Lidové noviny

Expert na zápasy o všechno

- MATĚJ HEJDA Hrdina.

JIHLAVA/PRAHA Když si většina českých hokejistů užívá dovolenou, jihlavský útočník

již tradičně zápolí na ledě ve vypjatých barážových bojích. Vždy se ocitne v týmu, kde se i koncem dubna něco děje. Ani letos tomu nebude jinak. Klání o extraligu bude absolvovat už posedmé za sebou.

Je to unikát. Jen českobuděj­ovický Tomáš Nouza má v kariéře s nervydrása­jícími zápasy o postup větší zkušenosti. Chystá se na něj poosmé. Oba borci se střetnou také v letošní sezoně. Jihlava i České Budějovice chtějí zpátky mezi elitu.

„V sázce je hrozně moc. Když hrajete o titul, můžete jen získat. Když se vám to nepodaří, zas tolik se neděje. V baráži je ve hře osud celého klubu,“prozrazuje Diviš.

Jednatřice­tiletý útočník je zajímavý úkaz. Ač rodák z Podkrko-

viš Richard Di-

noší, brzy odešel hrát do Kladna. V dresu tradičního klubu také poprvé nakoukl do extraligy. Po boku místních legend Pavla Patery a Martina Procházky válel dvě sezony. Teď v pátek bývalému klubu ukončil sezonu. V sedmém zápase semifinále první ligy mezi Kladnem a Duklou vstřelil jediný, postupový gól a poslal Jihlavu podruhé za sebou do baráže.

„Byla to pro mě speciální série. Odehrál jsem tam několik sezon. Skládám před hráči Kladna hluboký respekt, jak dokázali sérii zdramatizo­vat,“říká.

V extralize se tolik neuchytil

Teď už se ale koncentruj­e na nejdůležit­ější část sezony. Dobře ví, že baráž je vždy specifická. „Ostatní týmy už mají po sezoně a začíná jim příprava na novou a vy pořád bojujete. Chodí daleko více lidí než během sezony. Všichni jedou z posledních sil. To mi vyhovuje, protože jsem vytrvalost­ní typ.“

Z šesti pokusů dvakrát s týmem slavil postup. Chomutovu pomohl do extraligy v sezoně 2011/2012, Olomouci o dva roky později. V extralize se ale poté na delší dobu neuchytil. Kluby vždy vsadily na posily. „V Chomutově se mi podařilo play off. Doufal jsem, že dostanu šanci i v extralize. Bohužel obměnili půlku kádru a nene- chali si mě. Rok nato spadli zpět do první ligy...,“mrzelo Diviše.

Dřív sám hledal důvody, proč mu týmy, kterým vybojoval postup, nedaly důvěru. „Ze začátku jsem byl hráčem Kladna, kvůli tabulkám jsem nebyl příliš dostupný. Většina týmů se po postupu raději podívá na Slovensko,“popisuje.

Zároveň si dobře uvědomuje, že do extraligov­é stálice mu něco chybí. „Nejsem zrovna elitní bruslař, což mně už několikrát vyčítali,“přiznává.

Boj o třetí postup v kariéře začíná dnes. S Duklou o vstupenku mezi elitu zápolil i v minulé sezoně. Jihlava však nestačila na Litvínov a Karlovy Vary. Oba extraligov­é celky nejvyšší ligu udržely. Teď přichází nová šance. „Loni jsme zaplatili nováčkovsk­ou daň. Poučíme se,“doufá.

Jihlava ve svém středu nemá výrazné individual­ity. Tradiční klub sází na kvalitní mladé gólmany a partu bojovníků, která spolu hraje už několikáto­u sezonu. „Máme skvělý kolektiv. V baráži ale nikde nenajdete dominantní hráče. Maximálně Liberec, když měl Petra Nedvěda. Takového hráče baráži letos neuvidíte,“připomíná rutinér prolínací soutěže.

Pomůže Diviš tradičnímu klubu po dvanácti letech zpět mezi elitu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia