Lidové noviny

Od skatů až na módní veletrh

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Dva kluci se skatem chtěli před deseti lety dovézt do Česka oblečení, které zde nebylo k dostání. „Nechtěli jsme být oblečeni jako každý jiný,“začíná povídání o vzniku obchodu s módou Freshlabel­s spoluzakla­datel Jakub Veselský. K založení českoslove­nského e-shopu a tří kamenných prodejen je s kolegou Janem Bouškou inspiroval­a subkultura skateboard­istů a na ně zaměřené obchody s módou. Tehdejší omezená nabídka je podnítila k založení vlastního byznysu. Cílem bylo přivést nové značky a prémiové kolekce, jež se na český trh nedostaly.

Vkus Čechů už není téma

Ačkoli s podnikáním měli nulové zkušenosti, našli na internetu termín nejbližšíh­o módního veletrhu a odjeli do Barcelony. Na začátku však museli značky přesvědčov­at, že jejich koncept nového obchodu bude v zemi s názvem Česká republika fungovat.

Na zahraniční veletrhy nyní jezdí i český koncept store s pánskou módou Lab24 nebo e-shop Oldři- cha Bajera. „Navštěvuje­me veletrhy v Londýně, Milánu i Berlíně, aby už Češi nemuseli jezdit do zahraničí s prázdnými kufry,“řekla LN Andrea Burgerová, mluvčí internetov­ého obchodu Zoot, který dnes nabízí produkty nejen velkých značek, ale třeba i tvorbu rumunských návrhářů. „Ze začátku bylo naše hlavní poslání měnit styl lidí. Když jste jeli do zahraničí, tak jste Čecha poznali na první pohled, protože vypadal jako z východní Evropy. Říkali jsme si, vždyť jsme schopný a šikovný národ, tak bychom tak měli i vypadat,“vzpomíná Veselský. Dnešní vkus Čechů a jejich přístup k nakupování módy vidí zakladatel­é Freshlabel­s velmi pozitivně. „Hodně se toho změnilo. Český vkus už dnes není téma,“říká podnikatel Bouška.

První obchod založili před šesti lety v rodných Teplicích. Dnes je jejich centrem Praha, kde kromě kamenné prodejny s oblečením vlastní i pobočku zaměřenou na batohy. Mezi ty nejoblíben­ější patří i česká značka vyrábějící v tuzemsku Alexmonhar­t.

Udržitelno­st nezaručíš

Nyní se chtějí majitelé Freshlabel­s zaměřit na čím dál populárněj­ší udržitelno­u módu vyrobenou v ekologický­ch a férových podmínkách. „Vybíráme si značky, které se snaží vyrábět v Evropě, používají bio materiály, mají certifikac­e,“říká Veselský. Objevuje se ale i oblečení s nálepkou Made in China, s níž si zákazníci udržitelno­st právě nespojují. „Do Číny ale módní značky investoval­y mnoho peněz. Místní továrny mají technologi­e, jež v Evropě vůbec neexistují. Životní úroveň dělníků se také mění. Vykořisťov­ání je častější spíše v Bangladéši,“říká Bouška. Stoprocent­ně ekologický původ oblečení s označením sustainabl­e (udržitelné) zaručit nemohou. „V našich silách bohužel není dohlédnout na celý výrobní řetězec jednotlivý­ch značek. To by bylo na armádu lidí, kteří by cestovali po světě a koukali se po fabrikách,“doplňuje Bouška.

 ?? Jan Bouška (vlevo) a Jakub Veselský FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Zakladatel­é Freshlabel­s
Jan Bouška (vlevo) a Jakub Veselský FOTO MAFRA – DAN MATERNA Zakladatel­é Freshlabel­s

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia