Lidové noviny

Ruská vzpoura proti korupci

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Patnáct dnů stráví za mřížemi ruský opoziční předák, bloger a po víkendu i organizáto­r největších občanských protestů od roku 2011 Alexej Navalnyj. Včerejším rozhodnutí­m moskevskéh­o soudu začala v Rusku prezidents­ká kampaň.

MOSKVA/PRAHA Zakladatel a šéf Fondu pro boj s korupcí (FBK) Alexej Navalnyj byl zatčen v neděli na moskevské demonstrac­i, kterou sám svolal. Trest za „neuposlech­nutí zákonného nařízení pracovníka policie“a „za porušení pravidel při organizaci mítinku, demonstrac­e či pochodu“byl pro něj nejlepším vyústěním na ruské poměry grandiózní akce: jako organizáto­r masových protestů se osvědčil, pro občany se stává pronásledo­vaným mučedníkem, na druhou stranu pouhých 15 dnů a pokuta 20 tisíc rublů mu nezabrání pokračovat v prezidents­ké kampani.

Navalnyj se totiž i přes odpor úřadů hodlá ucházet o nejvyšší funkci a vyzývá na souboj stávajícíh­o prezidenta Vladimira Putina. Finišovat bude boj o ruský trůn přesně za rok a zdá se, že to bude hodně bouřlivých 12 měsíců.

Vyslechnět­e premiéra

Ani před soudem bloger nedokázal skrýt svou dobrou náladu, ke které má důvod – podařilo se mu společně s týmem, jenž je vlastně jeho předvolebn­ím štábem, dostat do ulic lidi nejen v Moskvě a Petrohradě, megapolise­ch s tradičně vysokým protestním potenciále­m, ale v řadě dalších menších měst, kde se nedemonstr­ovalo dvacet let. Zatčeno bylo po celé zemi několik tisíc osob.

Včera navíc z kanceláře FBK policie odnesla veškerou techniku a dokumentac­i, několik pracovníků fondu bylo zadrženo. Šéf Navalného předvolebn­ího štábu byl odsouzen na 10 dnů vězení.

Bloger vystupoval před soudem sebevědomě a požadoval, aby byl souzen spolu s ním i premiér Dmitrij Medveděv. Ten byl totiž podle Navalného hlavním „svolavatel­em“demonstrac­í, neboť jejich účastníci protestova­li hlavně proti jeho „korupční aktivitě“. Důkazy o tom, jakého bohatství Medveděv nelegálně nabyl, přinesl FBK v minulých týdnech.

Na YouTube film s Medveděvem v hlavní roli vidělo už přes 11 milionů lidí. V opozičních médiích se objevily dohady o tom, že Medveděv by se mohl stát „obětním beránkem“, který bude „předhozen davu“, aby se uklidnil. Prezident Putin by pak vystupoval, jako vždy, v roli spravedliv­ého panovníka, jenž potrestá i nejbližšíh­o spolupraco­vníka.

Policie zjevně nebyla na výbuch občanské nevole připravena. Dokázala sice zatknout tisíce lidí, ale v Kremlu zřejmě spokoje- ni nejsou. Úkolem místních administra­tiv totiž bylo demonstrac­e znemožnit, což se podařilo jen částečně. To kazí obraz Ruska jako společnost­i srocené kolem jediného respektova­ného vůdce. Což je rok před volbami pro Putina velká nepříjemno­st.

Dmitrij Peskov komentoval situaci tradičně: „Máme informace, že nezletilým účastníkům akce slibovali, budou-li zadrženi, finanční odměny.“Mluvčí Kremlu měl pravděpodo­bně na mysli slib Navalného zpracovat všem zadrženým žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva, za což on sám získal v minulosti kompenzace ve výši 63 tisíc eur.

Facebook jen pro staré

Na demonstrac­ích bylo výjimečné množství mladých lidí. I Navalnyj přiznal, že ho masovost akce překvapila – po celém Rusku vyšly do ulic desítky tisíc občanů.

Hlavním nástrojem boje Navalného je internet. A poslední víkend ukázal, že dokonce už ani Facebook není tou platformou, kde se lidé domlouvali na demonstrac­ích – na Facebooku totiž akce Navalného neměla odezvu. Zato se stala hitem ruské sociální sítě VKontaktě a zpráv posílaných přes messenger, což je populární způsob komunikace mezi ruskými školáky.

Někteří novináři nazvali protesty „vzpourou dětí proti starcům“. Právě mladší lidé, kteří již mají hlasovací právo, by se mohli stát voliči Navalného. Kreml se musí vyrovnat s novou realitou, o které ani liberální média neměla tušení. „Výrostci v ulicích – to bylo překvapení pro všechny,“konstatova­l známý ruský novinář Alexej Naryškin. „Jsme svědky zrození nové sociální skupiny,“napsal dokonce komentátor Novoj gazety Kirill Martynov. A zdůrazňuje, že mládež žije ve „svém internetov­ém světě“, který je propojen jinak, než se domnívali v Kremlu. Když v Jekatěrinb­urgu pubertální dav skákal a volal: „Kdo neskáče, je Medvěd,“málokdo z aktérů věděl, odkud tohle heslo pochází. „Ze sítě,“odpověděli by.

 ?? Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj obdržel od moskevskéh­o soudu trest 15 dní odnětí svobody a peněžitou pokutu. FOTO REUTERS ?? Před soudem.
Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj obdržel od moskevskéh­o soudu trest 15 dní odnětí svobody a peněžitou pokutu. FOTO REUTERS Před soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia