Lidové noviny

Bulharský mistr skončil v cele

Kasparov před 20 lety obvinil program Deep Blue, že mu pomáhali lidé Tehdy se role otočily

- PAVEL MATOCHA

Bulharský šachový mistr Borislav Ivanov musí být zvláštní nátura. Ještě mu není ani třicet let, v šachu ani nikde jinde nic moc nedokázal, ale přesto je v šachovém světě známým pojmem. Právě pro svoji náturu. Náturu podvodníka...

ŠACHY

Před pěti lety začala jeho podivuhodn­á série několika turnajů, kde nejenže porazil několik zkušených velmistrů, ale především hrál partie jak z počítačové­ho partesu. Dnes totiž s počítačovo­u nápovědou dokáže i šachový začátečník porazit třeba mistra světa. Počítače již několik let hrají o třídu lépe než nejlepší velmistři na světě, před dvěma lety počítačový program Komodo dával v zápasech velmistrům pěšce či kvalitu fóra, a stejně je přesvědčiv­ě porážel.

Brutální výpočetní síla a stále se zlepšující algoritmy vedou k tomu, že normální zápas člověk versus počítač, který ještě před dvaceti lety byl velkou senzací, dnes už nikoho nezajímá. Lidi hrají s lidmi a počítačové programy s počítačový­mi programy. Když v roce 1997 v New Yorku počítačové monstrum Deep Blue porazilo Garriho Kasparova, tento legendární mistr světa to psychicky neunesl a obvinil tým kolem Deep Blue z podvodu, že prý tomu počítači musel radit nějaký silný velmistr. Dnes již řešíme pouze opačná obvinění, a sice že nějaký šachista dostával při hře nápovědu od počítače.

A to byl zjevně i případ Borislava Ivanova. V prosinci 2012 na otevřeném turnaji v Zadaru, tehdy ještě neměl žádný mezinárodn­í titul a rating jen 2227 Elo, dosáhl až překvapivě dobrého výsledku. Porazil tam čtyři velmistry a docílil výkonu o téměř pět set Elo bodů nad svým ratingem. Jeho partie z turnaje v Zadaru byly analyzován­y a vykazovaly velkou shodu s tahy navrhovaný­mi šachovými motory, ale tehdy mu ještě nebylo nic dokázáno. V roce 2013 jeho „skvělé“výsledky pokračoval­y. Osudným se mu stal turnaj ve španělském Cacéresu, kde ho rozhodčí po 6. kole podrobili osobní prohlídce a našli u něj nějaké elektronic­ké zařízení. Ivanov jim ho ale odmítl ukázat, rozhodčí viděli pod jeho oblekem jen nějakou krabičku a dráty. Než by krabičku ukázal, Ivanov raději z turnaje odstoupil.

Bulharská šachová federace mu na základě toho zakázala hrát na oficiálníc­h turnajích po dobu čtyř měsíců a to byla až do minulého týdne poslední zpráva, kterou šachový svět o Ivanovovi měl. Od té doby se objevilo ještě několik podezření i prokázanýc­h podvodů s elektronic­kou nápovědou na šachových turnajích, a tak se také začala zavádět opatření, která by jim měla zabránit. Například již několik let je v pravidlech zakázáno mít u sebe při šachové partii mobilní telefon a na významných šachových soutěžích, jako jsou olympiády či mistrovstv­í světa, musejí hráči před partií projít bezpečnost­ním rámem jako na letišti. Někdy je dokonce již zakázána i vlastní propiska, z některých soutěží je o několik minut zpomalován online přenos, jinde jsou šachisté od diváků navíc ještě izolováni jednostran­ně neprůhledn­ým sklem.

Borislav Ivanov zjevně pochopil, že v šachu to již na snadné živobytí skrze podvody s počítačovo­u nápovědou nebude. Jeho podvodnick­ý naturel se ale projevil v jeho dalším byznysu. Začal podnikat v podobě vydávání falešných řidičských průkazů a univerzitn­ích diplomů. Průkazy prodával za tisíc eur.

Klec spadla 17. března, kdy ho bulharská policie zatkla na poště v bulharském Kjustendil­u, právě když se chystal odeslat další falešné doklady. Skončil ve vazbě a za falšování úředních listin mu hrozí až osm let vězení.

 ?? Šachistu Borislava Ivanova FOTO CHESSDOM. COM ?? Policisté zatýkají
Šachistu Borislava Ivanova FOTO CHESSDOM. COM Policisté zatýkají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia