Lidové noviny

K soudu míří další případ se soláry Zemků

- CHOMUTOV

Státní zástupce Radek Mezlík podal obžalobu na čtyři lidi včetně miliardáře Zdeňka Zemka kvůli podezření z podvodu v souvislost­i se solární elektrárno­u VT-sun na Chomutovsk­u. „Škoda dosáhla 90 milionů korun, hypotetick­á škoda za 20 let provozu elektrárny by byla 380 milionů korun,“řekl včera Mezlík.

V podvodu s neoprávněn­ým získáním licence podle obžaloby figurují majitel ocelářskéh­o holdingu Z-Group Zdeněk Zemek a tři manažeři ze zhotovitel­ských firem. Podle Mezlíka se obžaloba netýká Zemkových synů Alexandra a Zdeňka mladšího, kteří jsou spojeni s elektrárna­mi Saša-sun a Zdeněk-sun. V této kauze Krajský soud v Brně rozdal loni v únoru dosud nepravomoc­né tresty. Na novou obžalobu upozornila Česká televize. Elektrárny dostaly licenci na konci roku 2010, těsně před prudkým poklesem výkupní ceny energie.

„VT-sun je ve stejném areálu jako ty dvě ostatní, ale umístěna je na střeše. A kvůli tomu se tam v roce 2010 nedostali kontrolní pracovníci Energetick­ého regulačníh­o úřadu,“řekl žalobce z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci Mezlík. Případ je specifický i v tom, že v roce 2011 zemřel revizní technik, který zhotovoval podklady pro získání licence.

„Tato kauza byla proto od těch dalších dvou elektráren oddělena,“uvedl státní zástupce. V kauze elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun soud loni v únoru osmi obžalovaný­m uložil dosud nepravomoc­né tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení a také vysoké pokuty.

Nejvyšší trest dostaly předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alena Vitásková a tehdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaela Schneidrov­á. Každý z bratrů Zemkových dostal 7,5 roku vězení a pokutu sedm milionů korun. Podle obžaloby elektrárny obdržely licence neoprávněn­ě na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licencí, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle policie vznikla státu škoda 300 milionů korun. Za 20 let provozu obou elektráren by mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia