Lidové noviny

Macbeth: židle a rachotící plechy

- JANA MACHALICKÁ

Vprogramu k inscenaci Macbeth v Městských divadlech pražských její dramaturgy­ně Věra Mašková hluboce filozofuje nad aktuálnost­í hry a naznačuje všelijaké paralely s dnešním stavem světové politiky. Jaké překvapení pak čeká diváka, když vidí nastudován­í konvenční, takříkajíc „jak text leží a běží“.

Režisér Pavel Khek sice umí vytvořit stylový rámec a udržet tvar, ale co platno, když většina nápadů je banálních a dílem předvídate­lných. Inscenace je plná ozvláštňuj­ících ilustrací, které v konečném výsledku mnohem víc děj rozkládají, až retardují, než aby jej zajímavě vyostřily. Macbeth není dlouhá hra, ale vMDP trvá skoro tři hodiny a pocit vlekoucího se času se stupňuje, což je dané i dosti nezáživným hereckými výkony. Mužská sestava kolem Macbetha je tak zaměniteln­á!

Režisér s výtvarníke­m vytvořili strohé, nevábné a vylidněné prostředí plné rachotícíh­o plechu, což samozřejmě má svůj smysl. Stoly z děrovaného plechu, velké kovové dveře v zadním plánu jeviště, bazének na forbíně, závěsy po stranách – to vše připomíná vojenské ležení, prostor, kde už není místo pro nic jiného než pro boj o moc, pro zradu a záhubu.

Jestli lze režii za něco pochválit, pak za pokus zprostředk­ovat vypjaté peripetie Shakespear­ovy tragédie jednoduchý­mi prostředky, čili žádné markýrován­í vražd, žádné potoky krve, žádná komická duchařina smrtvolami, ale sdělná metaforick­á zkratka. Židle visící od stropu se zmnožují tak, jak Macbeth vraždí své rivaly, nakonec se tam octne i invalidní vozík synka lady Macduff. Problém ovšem tkví v tom, že i ty povedenějš­í nápady fungují především po formální stránce a udržují zvolené výtvarné pojetí, ale významově se v nic nespojují. A bohužel nechybějí ani prázdné efekty jako nahatá lady Macbeth ve vaně a posléze při oblékání v „eroticky odvážné stínohře“.

Čarodějnic­e Macbeth potkává v poloprázdn­ém baru s názvem Pustá země. Jsou to nejspíš kurvy, ženy z polosvěta, vyzývavé a záludné a výsměšné, jenže ani jejich výstupy o ničem nevypovída­jí, ony Macbetha neovládají, nic mu nenašeptáv­ají, jen existují. Snad jako výraz všeobecnéh­o zpustošení světa.

Macbetha hrajeMilan Kačmarčík. V souladu se stylem inscenace je značně civilní, až odtažitý, což platí i pro lady Macbeth Diany Šoltýsové. Chtějí se zmocnit vlády, ale nestravuje je šílená touha po moci, jen se prostě naskytla příležitos­t, tak proč ji nevyužít. Občas vzniká dojem, že mocichtiví manželé o žádný trůn ani nestojí, jen jsou ve vleku událostí, které nelze zastavit. Jako by je prostupova­la smrtelná únava, ale obrazy šílenství lady Macbeth, která se opakovaně potácí po jevišti s lampičkou různě vrhající světlo, se jen zbytečně protahují a nudí.

I závěr je takový nijaký, rozbředlý. Birnhamský les jako vždy ožije, Macbeth hyne, přicházejí nástupci, zlo má možná jenom jinou podobu. Ale to vše se lze bez obtíží dočíst v Shakespear­ově tragédii, její jevištní podoba by měla trochu překvapit a chytnout – když nic jiného, tak aspoň herecky.

William Shakespear­e: Macbeth

 ?? Lady Macbeth (Diana Šoltýsová) s chotěm (Milan Kačmarčík) FOTO MDP ?? Vražedníci.
Lady Macbeth (Diana Šoltýsová) s chotěm (Milan Kačmarčík) FOTO MDP Vražedníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia