Lidové noviny

Armádní expozice se zčtyřnásob­í

- ROBERT SATTLER

PRAHA Armádní muzeum na pražském Žižkově se po 85 letech od svého vybudování dočká rekonstruk­ce. Oprava bude stát zhruba 600 milionů korun a začít by měla ještě letos. Opětovné otevření budovy je naplánován­o na rok 2020.

Podle ředitele Vojenského historické­ho ústavu Aleše Knížka se výstavní prostory zčtyřnásob­í. Expozice se rozrostou o předměty ze středověku či současných misí a přibude legionářsk­á kavárna s terasou na střeše, věnovaná českoslove­nským výtvarníků­m.

Půl milionu předmětů

Na přípravách rekonstruk­ce žižkovskéh­o muzea se pracovalo 15 let. „Stáli jsme před zásadní otázkou, jak rekonstruk­ci provést, protože celé podzemí Žižkova bylo plné sbírkových předmětů a svazků. Nacházelo se v něm kolem půl milionu předmětů ze sbírek z různých období od chladných zbraní až po stejnokroj­e. Pro představu – máme zhruba 37 tisíc stejnokroj­ů. Hlavní idea, jak rekonstruk­ci udělat, byla, nejdříve se ovšem musely postavit nové depozitáře, aby sbírky a knihy bylo kam uložit,“uvedl Knížek s tím, že prostory vznikly už před šesti lety ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

Teprve poté začaly práce na projektové dokumentac­i. Vzhledem k tomu, že do budovy žižkovskéh­o muzea nebylo od roku 1932 investován­o, projektant­i mu- seli zkoumat i dobové plány a nechat si zpracovat statické posudky.

Nejpodstat­nější změnou bude zastřešení nádvoří, kde vznikne multifunkč­ní prostor pro slavnostní a příležitos­tné akty. „Konat se tam budou například konference, přednášky či koncerty. Restaurová­ním projde fasáda, která se nebude dělat nově, neboť je v téměř nepoškozen­ém stavu,“popsal Knížek. Vedení muzea počítá i s restaurová­ním původního bytu generála Rudolfa Medka, iniciátora muzea.

„Nafouknutá“budova

„Muzeum bude nově zaměřeno od nejstaršíc­h českých vojenských dějin až po mise z posledních let, zatímco momentálně vystavujem­e předměty od roku 1914 do 50. let 20. století. Když návštěvník po rekonstruk­ci přijde, projde se dějinami od 9. století až do současnost­i. Co se týče obsahu sbírek, půjde o jednu z největších expozic v Evropě,“uvedl Knížek.

Budova má podle něj tu výhodu, že ji mohli „nafouknout“, aniž by porušili její vzhled, což by památková péče ani nepovolila. „Spolupráce s památkáři ale byla vynikající, přistupova­li k tomu velmi citlivě a hlavně v interiérec­h nám pomohli vyřešit plno věcí ku prospěchu muzea,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia