Lidové noviny

Dolar ztrácí kvůli Trumpovu neúspěchu

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Americký dolar pokračuje v oslabování zminulého týdne. Například index, který měří hodnotu dolaru ve vztahu ke koši šesti předních světových měn, se propadl na 98,96 bodu. To je nejnižší úroveň od listopadu loňského roku. Investoři tak pomalu ztrácí dřívější optimismus, který získali poté, co byl do čela prezidents­kého úřadu zvolen Donald Trump. Ukazuje se , že sliby, které před svým zvolením dal, nebude tak snadné dodržet.

Doposud nejjasnějš­ím signálem, že Trump zatím tahá za kratší konec provazu, a bude tak mít problém prosazovat svůj volební program, přišel minulý týden. Ve Sněmovně reprezenta­ntů prezident nenašel dost hlasů pro svůj plán zrušit zdravotní reformu Obamacare, kterou zavedl jeho demokratic­ký předchůdce Barack Obama. „Dolar samozřejmě v posledních dnech doplatil na neschopnos­t prezidenta Trumpa přes většinu v Kongresu prosadit zrušení Obamacare. To opravdu vyvolává obavy, jestli bude scho- pen svůj program efektivně prosadit. Připomeňme, že právě očekávání, že v tomto směru bude amerických prezident úspěšný, dolaru od jeho zvolení prospívalo,“říká Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Rozhodně to ale neznamená, že dolar je odepsaný. Prostor pro jeho opětovný růst tu ještě je. O překvapení se může postarat jak americká centrální banka, tak i samotný Donald Trump. „Každý Trumpův úspěch v prosazován­í daňových reforem či deregulace ekonomiky podpoří dolar. Do hry může také vstoupit Evropa. Kotrmelce na evropské politické scéně či návrat rizika finanční krize na starém kontinentu mohou zahnat investory zpátky do dolarového přístavu,“říká Helena Horská hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Že by tedy mohl nastal opětovný obrat a následné posilování dolaru, rozhodně není vyloučeno. „Stačí, aby média o Obamacare přestala psát. Pokud se paní Le Penová (franouzská prezidents­ká kandidátka – pozn. red.) dostane do druhého kola, může být zase všechno jinak,“říká investor Tomáš Hlaváč.

Zatím ale z vývoje v USA profituje Evropa. Společná evropská měna se včera vůči dolaru vyšplhala na čerstvé maximum od loňského listopadu, kdy se kurz dostal k úrovni 1,0875 dolaru za euro.

Euru hraje do karet hned několik faktorů, jako jsou spekulace kolem budoucích kroků Evropské centrální banky nebo dosavadní výsledky voleb v některých evropských zemích.

„Šířící se spekulace, že by Evropská centrální banka dokonce mohla zvýšit sazby ještě v průběhu aplikování programu kvantitati­vního uvolňování, vytvořily euru podporu. My ovšem tento scénář považujeme za velmi nepravděpo­dobný,“říká Vejmělek. Podle něj ale eurovým investorům zvedl apatit výsledek parlamentn­ích voleb v Nizozemsku a volební debata francouzsk­ých prezidents­kých kandidátů. Tu totiž vyhrál liberál Emmanuel Macron.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia