Lidové noviny

Borisov pomýšlí na třetí mandát

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SOFIE/PRAHA Byl to krok, který se ještě před pár měsíci mohl jevit jako dobrý nápad. Vyslat k předčasným volbám na sedm milionů voličů a vrátit se na výsluní se silnějším mandátem.

Psal se listopad loňského roku a druhé kolo přímé prezidents­ké volby tehdy drtivě vyhrál Rumen Radev, někdejší velitel letectva, jehož jako nezávisléh­o kandidáta podpořili bulharští socialisté, kteří jsou přímou nástupnick­ou stranou někdejší vládnoucí komunistic­ké partaje. Právě tehdy, ve světle jeho vítězství a porážky vlastní stranické kandidátky, šéfky parlamentu Cecky Cačevové, začal bulharský premiér Bojko Borisov hrát vabank a rezignoval.

Zdá se ovšem, že vysvědčení, které jím vedené straně Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) voliči vystavili, nebude tak příznivé, jak si zjevně představov­al. Ačkoliv totiž Borisov vyšel z voleb s 32,6 procenta vítězně, na rozdíl od let 2009 a 2014, která ho katapultov­ala do čela vlády, poprvé zažil, jaké to je, když mu jeho největší rivalové dýchají na záda. Od druhých socialistů (BSP), posílených nedávným triumfem v prezidents­ké volbě, ho dělilo jen 5,5 procenta hlasů.

Do parlamentu se přitom nedostali Borisovovi dosavadní koaliční partneři z Reformního bloku. Dlouholeté­mu premiérovi a jeho spojencům zřejmě ubral politické body fakt, že za poslední více než dva roky ve vedení země nebyli schopni provést dlouho odkláda- nou reformu justice a že zemi dál mocně svírá korupce.

Vedle debaklu v boji o prezidents­ký úřad přitom loni zčásti na Borisovovu hlavu padlo i další fiasko – v klání o post generálníh­o tajemníka OSN. Bulharsko mělo dlouho želízko v ohni v podobě šéfky UNESCO Iriny Bokovové. Když však narazila na nevoli části západních zemí kvůli možným vazbám na Moskvu, Borisovova vláda dlouho váhala, jak se k věci postavit, aby posléze v rozporu se všemi zvyklostmi poslala do boje paralelně s ní i někdejší eurokomisa­řku Kristalinu Georgievov­ou. Nepochodil­a nakonec ani jedna.

Teatrální gesta a ostré výroky na adresu soupeřů utichly. S výsledky nedělních voleb v Bulharsku vyplnil politickou arénu smířlivý tón ve světle hledání možných aliancí. Zdá se přitom, že balkánskou zemi přímočará cesta k nové vládě nečeká.

Uspěl i bulharský Trump

Ve světle toho, že ani jedna ze dvou nejsilnějš­ích stran není s to sestavit jednobarev­nou vládu a širokou koalici odmítají, tak balkánskou zemi zjevně přímočará cesta k nové vládě nečeká. Jedna ze stran bude muset hledat koaliční partneryme­zi trojicí menších partají, jimž se podařilo překonat čtyřprocen­tní práh a získat část z celkem 240 křesel v jednokomor­ovém parlamentu.

To se s devíti procenty podařilo nacionalis­tické platformě Spojení vlastenci a Hnutí za práva a svobody (DPS), tedy sekulární straně zastupujíc­í na 600 tisíc bulharskýc­h Turků, kteří jsou reminiscen­cí na bezmála pětisetlet­ou nadvládu Osmanské říše. Těsně se přes hranici dostala ještě strana Volja podnikatel­e Veselina Mareškého, který sám sebe opakovaně přirovnal k Donaldu Trumpovi. Právě Mareški se už nechal slyšet, že je za jistých podmínek ochoten jít do vlády s pravicovou stranou expremiéra Borisova a nacionalis­tickou platformou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia