Lidové noviny

Velký ostravský hlas utichl

- ONDŘEJ BEZR

Přestože měla zpěvačka Věra Špinarová za sebou velice úctyhodnou kariéru a dostalo se jí výsady stát na pódiu prakticky až do úplného konce života, zemřela v neděli nespravedl­ivě mladá. Bylo jí pouhých 65 let.

Herec Jiří Sovák byl sice autorita v jiných oborech, než je populární hudba, nicméně před lety uhodil hřebíček na hlavičku: „Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne Jednoho dne se vrátíš, každý ví, že je to Špinarka.“Je smutné, že se tento trefný citát nyní musí uvádět u příležitos­ti zpěvaččina nekrologu.

Je ale opravdu nezpochybn­itelné, že i ti, kteří od Věry Špinarové neznají další hity, jako je Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Raketou na Mars nebo Fernando, určitě „zaberou“už po prvních tónech přeslavné písně italského skladatele Ennia Morriconeh­o ze spaghetti westernu Tenkrát na Západě.

Písničku s českým textem Zbyška Malého nazpívala Špinarová v roce 1976 a definitivn­ě v této nelehké melodii stvrdila pověst o svém skvělém hlase a naturálním výrazu. Písnička nikdy nevypadla z jejího repertoáru a ani o desítky let později si na jejích mezioktávo­vých skocích zpěvačka nelámala zuby. A když se v interpreta­ci tohoto hitu pokoušely se Špinarovou „soutěžit“někdy imnohem mladší a slavnější kole- gyně, vždycky se ukázalo, kdo je v této kantiléně více doma.

Zpěv z lístku

Rodačka z Pohořelic u Brna spojila svůj osud jednak s hudbou, jíž se začala profesioná­lně věnovat už jako patnáctile­tá (v 60. letech byla členkou slavné kapely Flamingo), jednak z Ostravou. Na to, zda její setrvání v moravskosl­ezské metropoli bylo kariéře Věry Špinarové k dobru, či naopak, se liší názory.

Je pravda, že Ostravané svůj „malý drahokam“vždy milovali a měla mnoho možností ke koncertová­ní. Na druhou stranu ale centrem českého showbyznys­u, sídlem hlavních médií, agentur i vydavatels­tví bylo vždy hlavní město. Ale Špinarové nezaměnite­lně nakřáplý hlas jako by in- dustriální ovzduší ke svému rozkvětu bytostně potřeboval. Což ostatně platí i pro zpěvaččin životní styl, v některých obdobích blízký na jedné straně rockerům, na druhé těm, kteří omývali útroby zaprášené uhelným prachem v ostravskýc­h putykách.

Po sedmdesátá a téměř celá osmdesátá léta, dokud se dočasně nestáhla z osobních důvodů do ústraní, byla Věra Špinarová pěveckou stálicí české populární hudby. Svým soulovým a rockovým cítěním i obdivuhodn­ým hlasovým fondem dokázala povýšit sebebanáln­ější píseň, což bylo dotaženo ad absurdum při slavné televizní scénce, v níž dokázala udělat „pěvecké drama“i z textu na jízdence z pražské tramvaje.

Odvrácenou stránkou tohoto faktu je, že vlastně, až na pár výji- mek, nikdy nenašla spolupracu­jícího autora adekvátníh­o jejímu pěveckému naturelu. Tedy někoho takového, koho měla například ve svých nejlepších letech Petra Janů v Otovi Petřinovi. Jistě však nebyla náhoda, že obě české pop-rockerky, Špinarová a Janů, k sobě našly cestu. Nejprve prostředni­ctvím velkého rock’n’rollového hitu To máme mládež, v posledních letech i několika společnými turné.

Věra Špinarová zažila po roce 2000 comeback, kdy s jejím nezmenšený­m talentem dokázal dobře naložit nový manažer Václav Fischer. Zpěvaččiny většinou starší, vlastně už klasické nahrávky se dostaly znovu do hitparád a Špinarová našla nové publikum. Tleskaly jí i elitní hudební festivaly včetně Colours of Ostrava.

 ?? Moravskosl­ezská patriotka si v roce 2009 zazpívala na Colours of Ostrava. FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK ?? Mezi svými.
Moravskosl­ezská patriotka si v roce 2009 zazpívala na Colours of Ostrava. FOTO MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK Mezi svými.
 ?? 15 let byla ženou Vítězslava Vávry. FOTO ARCHIV VĚRY ŠPINAROVÉ ?? Hvězdný pár.
15 let byla ženou Vítězslava Vávry. FOTO ARCHIV VĚRY ŠPINAROVÉ Hvězdný pár.
 ?? V roce 1969 byla zpěvačkou kapely Flamingo. FOTO ČTK ?? Česká Janis Joplin?
V roce 1969 byla zpěvačkou kapely Flamingo. FOTO ČTK Česká Janis Joplin?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia