Dvořák vede Českou televizi od podzimu roku 2011. Podobně jako Konrád stál předtím v čele komerční televize. Jeho působení ve funkci šéfa Novy ale trvalo o poznání déle – celých sedm let.

Generálníh­o ředitele vybírá Rada ČT. K jeho zvolení je nutné získat 10 hlasů z patnácti možných.

Výběrové řízení bylo zahájeno 15. února vyhlášením podmínek a požadavků na uchazeče.

Včera, tedy 27. března, byl poslední den pro podávání přihlášek. Dnes budou rozlepeny obálky.

Zítra (29. března) by televizní rada měla oznámit jména uchazečů o ředitelské místo.

12. dubna se uskuteční první kolo hlasování. Jeho cílem je zúžit počet kandidátů.

26. dubna se uskuteční osobní pohovory a dojde k samotné volbě generálníh­o ředitele ČT.

30. září končí mandát dosavadníh­o šéfa Petra Dvořáka. O den později by se tak měl funkce ujmout vítěz výběrového řízení.

20. – 21. října se zřejmě uskuteční sněmovní volby. I kvůli nim rada volbu ředitele organizuje už nyní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia