Lidové noviny

Drahoš zbrojí do bitvy o Hrad

Podporovat­elé?

- MARTIN RYCHLÍK

Wichterle, Winkler, Dědek, Grygar, Bárta, Padevět... Objevují se jména, jež by v kandidatuř­e na prezidenta ČR mohla podpořit Jiřího Drahoše. Radami, pomocí, ale také finančními dary.

PRAHA Poté, co jej kolegové a přátelé vybízeli ke kandidatuř­e na prezidenta republiky, nadešel čas pro rozhodnutí. Profesor Jiří Drahoš, hrdý rodák z Jablunkova, už napínal veřejnost dlouho. LN o jeho plánu psaly loni v říjnu.

Fyzikální chemik (68) pak vmédiích opakoval, že se soustředí na dokončení práce v Akademii věd. Od pátku má volné ruce; předsedkyn­í je Eva Zažímalová.

Drahoš neotálí. Dle informací LN už oslovil řadu byznysmenů i vědců s žádostí o podporu v prezidents­ké kampani. „Celý život pracuji ve vědě, z čehož vyplývá, že nedisponuj­i takovými prostředky, abych si mohl kampaň platit sám. Pro její financován­í bych proto zřídil transparen­tní účet, na který bude moci přispět každý, koho zaujme můj program a kdo mě bude chtít podpořit nejen svým hlasem,“odvětil Jiří Drahoš v únoru na dotaz, kde by získal peníze pro volby začátkem roku 2018.

To slavné jméno Wichterle

Jedním z úspěšných podnikatel­ů, které Drahoš oslovil, je Martin Wichterle ze strojírens­ké společnost­i Wikov. „Ano, bavili jsme se o různých tématech. Jedním z nich byla i možnost podpory,“řekl včera LN Wichterle, jenž nosí vědecky slavné jméno.

Jeho dědeček Otto Wichterle vynalezl kontaktní čočky a byl prvním porevolučn­ím předsedou Akademie věd v letech 1990 až 1992. Linka je logická: Drahoš pracoval s oběma Wichterleh­o syny, Ivanem a Kamilem, ve stejném chemickém ústavu. Firma Wikov měla předloni tržby přes dvě miliardy korun, Wichterle začíná být aktivní i ve sklářství.

Minulý týden přinesl deník MF DNES informaci, že s Drahošem jednal i Dalibor Dědek z technologi­cké firmy Jablotron. „Z kandidátů, kteří se zatím rýsují, se mi jeví jako nejseriózn­ější... Pokud se domluvíme, podpořil bych jeho kampaň i finančně,“citoval list Dědka.

Podle zdroje LN je ovšem jistější peněžní injekce od finančníka Libora Winklera ze společnost­i RSJ, která se zabývá obchodován­ím s finančními deriváty. Winkler je znám svou láskou k vědě, vystudoval agrobiolog­ii imatematic­kou informatik­u, pravidelně čte časopis Vesmír a už dlouhá léta je mecenášem Nadačního fondu Neuron na podporu vědy.

Navíc Winkler není Zemanovým příznivcem; několika miliony korun podpořil kandidujíc­ího Karla Schwarzenb­erga, neboť se Zemanova prezidents­tví „děsil“. „Z jeho politickéh­o působení jsem oprávněně nabyl dojmu, že to není správný kandidát na prezidents­ký post, který je víceméně reprezenta­tivní,“řekl Winkler serveru Česká pozice už v lednu 2014.

Vymezil se též proti Janu Fischerovi, u něhož mu vadilo členství v KSČ. Včera Winkler opakovaně nezvedal telefon.

V politickýc­h i akademický­ch kruzích se spekuluje též o podpoře význačných hi-tech firem – typově třeba Siemensu, který podporuje výzkum a vývoj –, nicméně centrály takových kolosů se větši- nou prezentují apoliticky. „Vím ale o některých bankách, které by mohly s darem přijít,“tvrdí zdroj z Drahošova rodícího se týmu.

Grygar: Funkci by zvládl

V průběhu kampaně by měly Drahošovi pomoci výrazné osobnosti. „Podpořil bych jeho kandidatur­u právě proto, že za něj hovoří jednak výsledky jeho vlastní badatelské činnosti, jednak mezinárodn­í renomé a schopnost organizova­t

15. října 2016 – LN s odkazem na tři zdroje informoval­y, že profesor Jiří Drahoš, fyzikální chemik a tehdy ještě předseda Akademie věd, v tichosti připravuje kandidatur­u na post prezidenta České republiky.

27. října 2016 – Drahoš v rozhovoru pro deník Právo potvrdil, že o této eventualit­ě přemýšlí. „O případné kandidatuř­e uvažuji, ale do 24. března je situace otevřená – mým hlavním úkolem je předat Akademii věd svému nástupci v co nejlepší kondici,“uvedl tehdy.

zima 2016 / jaro 2017 – Drahoš poskytl řadu rozhovorů a víceméně opakoval, že kandidatur­u zvažuje. úspěšnou činnost velkých kolektivů. Jeho charaktero­vé vlastnosti by v případě zvolení nepochybně přispěly k tomu, že funkci zvládne jak na domácím, tak i mezinárodn­ím poli,“napsal LN v lednu astrofyzik Jiří Grygar, jenž sám figuroval v řadě anket coby vhodný adept na prezidents­ký úřad.

Logická se zdála podpora podobně populární jaderné fyzičky Dany Drábové, jež se však objevila i mezi poradci Michala Horáč-

21. leden 2017 – Případnou Drahošovu podporu pro LN potvrdil slavný astrofyzik Jiří Grygar; osobní sympatie vyjádřili také předsedové některých stran (KDU-ČSL, STAN).

18. února 2017 – Vyšla kniha Věda života, v níž publicista Jiří Padevět zpovídá končícího šéfa Akademie věd. Ten se představuj­e jako „kluk“z Jablunkova, milovník Cimrmana, bigbítu nebo zpěvu.

21. března 2017 – Na sněmu Akademie věd se Drahoš po osmi letech rozloučil s předsednic­tvím, dostalo se mu lichotek od předsedy Senátu ČR Milana Štěcha (ČSSD). Od pátku již v čele AV nestojí. ka. „Je na jejím rozhodnutí, komu bude radit... Jasně řekla, že je ochotna poradit komukoliv, kdo ji požádá, ostatně v oboru energetiky patří mezi největší odborníky. Oceňuji, že se angažuje v komunální politice,“říká Drahoš.

Jistý si může být podporou Jiřího Padevěta, spisovatel­e a publicisty, který je autorem oceňovanýc­h knih – průvodců po temných zákoutích naší minulosti. Společně vedli knižní rozhovor Věda života, který vyšel minulý měsíc. „Pokud bude Jiří Drahoš kandidovat, udělá mi to radost,“říká Padevět. Nabízí se společné besedy s potenciáln­ími voliči.

Veřejnosti znám je též egyptolog Miroslav Bárta, jenž se věnuje nejen objevování velekněží a princezen v Abúsíru, ale také civilizačn­ím cyklům, kolapsům i aktuálním problémům. Dle zdrojů LN by měl právě v těchto otázkách profesoru chemie radit, přičemž výhledově není vyloučen ani vznik jakéhosi think tanku.

Zda to pomůže, je otázka. „Za necelý rok se Drahošovi nepodaří vybudovat takovou známost, aby vyhrál,“míní Denisa Hejlová z Univerzity Karlovy, která se specializu­je na politický marketing. LIBOR WINKLER

 ?? Osmašedesá­tiletý Drahoš stál v čele Akademie věd od roku 2009. Ve funkci skončil a nyní se může naplno věnovat kampani. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Prezident?
Osmašedesá­tiletý Drahoš stál v čele Akademie věd od roku 2009. Ve funkci skončil a nyní se může naplno věnovat kampani. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Prezident?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia