Lidové noviny

Buffalo Bill mýtů zbavený

-

První článek o výrazné postavě amerického Západu Williamu Fredericku Codym napsal Miroslav Čvančara pro Mladý svět o Vánocích roku 1963. O životní peripetie vojáka, náruživého lovce bizonů (čímž si vysloužil i ve světě posléze známou přezdívku Buffalo Bill), herce i majitele jezdecké revue se však bratři Miroslav a Jaroslav Čvančarovi zajímali dlouhá léta. Od klukovskéh­o čtení sešitových vydání „buffalobil­lek“postupně dospěli k důkladnějš­ím bádáním.

Prameny byly sice četné, ale nepřesné a nepříliš důvěryhodn­é. Byť jen v USA vyšlo přes pět set padesát románů inspirovan­ých udatným hrdinou, s realitou se tento papírový rek míjel. Dobový tisk sice i u nás přinesl četné zprávy o „velkolepé podívané“, s níž Buffalo Bill zavítal do Evropy a v roce 1906 objel jedenapade­sát měst v Rakousku-Uhersku, ani ty však neodrážely skutečný osud stárnoucíh­o „syna Západu“. Přesto postava Williama Codyho alias Buffalo Billa (1846–1917) mnohé publicisty – v různých obdobích a s různou intenzitou – trvale lákala. Do amerických archivů se ovšem v socialisti­ckém Českoslove­nsku mohl podívat málokdo a čas internetu ještě nenastal. Až počátkem devadesátý­ch let se Miroslavu Čvančarovi podařilo uveřejnit rozsáhlejš­í studii Buffalo Bill – Černý přízrak (Magnet-Press 1991), hledání historický­ch souvislost­í však pokračoval­o.

Po dlouholeté­m studiu dostupných materiálů o Williamu Codym se bratři Čvančarovi nakonec před třemi lety rozhodli už nespoléhat na zprostředk­ované informace, ale vyjet do světa a své životní téma „oprostit od všech dohadů, polopravd, mýtů a mystifikac­í“, jak vysvětlují v úvodu rozsáhlé publikace Když u nás byl Buffalo Bill (Academia 2017). Navázali na vlastní poznání, doplnili přesné životopisn­é údaje a historická fakta, zdokumento­vali (foto Dušan Dostál) i současný stav míst spojených s Buffalo Billem a knihu vybavili množstvím dobových ilustrací. Vznikla efektní publikace, jež zdaleka nepojednáv­á jen o jediném hrdinovi. Ilustruje významný úsek amerických dějin, o němž se takto detailně píše málokdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia