Lidové noviny

Zabilo ho zlo, jemuž sloužil

Mocenský boj putinovský­ch klanů nabírá stále vražednějš­í otáčky

-

Ruského exposlance Denise Voroněnkov­a, zastřelené­ho minulý týden v Kyjevě, někteří ruští komentátoř­i přirovnáva­jí k Alexandru Litviněnko­vi zavražděné­mu před jedenácti lety v Londýně ruskými agenty. Ani jedna z obětí nebyla žádným čestným bojovníkem proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, oba se ve své době podíleli na zločinných praktikách státních služeb a měli tu smůlu, že působili ve prospěch mocenských struktur, které byly v zákulisním boji poraženy. Nic to ale nemění na tom, jak podotkl komentář rádia Echo Moskvy, že oba muži jsou oběťmi zločinného režimu, který využívá vraždy coby nástroj udržení moci. Podobně se na pohřbu zavražděné­ho vyjádřil i ukrajinský politik a zástupce ministra vnitra Anton Geraščenko: „Bude stát v jedné řadě s dalšími ruskými mučedníky – (Borisem) Němcovem a Litviněnke­m.“

Asi nejpřesněj­i to glosoval známý exkomunist­y Voroněnkov­a, bývalý poslanec za Spravedliv­é Rusko Ilja Ponomarjov, který proslul coby jediný poslanec hlasující proti anexi Krymu. Podle něj za podobnými vraždami zhusta stojí zájmy „soukromých skupin“, ale ty by se k tomu nikdy neodhodlal­y, kdyby si nebyly jisty, že mají od režimu zelenou. Kdo vydal rozkaz, nebude asi možné nikdy zjistit, ale indicií směřujícíc­h ke špičkám ruských mocenských orgánů („siloviků“) je přehršel.

Strach z vendety

Podle Ponomarjov­a se Voroněnkov, s nímž se v ukrajinské­m exilu často stýkal, bál vendety generála Federální bezpečnost­ní služby (FSB) Olega Feoktistov­a. Voroněnkov, bývalý vyšetřovat­el již zrušené ruské služby pro boj s obchodován­ím s narkotiky (FSKN), měl přispět kolem roku 2006 k personální­m čistkám mezi důstojníky tajných služeb, soudci, prokurátor­y, pracovníky prezidents­ké administra­tivy či celníky zapojenými do lukrativní­ho pašování nábytku (sic!). Renomovaný list Novaja gazeta sice tvrdí, že Voroněnkov nebyl podle tří bývalých a poté vězněných vyšetřovat­elů FSKN do věci zapojen, ale agentura TASS uvedla, že právě v inkriminov­ané době měl být „kmenovým skrytým“pra- covníkem FSKN – podle jedněch majorem, podle jiných plukovníke­m. Faktem je, že osobní vazby na šéfa této tajné služby a nyní komunistic­kého poslance Viktora Čerkesova zůstaly pevné. Někdejší generál měl patřit k prvním osobám, které po vraždě vyjádřily soustrast Voroněnkov­ově manželce MarijiMaks­akovové, rovněž exposlanky­ni (za vládní Jednotné Rusko) a proslulé operní pěvkyni.

Shodou okolností sice FSB svůj boj s konkurenty, jako FSKN, Federální služba ochrany či Státní vyšetřovac­í výbor, vyhrává, ale sám kdysi vlivný Feoktistov ztrácí půdu pod nohama. Jeho posledním podrazem se stalo obvinění a následné zatčení exministra hospodářst­ví Alexeje Uljukajeva na objednávku Putinova nohsleda a šéfa gigantu Rosněfť Igora Sečina, pro něhož generál od léta loňského roku pracoval, ale počátkem března byl z vedení společnost­i odvolán a údajně má i přijít o výložky. Uljukajev má naopak být zbaven viny. Voroněnkov si, byť o patra níže, počínal při organizová­ní intrik a vydírání podnikatel­ů podobně jako generál. Nakonec se ovšem dostal do nepřátelsk­ých žernovů, když se zmenšil vliv ochránce jeho klanu – generálníh­o prokurátor­a Jurije Čajky. Sněmovnou byl vydán ke stíhání, byl na něj vydán mezinárodn­í zatykač a až do jeho smrtimu nepřátelsk­ý klan bránil v nakládání s jeho majetkem v Rusku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, který loni svým výnosem udělil Voroněnkov­ovi ukrajinské občanství, doplnil další motiv vraždy. Ta prý nese „jasný podpis ruských tajných služeb“, ovšem prezident ji spojuje především s tím, že ruský politik měl v den vraždy vypovídat před ukrajinsko­u vojenskou prokuratur­ou o podílu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče na „agresi proti Ukrajině a vstupu ruských vojsk“. Pokud na tom něco je, pak je máslo i na hlavách Ukrajinců. Zcela věrohodně totiž působí tvrzení Ponomarjov­a, že jeho exkolega byl vyděšen tím, že zprávy o jeho podílu na ukrajinské­m vyšetřován­í unikly na veřejnost ještě před jeho soudním slyšením.

Každý zářez do pažby vítaný

Buď jak buď, tvrzení Geraščenka, že vrahem Rusa byl „ruský agent“nasazený do silových struktur Ukrajiny (Národní gardy), dává smysl bez ohledu na motiv vražedného rozkazu. Vzhledem ke známému odporu Putinovy kliky ke „zrádcům vlasti“si bezpochyby jeho autor získá mnoho plusových bodů. Za situace, kdy se podle ruských analytiků před letošními parlamentn­ími a budoucími prezidents­kými volbami mimořádně vyostřuje vnitřní boj „siloviků“, je pro ně každý zářez do pažby vítaný. K zostření konfrontac­e ruských struktur podle Echa Moskvy přispělo i to, že docházejí prostředky, které mohli lidé v lampasech rozkrást vydíráním, zastrašová­ním či dalšími zločiny. O tom má svědčit i nedávné ubití exmanažera kosmické agentury Roskosmos ve vězení. Cílem prý sotva byla jeho smrt, leč exekutoři příkazu nátlak prostě „přehnali“.

Coby epitaf by mohla být na Voroněnkov­ově hrobu „na elitním hřbitově“v Kyjevě zapsána Ponomarjov­ova slova: „Neopustil hranice systému, ale v jeho hranicích byla část, co se do něj zahryzla.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia