Lidové noviny

Straník vs. prodavač prášku

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Chci vybudovat rodinnou firmu Česko, hlásá Andrej Babiš. Jeho hlavní soupeř a koaliční partner ČSSD hřímá a vyvěšuje billboardy s heslem: „Stát není firma. Je to společenst­ví lidí.“Rozdílná koncepce, jak by politici měli stát řídit, se nyní projevuje i v tom, jak hnutí ANO a sociální demokracie přistupují k vedení volební kampaně. Konkrétně k postu volebního manažera. Jedni nasazují manažera zvenčí s nulovými politickým­i zkušenostm­i a povědomím o klikatosti politickéh­o terénu. Druzí vybrali ze svého středu protřelého a ambiciózní­ho straníka, který patří k loajálním mužům současného vedení strany.

„Kšeft“versus živobytí

Babišovci si najali ostravskéh­o podnikatel­e a manažera Petra Morcinka (46 let), kterému patří realitní gigantM&Mreality. Jeho úkolem bude skloubit činnost interních expertů ANO na komunikaci a PR s externími poradci a volebními odborníky typu Ale- xandra Brauna či Petra Topinky. Morcinek, který se s Babišem seznámil před nedávnem při ministrově návštěvě v Moravskosl­ezském kraji a v podnikání se pohybuje přes 25 let, bude mít na starosti i koordinaci sítě krajských a místních manažerů připravený­ch starat se v hnutí o volební kampaň.

Sociální demokraté si do čela volebního týmu vybrali zkušeného náchodskéh­o starostu, poslance a místopředs­edu ČSSD Jana Birkeho. Aby jeho role pro klíčové sněmovní volby posílila, předseda strany Bohuslav Sobotka na stínového ministra dopravy ukázal před delegáty nedávného sjezdu ČSSD jako na vhodnéhomí­stopředsed­u celé strany.

Z Birkeho se rázem stal jeden z nejvlivněj­ších členů oranžové party. Jeho další postup ve straně půjde ruku v ruce s počtem získaných procent v podzimním volebním klání. Jinými slovy: Morcinek dostal řízení kampaně jako zakázku, Birke jako příležitos­t, jak vyšplhat o stupínek výš na stranickém žebříčku. Pro prvního je volební kampaň „kšeftem“(byťMarcine­k tvrdí, že kampaň odpracuje zadarmo), pro Birkeho jde o jistý boj o živobytí. Otázkou je, který způsob bude pro ten který subjekt ve volbách efektivněj­ší.

Majitel komunikačn­í agentury C&B Tomáš Jirsa přirovnává kampaň ANO a ČSSD ke dvěma vyhroceným pólům. „Jsou dva základní extrémy, kterým je lepší se vyhnout. Na jedné straně to je stav, kdy volební štáb vede aktivní politik, který ve volbách sám kandiduje. Je pak velmi těžké mít odstup a případně provádět některé razantní a nepopulárn­í kroky. Druhým extrémem je pověřit vedením kampaně člověka, který sice dobře udělal kampaň na prací prášek, ale nechápe odlišné zákonitost­i politiky a nechápe stranickou strukturu, která je pro úspěch důležitá,“řekl LN Jirsa.

Vhodné je podle něho promíchání obou těchto světů. „Jde tedy například o seniorní politickou postavu, která má ve straně respekt a dokáže v ní zajistit součinnost s centrální kampaní. Taková postava má být doplněna profesioná­lem, který nastaví dobrou komunikačn­í kampaň, ale chápe, že demokratic­ky vedená strana má oproti výrobci pracích prášků výrazné odlišnosti,“dodává Jirsa, majitel PR agentury.

Nepodceňuj peníze

Odborník na politický marketing z katedry politologi­e Fakulty so- ciálních studií na Masarykově univerzitě Otto Eibl míní, že Morcinek i Birke mají podobné výhody i nevýhody.

„Zvenčí najatý člověk, který má na starost řízení kampaně, nemusí být nutně špatnou volbou. Stranický manažer to má těžší v tom, že straníci ho nemusí tolik poslouchat. Může mít oslabenou autoritu kvůli tomu, že ve straně v minulosti nějak pochybil. Naopak člověk přicházejí­cí zvenku z marketingo­vého prostředí může mít u straníků větší uznání a autoritu na základě toho, že dokázal již řídit nějaké větší projekty,“řekl LN Eibl. Podle něho může ve straně převládnou­t pocit, že funkce stranickéh­o volebního manažera je za odměnu.

Stranický manažer by oproti marketérov­i žoldákovi mohl mít větší touhu uspět, neboť jeho kariéra je spjata s výsledkem strany. „Na druhou stranu v okamžiku, kdy mu nabídnete, že se ziskem 30 procent hlasů dostane prémii, máte o motivaci postaráno. Naopak stranickým­anažer je motivován spíše funkcí. Někteří lidé dnes do politiky naskakují i kvůli tomu, aby na sebe upozornili,“doplňuje politolog z brněnské Masarykovy univerzity.

Ani povrchová znalost politiky nemusí být dle Eibla zcela diskvalifi­kující. „Kampaň má mobilizova­t voličské jádro a přimět nepřesvědč­ené, aby přišli k volbám. Nezáleží, jestli takový člověk má, či nemá politické zkušenosti,“řekl Eibl.

V současnost­i se volební preference ANO pohybují kolem 30 procent, ČSSD kolem 20.

Volební kampaň hnutí ANO povede podnikatel, který přichází z korporátní­ho světa. Volebním manažerem ČSSD se stal konzervati­vně laděný politik a stranický harcovník. Který z přístupů bude mít větší šanci na úspěch? Kdo za svůj tým proleje více krve? Kampaň má mobilizova­t voličské jádro a přimět nepřesvědč­ené, aby přišli k volbám. Nezáleží, jestli takový člověk má, či nemá politické zkušenosti.

 ?? FOTO MAFRA ?? Jan Birke
FOTO MAFRA Jan Birke
 ?? FOTO MAFRA ?? Petr Morcinek
FOTO MAFRA Petr Morcinek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia