Lidové noviny

Boj o přežití je vidět na každém kroku

- MARTIN HERBE

Režisér (* 1982) studoval na Akademii mediálních umění v Kolíně nad Rýnem, po studiu pracoval jako režisér pro divadlo v Basileji. Snímek Marija je jeho celovečern­í debut.

Michael Koch

LN Jak vznikl nápad natočit film o tomto tématu?

V roce 2010 jsem se na Ukrajině setkal s mnoha mladými lidmi, kteří chtěli za každou cenu opustit svou zemi. Prostředni­ctvím kamaráda jsem se v Kyjevě doslechl o mladé ženě, která přišla do Německa z Oděsy. Pracovala v dortmundsk­ém Nordstadtu jako uklízečka, ale chtěla si co nejdříve otevřít vlastní kadeřnický salon. Zarputilos­t, s níž tato žena bojovala o svou nezávislos­t, a také to, jak dokázala čelit neúspěchům, na mě opravdu zapůsobilo.

LN Četl jsem, že natáčení předcházel­a dlouhá a náročná příprava.

Chtěl jsem ukázat svět, v němž Marija žije, co možná nejpřesněj­i, a to nikoliv zvenčí, ale zevnitř. Během přípravné fáze jsem strávil hodně času v ulicích a kavárnách v Nordstadtu. To mi pomohlo v tom, že se odstranila počáteční nedůvěra, kterou ke mně lidé chovali. Po nějaké době mi začali vyprávět své příběhy. Ty jsem potom vložil do scénáře a mnoho lidí, které jsem měl možnost potkat, se nakonec objevilo i ve filmu.

LN Čím je Nordstadt charakteri­stický?

Jedná se o bývalou dělnickou oblast, ve které dnes žije pohromadě více než 130 národností. Je to mikrokosmo­s, jenž vypovídá hodně o současném světě a který popisuje jeden z reálných obrazů života v Německu. Mimo jiné kvůli zavření několika oceláren zůstává mnoho domů prázdných amnoho se jich rozpadá. To přitahuje pozornost přistěhova­lců. Věří tomu, že si zde vybudují nový domov. Toho dokážou využít pronajímat­elé, kteří jim často nabízejí bydlení v nedůstojný­ch podmínkách. Boj o přežití je vidět na každém kroku.

LN Kde jste objevil herečku Margaritu Breitkreiz­ovou?

Měl jsem příležitos­t ji spatřit několikrát na jevišti berlínskéh­o divadla Volksbühne, ale nikdy jsem ji neviděl hrát ve filmu. Nicméně hned, jak přišla na konkurz, jsem věděl, že to bude naše Marija. Je to neústupná, tvrdohlavá a velmi autentická herečka. A myslím, že v sobě ukrývá nějaké tajemství, které nerada vystavuje na odiv.

 ?? Michael Koch REPRO LN ??
Michael Koch REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia