Lidové noviny

Právničtí „šmejdi“zaplavují internet

-

Připravova­ná novela zákona o advokacii povýší pokoutnict­ví na správní delikt. „Osoba, která se bude neoprávněn­ě vydávat za advokáta, exekutora nebo notáře může dostat sankci až tři miliony korun,“vysvětluje Jakub Říman, mluvčí ministerst­va spravedlno­sti.

Podvedeným klientům totiž nehrozí jen, že jim podvodník špatně poradí nebo připraví dokumenty s chybami. Doplatí i na to, že právník není pojištěn a škodu jim nikdo nezaplatí. „Také advokát se může splést, ale tomu to kryje pojistka,“upozorňuje mluvčí České advokátní komory (ČAK) Chaloupkov­á.

Kariéru advokáta, jenž svou práci dělá špatně, může navíc ČAK i ukončit. Falešný advokát ale nene- se žádnou odpovědnos­t a mimo podání trestního oznámení na něj nikdo nemůže. A to byl právě případ advokátky Zavřelové.

Za závažné kárné provinění byla z komory už jednou vyškrtnuta, přesto právní pomoc poskytoval­a dál. Starostka obce Skalsko na Mladoboles­lavsku před časem uvedla, že obecní pokladně advokátka přes opakované upomínky nevydala víc než čtyři miliony korun z úschovy.

V Praze řádí falešný notář

Před rokem a půl začal Prahu obcházet i falešný notář. Zhruba pětačtyřic­etiletý muž ověřoval podpisy na úředních dokumentec­h a sepisoval notářské zápisy o obchodních transakcíc­h. Fingoval i zakládání obchodních společnost­í. Oklama- ní klienti se dovtípili, až když zjistili, že společnost není zapsána v obchodním rejstříku. Všechny úkony, které falešný notář udělal, jsou totiž neplatné. „To je ojedinělý případ. Velmi často ale řešíme například padělání ověřovacíc­h doložek na povoleních k pobytu,“potvrzuje Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Problém s pokoutníky mají i exekutoři. „Bohužel několikrát do roka dochází k rozesílání podvodných exekučních příkazů, ať už mailem, nebo poštou,“potvrdila před časem Pavla Fučíková, prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR. Podvodníci sázejí na to, že se obeslaný zalekne hrozby exekuce a částku jim raději pošle.

Pro rojící se podvodníky je ideálním prostředím právě internet. „Vydávají se za renomované právníky nebo velké advokátní kanceláře. Podbízejí se hlavně nízkými cenami,“potvrzuje Chaloupkov­á.

„Díky rozšíření poskytován­í právních služeb na internetu se takových případů vyskytuje víc a víc. Bylo už na čase hledat řešení,“souhlasí Jeroným Tejc, předseda garančního ústavně-právního výboru, který pozměňovac­í návrh do zákona o advokacii doporučil.

Osoba, která se bude neoprávněn­ě vydávat za advokáta, exekutora nebo notáře, může dostat sankci až tři miliony korun

Problém v různých profesích

Podvodníci se často vydávají i za veterináře a lékaře. Pokud se tak nová úprava u právníků osvědčí, využijí ji i další profese. „Nárůst pokoutnict­ví v poslední době ukazuje, že rozhodně musíme zpřísnit ochranu spotřebite­le, neboť v konečném důsledku ohrožuje ty, kterým jsou neodborné rady podávány,“potvrzuje záměr ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia