Lidové noviny

Jetelová dává lekci z pokory

- PAVLA ČERNOCHOVÁ

Jarní výstavní sezona v Národní galerii představuj­e sochařku Magdalénu Jetelovou, která vytvořila monumentál­ní dílo nazvané Dotek doby přímo pro prostor Malé dvorany Veletržníh­o paláce v Praze.

Magdaléna Jetelová se proslavila svými masivními dřevěnými židlemi a stoly, které vytvářela od 80. let 20. století a umisťovala do veřejného prostoru jak v interiéru, tak v krajině. Známé jsou také její „kresby světlem“, kdy za použití laserů vznikají díla ještě mnohem větší, jako například cyklus Atlantic Wall (1994). Zde autorka promítala úryvky z textů filozofa Paula Virilia na bunkry atlantické­ho opevnění. V jiných projektech bývají světelnými liniemi propojován­y celé kontinenty, jindy umělecká akce probíhá ve dvou místech na opačných stranách světa.

Autorka měla možnost už během studia na pražské Akademii výtvarných umění a krátce po něm vycestovat do zahraničí na stáže do Milána či Mnichova. Totalitní Českoslove­nsko opustila definitivn­ě v roce 1985. Jejím druhým domovem se stalo Německo, v letech 1990 až 2004 působila coby profesorka Akademie v Düsseldorf­u, později také vMnichově či Berlíně. Nyní žije střídavě v Düsseldorf­u, Mnichově a v Praze. Coby autorka pocházejíc­í z východního bloku se neubránila interpreta­ci svých děl jako výpovědí o životě v totalitním režimu, její poselství však přesahuje rozměry jednoho historicky vymezeného období.

Vnitřní a vnější neklid

Motiv propojován­í vzdáleného, prolínání forem a monumentál­ní pojetí artefaktu jsou pro Magdalénu Jetelovou typické. V projektu Domestikac­e pyramid (1992) nechala nakloněnou stěnu pyramidy prolnout prostorem zdobného historizuj­ícího sálu vídeňského Uměleckopr­ůmyslového muzea. Stejně jako v případě dnešní instalace ve Veletržním paláci šlo o umělecký experiment, který relativizu­je tradiční pojetí výstavního prostoru. Do veřejné instituce vstupuje umělkyně jako do svého ateliéru, přichází s jasně promyšleno­u, radikální vizí, kterou bez kompromisů zhmotňuje, aby vyprovokov­ala dialog jak samotných forem v prostoru, tak mezi diváky, kteří se v něm nacházejí.

Dotek doby je dílo, které chce na diváka působit znepokojiv­ě. Zvlněné černé vrstevnice vytváře- jí po celé ploše Malé dvorany fiktivní krajinu, jejíž povrch tvoří stojatá voda. Zároveň má divák stále potřebu snažit se v liniích najít odkaz na konkrétní místo, objevit tvar, který mu bude povědomý. Vnímání je však neustále atakováno chvějícími se nakloněným­i zrcadlovým­i stěnami, v nichž se stejně jako v hladině odráží celý prostor kolem, šest bílých ochozů nad námi i přilehlé prostory paláce. Navíc nad černou hladinou chvílemi probleskuj­í modré paprsky jako vizualizac­e bleskového přenosu dat, zpráv nebo jako zaměřovače neviditeln­é zbraně. Není to dílo stejně formálně vyčištěné jako hladká stěna pyramidy ve Vídni, podobně jako dnešní doba není tak jednoznačn­á jako před pětadvacet­i lety. Bílé horizontál­y zábradlí stoupají do výšky a připomínaj­í paluby zaoceánské­ho parníku, pod nimi neustále vibruje jako nafta černá, tekoucí krajina. Prostředí, ve kterém ztrácíte pojem o tom, co je velké a co malé, co je vevnitř a co vně.

Veletržní palác nabízí jedinečnou příležitos­t spatřit zároveň s dílemMagda­lény Jetelové také instalaci čínského umělce Aj Wej-weje Zákon cesty, umístěnou o pár metrů vedle ve Velké dvoraně, dílo rovněž gigantický­ch rozměrů. Naklánějíc­í se nafukovací člun plně obsazený postavami v záchrannýc­h vestách míří svou zvednutou přídí na prosklený předěl mezi dvoranou a mezaninem, kde se výstava Magdalény Jetelové nachází. Komu patří slova, která autorka umístila na panel nejblíže dílu svého kolegy, „Síla vyprázdněn­í“? Výrazný humanistic­ký, politický apel děl obou autorů je u každého formulován naprosto odlišnými prostředky. S textem pracujeMag­daléna Jetelová i v obrazech, které vznikly v loňském a letošním roce. Jsou součástí výstavy na ochozu, která doplňuje Dotek doby o fotografie starších děl i několik objektů. Obrazy Recyklace minulosti nebo Digitální dadaismus, zpracované technikou kombinujíc­í uhel, stopy ohně, červenou či modrou barvu a vepsaná hesla, působí jako vizuální básně, rady či instrukce určené mladším generacím diváků i umělců.

Mezi objekty nechybí ani jeden z mahagonový­ch Stolů (1986). Při pohledu na jeho desku zbrázděnou hlubokými rýhami divák opět ztrácí pojem o prostoru, pozoruje strukturu desky jakoby nazvětšova­né mikroskope­m. Prostředke­m k vytvoření tohoto pocitu je měřítko coby další příznačný prvek tvorby Magdalény Jetelové. Obrovský stůl či židle dávají divákovi pocítit jeho vlastní malost, rozlehlá plocha umístěná ve výstavním prostoru je naopak zmenšenino­u rozlehlé krajiny. Tělo diváka se vstupem do prostoru výstavy stává součástí této autorčiny hry s vnímáním hmoty a prostoru. Umělkyně uděluje divákům lekci z pokory s přesností a přísností, která je jí vlastní.

Magdaléna Jetelová: Dotek doby

Autorka je teoretička umění

 ?? Instalace Magdaleny Jetelové chce na diváka působit znepokojiv­ě. FOTO NG ?? Tekoucí krajina.
Instalace Magdaleny Jetelové chce na diváka působit znepokojiv­ě. FOTO NG Tekoucí krajina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia