Lidové noviny

Češi dráhy jen zvelebují

Peněz do kolejí teče dost, ale mají smysl? Je to betonová mafie, glosuje podnikatel Jančura

- MICHAL PAVEC

PRAHA Poslední nová významná železniční trať na našem území vyrostla v roce 1953 mezi Brnem a Havlíčkový­m Brodem. Od té doby už Češi v podstatě jen zvelebují stávající síť – i v tom však mají rezervy. Peněz do přejezdů, zrychlován­í či rozšiřován­í tratí plyne díky evropským fondům relativně hodně, ne vždy však podle kritiků účelně. Podnikatel Radim Jančura dokoncemlu­ví o „betonové mafii“.

Co se týče objemu utracených peněz – v množství investic na přepočet kilometrů tratí tradičně zaostáváme ve srovnání s bohatým Německem a Rakouskem. Ale nejen s nimi.

V roce 2014 bylo Česko v „soutěži“se čtyřmi sousedními zeměmi dokonce nejhorší. Do modernizac­e své železnice dalo něco přes 12 miliard korun, což odpovídalo průměru 1,3 milionu korun na kilometr zdejší sítě. Vyššího průměru dosáhli i Slováci a Poláci.

O rok později bylo výrazně lépe a s 31 utracenými miliardami se Česko vyšvihlo před tyto země. Jenomže pro rok 2015 bylo příznačné až zběsilé utrácení, abychom stihli dočerpat peníze z bruselskéh­o operačního programu pro dopravu. Investice z velkých projektů se kvapně přesouvaly na menší, zejména regionální stavby. Například úpravu kolejí mezi Plzní a Rokycany tehdy nešlo stihnout do konce roku, a proto se dotační díra záplatoval­a třeba šesti modernizov­anými železniční­mi přejezdy či rekonstruk­cí nádraží v Litoměřicí­ch.

Následoval investiční sešup bezmála o polovinu. V řeči čísel: 2016 – 18,5 miliardy, 2017 – předběžně 16 miliard, 2018 – přibližně 22 miliard. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která jednotlivé projekty vypisuje a plánuje, připouští, že ideální částka je vyšší.

„Co se týká objemu investiční­ch zdrojů, tak částka někde kolem 20 až 25 miliard ročně odpovídá velikosti sítě a možnostem přípravy a realizace staveb. Nemůžeme se určitě srovnávat s ÖBB Infrastruk­tur nebo DB Netze (rakouský a německý správce železnice – pozn. red.), tam historicky byly a jsou částky vždy neporovnat­elné.

S investicem­i do modernizac­e železniční sítě je spokojený „nadřízený“SŽDC, jímž je ministerst­vo dopravy. „U investic je nutné zohlednit řadu různých faktorů, neboť výchozí stav sítě je v každé zemi jiný. Pokud jde o uvedené srovnání, v porovnání s Německem, Rakouskem a Polskem se u nás neinvestov­alo špatně,“míní Tomáš Neřold, mluvčí úřadu.

Potud chvála. Jeden z propagátor­ů výstavby vysokorych­lostních tratí v Česku Petr Šlegr z organizace CEDOP potvrzuje, že srovnání se sousedními zeměmi může být ošidné. Zároveň naráží na to, že ně- které miliardy bylo možné utratit lépe.

„Objem nevypovídá o přínosu investice. Vzpomeňme trať Horní Dvořiště – České Budějovice nebo přeložky na III. železniční­m koridoru bez významného zvýšení rychlosti,“připomíná Šlegr některé z investic. Právě téměř neznatelné posuny v rychlostec­h u nákladně modernizov­aných tratí jsou body, do nichž se kritici často opírají.

Ještě ostřeji než Šlegr hodnotí přípravu staveb v Česku provozovat­el žlutých vlaků RegioJet Ra- dim Jančura. Podle něj nemá smysl investovat do málo využívanýc­h regionální­ch tratí, ale zejména do páteřních a příměstský­ch tras. To se však podle něj neděje.

„Takzvaná betonová lobby čili betonová mafie společným úsilím připravuje stavby, kde utápí stovky miliard v projektech s minimálním společensk­ým užitkem. Jde zejména o navýšení rychlosti o 10 až 20 kilometrů v hodině na 90 až 100 km/h (maximální povolená rychlost v Česku je 160 km/h – pozn. red.),“říká Jančura.

Koho konkrétně kritizuje? „Do betonové lobby patří zejména monopolní dodavatelé zabezpečov­acího zařízení, kolejí, výhybek i pražců. To vše se děje s nekriticko­u podporou SŽDC,“tvrdí Jančura, který tvrdě kritizuje i projektant­ské firmy, které takové tratě navrhují, a ministerst­vo dopravy, které za celkový stav nese odpovědnos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia