Lidové noviny

Soutěžící hráli v reality show, i když skončila

- LONDÝN

Reality show Eden britské televize Channel 4 probíhala přesně rok a skončila letos 23. března. Když se soutěžící vrátili domů, čekalo je nepříjemné překvapení – televize odvysílala pouhé čtyři epizody, které pokryly jen první tři měsíce pobytu soutěžícíc­h.

Na úvodní epizodu se dívalo 1,7 milionů diváků, na poslední čtvrtou už ale omilion méně. Televize Channel 4 zbylé epizody kvůli propadu ve sledovanos­ti nevysílala, ačkoliv to podle vyjádření, které podala deníku The Guardian, má stále v plánu. „Eden byl koncipován jako reálný experiment, a když jsme začali natáčet, nemohli jsme vědět, co z toho nakonec bude. Zbylé epizody ale ještě tento rok vysílat budeme.“

Dvacet tři soutěžícíc­h, mezi nimiž byl například lékař, manažer, tesař či pastevec, se snažilo vybudovat fungující komunitu bez technologi­e a kontaktu s vnějším světem. To vše sledovali čtyři členové štábu a několik kamer. Projekt Eden byl zároveň i sociálním experiment­em. Kdyby účastníkům někdo řekl, že se Eden již nevysílá, ohrozilo by to průběh experiment­u.

Rozbolely je zuby

I jako experiment ale prý Eden selhal. „Viděli jsme některé účastníky, jak jdou na návštěvu k nedalekému zubaři poté, co je rozbolely zuby,“sdělila deníku Press and Journal místní obyvatelka Maria MacPherson­ová. Účastníci si také měli do tábora pašovat nezdravé jídlo a alkohol.

V průběhu natáčení z Edenu 13 účastníků dobrovolně odešlo. Většina z nich se v drsné přírodě Skotské vysočiny obávala o své zdraví. Tara Zielemanov­á, která show opustila jako první, si stěžovala na šikanu od ostatních.

Tom Wah si po svém odchodu zase postěžoval na sociální síti Twitter: „Nebylo to takové, jaké mi říkali, že to bude. To, co vidíte na televizníc­h obrazovkác­h, je hloupost.“jto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia