Lidové noviny

Česko vábí čtvrtého operátora

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Větší konkurence na telekomuni­kačním trhu je hlavní důvod, proč se Český telekomuni­kační úřad rozhodl vypsat aukci frekvencí v pásmu 3,7 GHz.

PRAHA Nabízená a doposud nevyužívan­á část kmitočtů má nádech budoucnost­i, která nabídne výrazně rychlejší připojení než současné LTE. Regulátore­m vyhlíženéh­o čtvrtého operátora to však patrně nepřitáhne.

Na dražené části spektra se totiž nedá postavit celorepubl­iková síť, protože signál na těchto frekvencíc­h má dosah několik desítek či stovek metrů a využití tak najde především ve městech – kde je vyšší hustota vysílacích stanic – a k dokrývání nejvytížen­ějších míst existující­ch sítí. Podle úřadu však dražené pásmo lze využít k poskytován­í plnohodnot­ných datových služeb a zajímavé je i z hlediska výhledové výstavby 5G sítí v ČR.

„Kmitočty, které nyní nabízíme v aukci, jsou první vstupenkou do světa mobilního byznysu. I když jsou primárně určené pro kapacitní pokrývání, mohou umožnit novému hráči vstup na trh datových služeb a připravit se na další rozvoj po uvolnění části frekvencí využívanýc­h v současnost­i pro TV vysílání,“říká předseda rady ČTÚ Jaromír Novák.

Nováčka má nalákat i to, že bude mít možnost získat dvojnásobe­k spektra než stávající operátoři. Do dražby jde pět bloků, každý o velikosti 40 MHz. Vyvolávací cena každého z nich byla stanovena na 29 milionů korun a vyzyvatel české velké operátorsk­é trojky by si tak mohl koupit hned dva.

V praxi to však znamená, že by se musel najít odvážlivec, který by nyní koupil jen malou část sítě a čekal v nejistotě minimálně do roku 2020, kdy se k dražbě uvolní současné televizní pásmo 700 MHz, které se dá použít jako základní kámen mobilní sítě. Mezitím by však musel plnit podmínky aktuální aukce, a to spustit do dvou let síť a následně s ní pak do pěti let pokrýt alespoň 40 procent malých, respektive 45 procent středně velkých obcí.

Aukce ale postrádá jednu důležitou součást, a to ustanovení, že by nový hráč mohl v prvních letech plně využívat existující sítě zavedené konkurence, což ulehčuje vstup na trh například čtvrtému operátorov­i na sousedním Slovensku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia