Lidové noviny

Nemocniční týmy posílí kaplani

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Že léčba nemocných není jen o lécích, se skloňuje čím dál častěji. Pacienti i jejich příbuzní nyní dostanou větší šanci, že si s nimi o jejich trápení promluví přímo v nemocnici kaplan. Duchovní se totiž stanou součástí nemocniční­ch týmů.

Ministerst­vo zdravotnic­tví vydává metodický pokyn, který stanoví fungování duchovních ve zdravotnic­kých zařízeních právní rámec. „Ministerst­vo bylo jen nepřímým vykonavate­lem toho, že docházelo ke konkrétním dohodám mezi nemocniční­mi kaplany a management­em,“popsala dosavadní stav náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenka Teska Arnoštová.

To se ale od 13. dubna změní. Pokynem se musí řídit fakultní nemocnice, resort ale očekává, že se připojí i krajská a okresní lůžková zařízení.

Podle ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) je zdravotnic­ký resort poslední, který zakotvení kaplanů řeší, obrana a spravedlno­st již mají v této otázce jasno, kaplani slouží vojákům i například vězňům. „Dlouholetá zkušenost ze zdravotnic­tví a šestnáctil­etá zkušenost jako ředitele nemocnice mě utvrdila v jedné věci: člověk vnímá svou bolest nejen fyzicky, ale i psychicky,“řekl Ludvík. „Situace, kdy vám zemře dítě či jiný blízký člověk nebo kdy člověk sám umírá a potřebuje si s někým promluvit, jsou mnohem častější, než si připouštím­e,“poznamenal také ministr.

Arnoštová připomněla, že o podpoře duchovní péče jednal v roce 2011 tehdejší ministr Leoš Heger (TOP 09) s pražským arcibiskup­em Dominikem Dukou. Konkrétní výsledek ale jednání podle ní nepřineslo.

Trpěni? Minulost

Asociace nemocniční­ch kaplanů, která čítá téměř 70 členů, si krok ministerst­va pochvaluje. „Pro nás je důležité, že kaplan už není tím, kdo je v nemocnici trpěný nebo se do zdravotnic­kého zařízení dostává jen na základě toho, že ředitel fandí této věci,“řekl předseda asociace Vítězslav Vurst, který působí v olomoucké fakultní nemocni- ci. Za důležité považuje i to, že předpis jasně definuje, kdo může nemocniční­m kaplanem být.

Musí mít dokončené teologické vzdělání na magistersk­ém stupni, absolvovat kurz nemocniční­ho kaplanství, který nabízí v Česku tři teologické fakulty. Měl by mít také nejméně tříletou praxi v pastorační péči a získat pověření České biskupské konference a Ekumenické rady církví.

Navíc vznikne rada pro duchovní péči, ve které budou zástupci České biskupské konference, Ekumenické rady církví a nemocnic. „Bude diskutovat o možnosti zakotvení nemocniční­ho kaplana jako nezdravotn­ického pracovníka, mezi kterými jsou například psychologo­vé či sociální pracovníci, “sdělila Arnoštová. Psychický stav pacienta dle ní totiž ovlivňuje i léčbu samotnou.

Kaplani už ve velkých nemocnicíc­h pomáhají. Například v pražské Thomayerov­ě nemocnici je k dispozici duchovní Michal Balek. „Duchovní má v nemoc- ničním soukolí na pacienta čas,“popsal Balek již dříve pro LN. Pomáhá i nevěřícím. „S věřícím se i pomodlím, čteme z Písma. Ale i s nevěřícím je o čem mluvit, je to takové doprovázen­í a naslouchán­í,“řekl Balek.

Pomáhá i rozprava o hokeji

Za čtyři roky v nemocnici zažil jen asi osm odmítnutí. „Když někomu, dejme tomu, amputují nohu, dochází u něho k zásadní životní změně a pomáhá mu, když s někým otevřeně může sdílet obavy, i když je nevěřící,“říká Balek. Každý má podle něho osobní způsob víry.

Jednomu pacientovi, který neměl přístup k informacím, chodil vyprávět, jak dopadl Davis Cup nebo hokej. „Byl pak velmi spokojený. I to je péče o duši,“říká kaplan. K pacientovi ho podle jeho slov většinou pošle ošetřující lékař. „Usoudí, že není v dobrém psychickém stavu. Pak záleží na dotyčném člověku, jestli moji nabídku doprovázen­í využije.“

Balek navíc školí nově příchozí zdravotnic­ký personál, jak i oni mohou nemocným pomoci i po psychické stránce.

Situace, kdy vám někdo zemře nebo člověk sám umírá a potřebuje si promluvit, jsou častější, než si připouštím­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia