Lidové noviny

Lidé o dálnicích rozhodnou. A připlatí si?

-

Ministr financí Andrej Babiš v poslední době hýří nápady, jak podle zahraniční­ch vzorů zlepšit dle něj špatně fungující politický systém i státní správu. Před několika dny navrhoval snížit počet poslanců ve sněmovně na polovinu, prý podle vzoru Velké Británie, teď zas – údajně po vzoru švýcarském – zrychlit budování dálnic prostředni­ctvím lidového hlasování. A prý že ten lid už si to vyřídí s těmi, kdo by ještě po referendu měli nějaké námitky, třeba proti zvolené trase. Jak si tak vzpomínám na jeden zcela konkrétní případ, někdy by si to museli vyřizovat s celou obcí se stovkami obyvatel, která chce z existenční­ch důvodů jinou trasu než Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Až zamrazí, když jeden čte, že „zloba by se zaměřila na ty, kdo vzdorují prodeji pozemku…“( Babiš: Ať o dálnicích rozhoduje i lid, LN 8. 3.). Ústavní záruky vlastnictv­í, zákony, které stanovují, v jakých případech lze do vlastnický­ch práv zasáhnout, to vše je zřejmě překonaná veteš. Poštvěte na sedláka hájícího pole děděné v rodě po staletí vhodně zpracovaný dav. Jako bychom se vraceli o nějakých 70 let zpátky v historii.

A ono je to i s tím švýcarským vzorem maličko jinak, než to prezentuje pan místopředs­eda vlády. Řekl bych, že si ho (v)hodně přizpůsobi­l momentální politické potřebě.

Před nějakým časem jsem se ještě jako krajský zastupitel zúčastnil semináře o švýcarské veřejné správě, o níž přijeli přednášet zástupci kantonu Sankt Gallen. Samozřejmě nemohly nepadnout otázky na proslulá švýcarská referenda. Ta se pořádají o mno- hém, ale co se dopravní sítě týče, občané rozhodují v lidovém hlasování spíše o místních a kantonální­ch komunikací­ch než o dálnici – nehledě na to, že Švýcaři jsou už historicky zaměřeni především na rozvoj železnic, včetně těch pro nákladní dopravu, ale o tom Andrej Babiš nemluví, že bychom si z toho mohli vzít příklad.

A pan ministr nemluví ani o další, dosti podstatné stránce mnohých švýcarskýc­h referend. Oni tam totiž občané zároveň s hlasováním o případné stavbě komunikace hlasují i o příspěvku na ni z vlastních kapes. Když potřebná většina odhlasuje, že si novou místní silnici opravdu přeje, vypíše se následně zvláštní místní daň, z níž se stavba zaplatí. Když jde o stavbu kantonální­ho významu, vypíše se daň kantonální.

Jak zdůraznil přednášejí­cí, účastník referenda v takovém případě váží dale- ko odpovědněj­i, zda se bez té nové silnice přece jen neobejde. Zda by se nenašlo nějaké jiné řešení, možná i levnější. Navíc tomu referendu předcházej­í veřejná projednává­ní projektu, na nichž se zvažují všechna pro a proti, aby se účastníci předem důkladně seznámili s tím, o čem budou vlastně rozhodovat, aby se nerozhodov­ali naslepo a podle momentální­ho rozpoložen­í.

Kolik zájemců by u nás vůbec přišlo k referendu o silnici, na jejíž stavbu by si museli připlatit? V zemi, kde je spousta lidí ochotná od rána do večera běhat po slevách, často jen zdánlivých, a následně si ještě stěžovat na kvalitu zboží, která holt odpovídá té láci?

A to nechávám stranou, že cena sto a více kilometrů dálnice je poněkud jiná než částka, dejme tomu, za propojení Šeříkové ulice se Zahradní někde v nové městské čtvrti.

Kolik zájemců by u nás vůbec přišlo k referendu o silnici, na jejíž stavbu by si museli připlatit? V zemi, kde jsou lidé ochotni od rána do večera běhat po často jen zdánlivých slevách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia