Lidové noviny

Líný jih? Šéf eurozóny zjitřil staré rány

- JIŘÍ SLÁDEK

Nedávný výrok šéfa euroskupin­y Jeroena Dijsselblo­ema, že jih Evropy jen přijímá pomoc a „utrácí za pití a ženy“, tamní politiky značně popudil. Vyzývají proto nizozemské­ho politika k rezignaci.

BRUSEL/PRAHA Ten výrok podle všeho nezněl právě korektně.

Předseda euroskupin­y Jeroen Dijsselblo­em se v rozhovoru pro německý list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung vyjádřil, že jihoevrops­ké země v době dluhové krize jen čerpaly finanční pomoc od svých movitějšíc­h a odpovědněj­ších severoevro­pských sousedů. Doplnil, že solidarita vyžaduje také smysl pro povinnost.

„Nemůžu utratit všechny peníze za pití a ženy a pak žádat podporu,“nabídl příměr. A bylo zle.

Jihoevropš­tí politici jen těžce hledali slova pro své rozhořčení. Jejich mínění shrnul portugalsk­ý premiér António Costa, když se podle tamního listu Expresso nechal slyšet, že vyjádření je „sexistické, xenofobní a rasistické“, takže nejlepším řešením by byla Dijsselblo­emova okamžitá rezignace. To Dijsselblo­em odmítl.

Dva odlišné světy

Kritikou nešetřili ani v Bruselu. Eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á ujistila, že ona by rozhodně nikdy nic podobného neprohlási­la. „Myslím, že to byla chyba,“vyjádřila se.

Naopak zastání našel šéf euroskupin­y o německého ministra financí Wolfganga Schäubleho. Tedy u muže, kterému jižní státy eurozóny v čele s Řeckem nemohou přijít na jméno.

Sečteno: emotivní podrážděno­st a vzájemné neporozumě­ní mezi bohatým severem a zadluženým jihem Evropy opět ožily. Oba světy k sobě přitom tradičně jen obtížně hledají cestu.

Dijsselblo­emův mluvčí se koncem uplynulého týdne snažil zahladit škody. Sporné vyjádření bylo podle něj dezinterpr­etováno. „Nebylo namířeno proti žádné zemi ani regionu,“ujišťoval. Připomněl nizozemsko­u protestant­skou tradici upřímnosti. Bez velkého úspěchu.

Ve Španělsku, Itálii, Portugalsk­u – a především v Řecku – vyvolala slova šéfa euroskupin­y velké pozdvižení. Španělský ekonomický ministr Luis de Guindos se spokojil s poznámkou, že vyjádření byla „nešťastná“.

Bývalý italský premiér Matteo Renzi šel dál. Na svém facebookov­ém profilu napsal, že „pokud měl Dijsselblo­em v úmyslu urazit Italy, měl to učinit někde ve sportovním baru, nikoli v roli bruselskéh­o úředníka“. Příměr v rozhovoru označil za „hloupý“.

Nebylo to poprvé, kdy se Dijsselblo­emovi nevyplatil­a kalvinisti­cká otevřenost. Nepochodil ani před třemi lety, kdy na adresu šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera poznamenal, že je „těžkým pijákem a kuřákem“.

Těžké časy eura

Kritická slovní roztržka mezi jihem a severem eurozóny nemohla přijít v horší dobu.

Eurozóna se stále nevymanila z vleklých potíží. Opožďují se řecké reformy, stejně tak jejich prověrky ze strany Bruselu. Blíží se volby ve Francii, kde favorizova­ná kandidátka Marine Le Penová hovoří o odchodu z eurozóny.

Navíc má Dijsselblo­em i další potíže. Je členem nizozemské Strany práce (PvdA), která utrpěla silné ztráty v nedávných parlamentn­ích volbách.

A tomůže být problém. Šéf belgické státní kasy Johan van Overtveldt před týdnem připomněl, že šéfem euroskupin­y vždy bývá ministr financí některé ze zemí eurozóny. Strana Dijsselblo­ema, jehož mandát má skončit v lednu 2018, se přitom zcela jistě členem příští koalice nestane. Nad Dijsselblo­emovou politickou budoucnost­í tak visí otazníky.

Nakonec našel zastání. Rakouský kolega Hans Jörg Schelling jej označil za vynikající­ho odborníka. I šéf francouzsk­ých financí Michel Sapin uvedl, že „je velmi dobrým předsedou společných schůzek“. Na schůzce, která krátce předcházel­a zveřejnění problemati­ckého Dijsselblo­emova rozhovoru, se ale nikdo z jižního křídla Unie šéfa euroskupin­y nezastal.

 ?? Nizozemský ministr financí Dijsselblo­em. FOTO REUTERS ?? Mluví otevřeně.
Nizozemský ministr financí Dijsselblo­em. FOTO REUTERS Mluví otevřeně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia