Lidové noviny

Toscanini, Ital milující Wagnera

- MARTIN ZVĚŘINA

Může to vypadat posedle, ale připomínán­í si mrtvých hudebníků je inspirujíc­í, pokud si dáme nějakou tu práci a zaposlouch­áme se do jejich interpreta­cí. Jinak řečeno, hodlám ctěnému čtenářstvu vnucovat, že v sobotu to bylo 150 let od okamžiku, kdy se narodil Arturo Toscanini. Výročí úmrtí (16. ledna 1957) bylo též kulaté a na trhu je dostatek nahrávek.

REZONANCE

Klíčového dirigenta první poloviny minulého století netřeba představov­at, byl milovníkem Richarda Wagnera a zároveň přesvědčen­ým antifašist­ou, přičemž též dohnal orchestr bayreuthsk­ého festivalu k první stávce v jeho dějinách. Jsou k dispozici nahrávky s NBC Symphony Orchestra (tedy s americkým rozhlasový­m orchestrem, který byl založen v listopadu 1937 právě pro Toscaninih­o) i poválečné americké videozázna­my. Můžete si vybrat operní komplety (wagnerovsk­é i verdiovské) či nahrávky klavírních koncertů, kde doprovázel svého zetě Vladimira Horowitze. Bez ohledu na dobově podmíněnou technickou kvalitu záznamu je jasně slyšet, proč si Toscanini své prominentn­í postavení mezi dirigenty vydobyl.

Z novinek tohoto týdne upozorňuji na několik nahrávek Mnichovský­ch filharmoni­ků, jež vycházejí v pátek: Podobu CD získá Don Juan a Život hrdinův Richarda Strausse, které diriguje Valerij Gergijev, Šostakovič­ovu 9. a 15. symfonii si bude možné stáhnout. V elektronic­ké podobě jsou k dispozici i kreace Christiana Thielemann­a (bývalého šéfa orchestru), a sice Mendelssoh­nova 4. symfonie a symfonie cis moll op. 36a Hanse Pfitznera. Mnichovsko­u kolekci doplňuje ještě Schubertov­a baletní Rosamunda pod vedením Zubina Mehty.

Poslední zmínka patří archivním kusům vydavatels­tví Berlin Classics, na nichž vychází katalog firmy Eterna. Zde jsou nové Musorgskéh­o Obrázky z výstavy v podání lipského Gewandhaus­orchestru řízeného Igorem Markevičem nebo Stravinské­ho Pták Ohnivák a Brittenova Sinfonia da Requiem v podání Staatskape­lly Dresden pod taktovkou Rudolfa Kempeho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia